Dolar

34,8666

Euro

36,6224

Altın

3.025,26

Bist

10.034,11

İİT'nin Kudüs kararı uzun yolun ilk adımı

Filistinli araştırmacı Muin Naim , İİT'nin Kudüs kararına ilişkin 'uzun yolun ilk adımı' yorumunda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-15 05:50:58

İİT'nin Kudüs kararı uzun yolun ilk adımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etmesi İslam aleminde memnuniyetle karşılandı. Filistinli araştırmacı Muin Naim, karara ilişkin “Bu bir başlangıç, ancak son olmamalı. Uygulamalı kararlar alınmalı” dedi. İşte ayrıntılar:

Yeni Şafak'tan Fatih Özer'e konuşan Kudüs Müftüsü El-Şeyh Muhammed Hüseyin şunları söyledi:

Türk halkına, devletine ve hükümetine Filistin davasına sahip çıktığı ve destek verdiği için teşekkür ederim. Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ikinci Balfour Deklerasyonu olarak sayılıyor. Trump sahip olmadığı toprakları, hak etmeyen bir halka vermeye çalışıyor. Kudüslülerin, siyasi, manevi ve ekonomik olarak desteklenmesi gerekiyor.

İşte diğer açıklamalar:

"SUUDİLER TOPLANTIYI PROTESTO ETTİ"

Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç:
Suudi Arabistan'ın alt seviyede katılım göstermesi toplantıyı protesto anlamına gelmektedir. Direnemedi ve katılmaya mecbur kaldı. Kararların altına imza attı Trump'a mesaj gönderecek ve 'mecbur kaldık o ciddi bir imza değil sen işine bak' diyecektir. Toplantı ABD ve İsrail'in psikolojisine darbe vurmuştur.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun: Kararlar ağır sorumlulukları beraberinde getirmektedir. Test niteliği taşımaktadır. Birlikte olacak mıyız olamayacak mıyız? Bunu önümüzdeki günlerde rahatlıkla göreceğiz. İslâm İşbirliği Teşkilatı'nın bir alt komisyonu olan Kudüs'ü Şerif komisyonu bulunuyor. Bu komisyonun çok daha aktif olması gerekmelidir.

İstanbul Şehir Ü. İslam İlimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara: İİT daha önce oldukça pasif kararlar aldı. Kudüs için alınan kararların iyi bir mesaj niteliği taşımaktadır. Karar, ABD ve İsrail kadar onlarla birlikte hareket eden Arap ülkelerini de rahatsız etmektedir.

ORSAM Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan: Karar bölgede çok fazla tepki yaratacak. ABD ve İsrail'in kurmak istediği ittifak sistemini çökertmiş olacak. Türkiye Kudüs konusunda öncü rol üstlenmiştir. Ortak bir duruş sergilenmiş ve Kudüs kararı kesin olarak belirtilmiştir. ABD ve İsrail'in Kudüs tutumuna devam ederse İİT üyeleri tarafından ciddi yaptırımların uygulayacağı mesajı verlldi.

"UZUN YOLUN İLK ADIMI"

Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim: Zor şartlar altında kısa sürece birleştik. Bu başlangıç ancak son olmamalı. Uygulamalı kararlar alınmalı. Uzun yolun ilk adımı sağlam olarak atıldı. İİT'de alınan kararlara İsrail ve ABD olumlu bir tepki vermez ise arkasından yaptırımlar gelmelidir. Bu güce sahibiz. Yaptırım için ekonomik ve siyasal gücümüz var.

Ortadoğu Siyasi Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar: Dönüm noktası olabilir. İyice dibe vurmuş İslâm dünyası birleşerek tekrar yükselişe geçebilir. İİT belki de ilk defa ABD ve İsrail'e karşı bu kadar güçlü karar alabildi. Pratikte faydası ne olursa olsun teoride gözlemcilerin beklemediği bir karar. Zira S. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın buna onay vermesi beklenmiyordu. İslam dünyası ilk defa olarak böyle bir tepki ortaya koyabildi.

SON VİDEO HABER

Suriyeli çalıştıran esnaf şaşkın: 'Aha yabancılar da gitti!'

Haber Ara