Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

FETÖ davalarındaki tahliyelerin ardından yeni şüphe!

İzmir’deki FETÖ davasında 4’ü eski general 9 kişi tahliye edildi. Serbest bırakılan 3 eski üst düzey subayın adı kanlı örgütün sözde atama listesinde de bulunuyor. Benzer şekilde tahliye edilen eski komutan sayısı 8’e çıkarken, FETÖ’nün listeler içinde Mor Beyin’e benzer bir kumpas kurduğu şüphesi ağırlık kazandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-07 09:35:38

FETÖ davalarındaki tahliyelerin ardından yeni şüphe!

Darbe girişimine ilişkin davalarda önceki gün dikkat çeken tahliyeler yaşandı. İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin 147'si tutuklu 279 kişinin yargılandığı davada, 4'ü general 5'i de subay 9 kişi serbest bırakıldı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen davada, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter ile birlikte eski Binbaşı Kadir Serbülent Ercan, eski Yüzbaşı Refik Ayhan ve eski Yüzbaşı Fatih Ülker adli kontrol kararıyla tahliye edildi. Bu isimler daha önce darbe girişimine katılmadıklarını iddia ederek, darbecilerin sözde emrine karşı çıkarak uçakları kaldırtmadıklarını ileri sürmüştü.

İLK KEZ 4 ESKİ GENERAL TAHLİYE EDİLDİ

15 Temmuz ihanetinin ardından ilk kez bir davada 4 eski general tahliye edildi. Tahliye edilen eski Tümgeneraller Salih Sevil, Mustafa İlter ile eski Tuğgeneral Osman Nadir Saylan örgütün sözde “atama listesinde” isimlerinin geçmesi dikkat çekti. Son aylarda benzer şekilde Şırnak'ta Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Milli Mayın Faaliyet Merkezi Başkanı Tuğgeneral Celalettin Çoban, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Murat Yaygın ve MSB Genel Plan ve Prensipler Daire Başkanı Tuğamiral Ercan İnceoğlu de adları atama listesinde geçtiği halde tahliye edilmişti. Son tahliyelerle hakkında sadece atama listesi delili bulunan eski askerlerden tahliye edilenlerin sayısı 8'e çıktı.

TAHLİYE EDİLENLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Tahliye edilenlerin ortak özelliği darbe gecesine ilişkin vali, kaymakam gibi yetkililer ile eski askerlerin as ve üslerinin lehte tanıklık yapmaları, haklarındaki tek aleyte delilin ise atama listeleri olması.

YENİ ŞÜPHE!

Karar'dan Kenan Butakın'ın haberine göre bu durum “Gizli haberleşme programı ByLock kullancısı üyelerini gölgelemek için ‘Mor beyin' kumpasın kurgulayan FETÖ atama listelerine de benzer bir tuzak mı kurdu?” sorusunu akıllara getirdi. ByLock'a yönlendirilip mağdur olan kişiler MİT, BTK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın titiz çalışmasıyla ortaya çıkarılmıştı.

Sözde atama listelerinde kumpas kurulduğuna yönelik iddialar ise bazı şüphelilerin darbe girişiminde verdiği ciddi mücadeleler ile ağırlık kazandı. Bu kişilerden biri de Manisa'daki Birinci Piyade Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan'dı. Arslan'ın aleyhindeki tek delil listelerde adının Manisa Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak yazılmış olmasıydı. Ancak Arslan, 16 aylık tutukluyken hakkında bir iddianame bile yazılamadan hayatını kaybetti. Bir diğer kişi de, 27 Eylül 2017'de tahliye edilen Korgeneral Erdal Öztürk'tü. Öztürk'ün ismi darbecilerin atama listesinde İstanbul Sıkıyönetim Komutanı olarak geçiyordu.

 

Haber Ara