Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde, Richter Ölçeği'ne göre 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi, saat 10.14'te meydana gelen 3.3 büyüklüğündeki depremin merkez üssünü Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi Dayısı ve Elmelik köyleri arası olarak açıkladı. Depremin, yerin 6,98 kilometre derinliğinde gerçekleştiği açıklandı. İlçe merkezinde hissedilen deprem kısa süreli korkuya neden oldu. Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, herhangi can ve mal kaybı olmadığını söyledi.
SON DEPREMLER
BURDUR'DA SABAHAR KARŞI DEPREM PANİĞİ
Burdur'un Yeşilova ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 05.40'ta merkez üssü Yeşilova ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi. Depremin, yerin 7,01 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
Burdur Valisi Hasan Şıldak, depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Allah'a şükür can ve mal kaybı olmadığı gibi herhangi bir hasar da yok. Civardaki tüm köylerimizi jandarma ve AFAD ekiplerimiz taradı, herhangi bir sıkıntı yok. Bu kadarla geçmiş olsun." ifadesini kullandı.
DEPREM NASIL OLUŞUR?
Depremlerin büyük bir bölümü yeryüzünün 12 km derinliğine kadar ulaşan elastik kısımda meydana gelmektedir. Bu kısımdan daha aşağılarda sıcaklık 400 derecenin üzerinde olduğu için herhangi bir yer hareketi olmaz. Elastik olan üst kısımda ise her yıl birkaç cm'lik bir kayma hareketi olur. Bu küçük hareketler uzun yıllar birikir ve büyük bir hal aldığında birkaç metrelik büyük kaymalara yol açar. Bu da yeryüzünde deprem dediğimiz yer sarsıntısı olayı olarak bize yansımaktadır.
Deprem yer kabuğundaki fay adı verilen kırıklıklar üzerinde meydana gelir. Faylar kırılgan yapıda olan kayaların yüksek basınç ve gerilime maruz kalıp kırılmasıyla oluşan yapılardır. Bu gerilmeler yeryüzünün değişik kısımlarında olabilir. Depremler ise kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle oluşan yer hareketidir. Bu gerilmelerin boşalmasıyla çok büyük bir enerji ortaya çıkar. Oluşan enerjinin çevresindeki kayalıklarda yaptığı titreşim sonucu ise depremler meydana gelmektedir.