Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Hürriyet’te ‘etik’ tartışması bitmiyor

Hürriyet gazetesinde geçtiğimiz Haziran ayında Sibel Arna’nın kovulmasına sebep olan ‘etik’ tartışmalarının odağında bu kez Kelebek yazarı Onur Baştürk var…

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-20 12:45:09

Hürriyet’te ‘etik’ tartışması bitmiyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet Gazetesi'nde ‘etik tartışması' bitmek bilmiyor. Hürriyet yazarlarının gazetedeki yazılarında sık sık şirketlerin ürünlerinden bahsetmeleri tartışma konusu oluyor. Bu durumun son örneği ise Hürriyet'in magazin eki Kelebek'in yazarı Onur Baştürk oldu.

Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, bir okurdan gelen uyarıyla birlikte, aynı gazetenin yazarı Onur Baştürk'ün Instagram profillerini incelediğini ifade etti. Bildirici, Baştürk'ün bir otomobil firmasından test aracı aldığını ve sık sık bu araçla ilgili paylaşımlarda bulunduğunu belirtti.

Bildirici, Baştürk'e, “Otomotiv editörü olmayan bir yazar, bir aracı neden test eder? Firma bir aracı o kişiye neden verir, tanıtım için mi? Gazeteci, test aracıyla neden sürekli fotoğraf paylaşıp tanıtım (daha doğrusu ürün yerleştirme) yapar?” diye sorarken, Baştürk ise, "Elbette otomobil yazarı değilim. Ama bu elektrikli bir aracı merak etmeme engel değil" şeklinde cevap verdi.

Bildirici, "Her ne kadar Onur Baştürk, bir 'deneyim' olarak algılasa ve ona 'doğal' gelse de Okur Temsilcisi olarak aynı kanıda değilim" dedi.

Bildirici, "Onur Baştürk, 'merak' ettiği bu aracı günlerce denemiş. Peki sonuç ne? Aracın artılarını/eksilerini birlikte anlattığı bir yazı yazmadığına göre yaptığı 'test sürüşü' ve 'deneme' diye nitelendirilemez" diye belirtti.

HAZİRAN AYINDA DA ARNA KOVULMUŞTU

Geçtiğimiz Haziran ayında da Hürriyet gazetesinin cumartesi ve pazar eklerinde moda yazıları kaleme alan Sibel Arna'nın köşesine benzer bir sebeple son verilmişti. 2003 yılından beri Hürriyet'te çalışan ve moda yazıları kaleme alan Arna, reklam yaptığı gerekçesiyle kovulmuştu. Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici'nin 22 Mayıs tarihli köşesinde Sibel Arna'yı Instagram hesabında reklam yaptığına ilişkin eleştirmiş, gazete bunun akabinde Arna ile yollarını ayırmıştı.

SEMERCİOĞLU DA REKLAM YAPTI, KOLTUĞUNU KORUDU

Hürriyet'te etik kuralı bazı yazarlar için işletilirken, bazı yazarlar için ise aynı durum gerçekleşmedi. 2012 yılında Kelebek Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Semercioğlu, “Bana iPhone'u bıraktıran telefon” başlıklı bir yazı kaleme almış ve bu yazı o dönem eleştirilere konu olmuştu. Londra Olimpiyatları öncesinde düzenlenen koşuda sponsor olan Samsung Electronics firması tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere seçilen 12 “meşale taşıyıcısı”ndan biri Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu oldu. Samsung, 30 Mayıs'ta meşale taşıyıcılarını duyurmak üzere düzenlenen basın toplantısında, seçilen bu isimlere birer cep telefonu armağan ettiğini de ilan etti.

Semercioğlu'nun Samsung'dan telefonu aldıktan sonra yazdığı yazıda bu şirkete yönelik övgüler yapması sonrası gelen eleştiriler üzerine Semercioğlu, Hürriyet'teki görevine devam etti.

DANIŞMANI OLDUĞU FİRMANIN REKLAMI AYNI SAYFADA

Hürriyet'in sağlık yazarı Osman Müftüoğlu da su içmenin önemi ile alakalı yazısının altına Sırma Su reklamı yayımlanmıştı. Müftüoğlu'nun bu şirketin danışmanı olması ve reklamında oynamış olması ilke tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti. Ayrıca gazetenin röportajcısı ve yazarı Ayşe Arman da pek çok reklam filminde oynamıştı.

YAYIN İLKELERİ, “REKLAMA HAYIR” DİYOR

Hürriyet Gazetesi Yayın ilkeleri'nin 4. Maddesi “Yayına konu edilen veya edilmesi düşünülen kişilerden veya kurumlardan meslek etik ve geleneklerine aykırı hiçbir hediye veya ayrıcalık kabul edilemez” şeklinde…

Haber Ara