Dolar

34,9544

Euro

36,7154

Altın

3.000,35

Bist

10.009,65

HAK, ticari kaygılara değil İslami hassasiyete bakacak

Helal belgelerine güven sağlamak amacıyla kurulan ve çok yakında faaliyete geçmesi planlanan Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK), ticari kaygılara değil İslami hassasiyetlere sahip olacağını belirtildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-23 22:15:21

HAK, ticari kaygılara değil İslami hassasiyete bakacak

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, düzenlenen helal belgelerine güven sağlamak amacıyla kurulan Helal Akreditasyon Kurumunun çok yakında faaliyete geçmesinin planlandığını ve kurumun ticari kaygılara değil İslami hassasiyetlere sahip olacağını bildirdi.

Dünya Helal Zirvesi kapsamında düzenlenen helal endüstrisi konulu panelde konuşan Soylu, dünya üzerinde 3,9 trilyon dolara dayanan helal pazarında görev alacak olan Helal Akreditasyon Kurumuna ilişkin bilgiler verdi.

'HELAL BELGELERİNE OLAN GÜVENİN SAĞLANMASI GEREKİYOR'

Helal belgelendirme kurumları arasındaki karmaşıklığa dikkati çeken Soylu, "Helal belgelerine olan güvenin sağlanması gerekiyor. Bu amaç ve hedef doğrultusunda Türkiye'de Helal Akreditasyon Kurumu kurulmuştur ve çok yakında faaliyete geçmesi planlanmaktır. Kısa adı HAK olan bu kurum ile bizim başarmak istediğimiz budur." dedi.

Soylu, akreditasyonun pek çok ülkede olduğu gibi sadece ticari kaygılarla yapılmayacağının altını çizerek, "Bu işi Müslümanların hassasiyetine uygun şekilde yerine getirmeliyiz." dedi.

Soylu, tüm Müslümanların itimatını kazanmış bir belgelendirme sisteminin kurulmasının elzem olduğuna değinerek, HAK'ın bir kamu kuruluşu olacağını, uluslararası bir kurum olması için de ayrı bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu, kurumun idari ve mali özerkliğinin de kanun ile garanti altına alındığını kaydetti.

'HELAL BELGELENDİRME İŞİ MÜSLÜMANLARA AİT'

Helal standartları ve belgelendirme alanında ortak çerçeve ve akreditasyon sisteminin İslam ülkeleri arasındaki engelleri kaldıracağının ve ticarete olumlu yansıyacağının altını çizen Soylu, "Bizim beklentimiz, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının Müslüman ülkeler tarafından ulusal standartlar olarak kabul edilmesidir." dedi.

Soylu, helalin artık 3.9 trilyon dolarlık hacim ile dünya ekonomisine yön verdiğini ifade ederek, Müslüman olmayanların bu hacmin yüzde 90'ına sahip olduğunu ve dini temelleri bulunun bu hususta belgelendirmenin yine gayrimüslim unsurlar tarafından yapıldığını dile getirdi.

Helal belgelendirme pazarının da 6 milyar dolara yaklaştığının tahmin edildiğini açıklayan Soylu, "Helal belgelendirme alanının Müslümanlara ait olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Haber Ara