Avukat Murat Çelik, 19 Aralık 2000'de operasyon sırasında ''örgüt üyeliği'' suçundan Ümraniye Cezaevinde tutuklu bulunan Zerif Karadaş için İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine, Cengiz Karakaş, Hasan Yüksel, Özgür Sağlam ve Vedat Çelik için ise Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine manevi tazminat davasına ilişkin dilekçelerini sundu.
Dilekçede, müvekkillerin ''Hayata Dönüş'' operasyonunun yapıldığı 19 Aralık 2000'de Ümraniye Cezaevinde tutuklu bulundukları,Vedat Çelik ile Zerif Karadaş'ın 19 Aralık 2000'de tahliye edilmeleri gerektiği ancak aynı gün yapılan operasyon nedeniyle tahliye işlemlerinin gerçekleşemediği belirtildi.
Operasyonların 4 gün sürdüğü, daha sonrasında cezaevinde bulunan tüm tutuklu ve hükümlüler hakkında, ''Cezaevi idaresine karşı ayaklanma, kamu malına zarar verme, faili gayrimuayyen şekilde adam öldürme ve yaralama'' suçlarından yeniden tutuklama kararı verildiği ifade edilen dilekçede, müvekkillerin de aralarında bulunduğu tüm tutuklu ve hükümlüler hakkında aynı suçlardan Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığı aktarıldı.
800 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT
Davacılar Zerif Karadaş, Cengiz Karakaş, Hasan Yüksel, Özgür Sağlam ve Vedat Çelik'in yaklaşık 8 ay tutuklu kaldıktan sonra 31 Ağustos 2001'de haklarında tahliye kararı verildiği, haklarında açılan davanın da Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 22 Ocak 2016'da sonuçlandığı ifade edilen dilekçede, operasyon sırasında Uzman Çavuş Nurettin Kurt'u öldürmekle suçlanan davacıların bu suçu işlemediklerinin anlaşılması nedeniyle beraat ettikleri ve zaman aşımı nedeniyle haklarındaki diğer suçlamaların da düşürüldüğü vurgulandı.
Davacılar Vedat Çelik, Zerif Karadaş ve Özgür Sağlam'ın iki yüzer bin lira, Cengiz Karakaş ile Hasan Yüksel de yüzer bin lira olmak üzere Hazine'den toplam 800 bin lira talep ettikleri aktarılan dilekçede, bu tutarın 15 yıllık faiziyle tahsil edilmesine karar verilmesi istendi.