İBB Çocuk Meclisi ile Atık Yönetimi Müdürlüğü ve İSTAÇ işbirliğinde Sıfır Atık Bilinçlendirme Eğitimleri başladı. Odayeri Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda gerçekleştirilen eğitimler her hafta 40 çocuğun katılacağı şekilde planlandı. Mart ayında başlayan eğitimler kapsamında İBB Atık Yönetimi Müdürlüğü'nün çevre mühendisleri çocuklara tesiste atık ayrıştırma ve geri dönüşüm sisteminin nasıl çalıştığını, çöplerin toplandıktan sonra hangi aşamalardan geçtiğini anlatıyor.
GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN ATIKLARI AYRIŞTIRIYORLAR
Çocuklar eğitim boyunca anlatılanları ilgi ve dikkatle dinlerken atıkların ayrıştırılmaması ve geri dönüşüme tabi tutulmaması durumunda doğaya verecekleri zararı da öğreniyor. Plastik ve metal gibi atıkların doğada ne kadar sürede çözüldüğünü ise film ve animasyon eşliğinde yapılan canlandırmalardan izleyen çocuklar eldiven ve maske takarak cam, metal ve plastiklerden oluşan atıkları ayrıştırılıyor.
Ortaokul düzeyindeki çocuklarda çevre ve doğaya duyarlılık bilincinin gelişmesi amacıyla başlatılan eğitimler kapsamında İBB Geri Kazanım ve Kompost Tesisi de geziliyor. Günde bin ton atığın getirildiği tesiste ayrıştırma çalışmalarını yerinde gören çocuklar eğitimin sonunda, yerinde ayrıştırma ve geri dönüşüm sayesinde doğal kaynakların korunabileceğini, enerji tasarrufu sağlanacağını, atık miktarının azalacağını ve geleceğe ve ekonomiye yatırım yapılacağını görerek öğreniyorlar.
Ortaokul öğrencilerini kapsayan eğitimler, 30 Mayıs 2019'a kadar devam edecek. Eğitimler tamamlandığında ise 520 ortaokul öğrencisi evde ve çevrede atık ayrıştırma ve geri dönüşümle ilgili bilinçlendirilmiş olacak.