Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Erdoğan ve Putin bir hayli uzun oturup konuştular'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 zirvesi için gittikleri Çin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntılarını aktardı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-05 13:22:17

'Erdoğan ve Putin bir hayli uzun oturup konuştular'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Peskov, Putin ve Erdoğan'ın cumartesi günü gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Sputnik'e konuşan yetkili konu ile ilgili şunları söyledi:

"Bir hayli uzun oturup konuştular. Hem heyetlerle hem bire bir olarak hem dışişleri bakanlarıyla birlikte üç ayrı formatta görüştüler. Suriye'ye ilişkin görüş alışverişinde bulundular. Yaptıkları görüş alışverişi bir hayli detaylı ve güvene dayalıydı."

Peskov'un anlattığına göre görüşmenin heyetlerin dahil olduğu bölümünde, yıl bitmeden düzenlenmesi planlanan Rus-Türk Üst Düzey İşbirliği Konseyi ile stratejik planlama grubu ve toplumsal forumu toplantılarının hazırlıkları ele alındı.

Ayrıca Peskov, Rusya ve Türkiye'nin imzalayacağı bilimsel, teknik ve kültürel işbirliği programının da fiilen tamamlandığını söyledi.

Putin ve Erdoğan'ın, Rosneft'in Türkiye'ye petrol sevkiyatını artırması ihtimalini de ele aldığını anlatan Peskov, "Rosatom konusunda ayrıca konuştular. Bilindiği gibi Türk tarafı Akkuyu santraline ilişkin çalışmaların yoğunlaştırılmasına izin verecek olan yasal değişiklikleri hızlı bir biçimde kabul etti" ifadelerini kullandı.

Görüşmede Türk Akımı projesinin de ayrıca değerlendirildiğini belirten Peskov, "Aslında (Türk Akımı için gerekli olan) pek çok izin ve onay Güney Akımı'nın rotası için verilmişti. Fiilen yalnızca projenin ismi değişiyor. Bu nedenle izinlerin yeniden çıkarılması gerekiyor. Nitekim bu, projeyi hızlandıracak" bilgisini paylaştı.

"Türk meslektaşlarımız tarım ürünlerine uygulanan kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasını gündeme getirdi. Bu konuda çalışmalar devam edecek" diye devam eden Peskov, görüşmenin genel atmosferi içinse şunları söyledi:

"Görüşmeler genel olarak gayet olumlu geçti. Her iki taraf da ilişkilerin giderek normalleşmesini karşılıklı olarak istediklerini ortaya koydu."

Haber Ara