CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ilettiği iddiasına ilişkin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce yeniden yargılandığı dava karara bağlandı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde kamu güvenliği gerekçesiyle kapalı yapılan 2. duruşmaya, tutuklu sanık Enis Berberoğlu Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlandı.
Duruşmaya, sanık Berberoğlu'nun avukatlarının yanı sıra katılan MİT Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları da geldi.
Duruşmada, davaya ilişkin kararını açıklayan ceza dairesi, Enis Berberoğlu hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan dolayı verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin hükmün kaldırılmasına karar verdi.
Daire, Berberoğlu'nun eyleminin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçunu oluşturduğunu belirtti.
Sanığın geçmişi, eğitim ve bilgi düzeyi, konumu, suça konu görüntülerin ve bilgilerin içeriğinin yayınlanmasının meydana getireceği sonuçları öngörülebilme durumuna rağmen bunları açıklaması ve buna bağlı kastının yoğunluğu, suçun işlendiği zaman ve yer, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, suç konusunun önem ve değerini dikkate alan daire, sanık Berberoğlu'nun TCK'nin "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçunu düzenleyen 329/1. maddesi uyarınca 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
CEZADA İNDİRİME GİDİLDİ
Ceza Dairesi, Berberoğlu'nun sübut bulan eyleminin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 3. ve 4. maddelerinde belirtilen terör ve terör amacı ile işlenen suçlardan olmadığı gerekçesiyle verilen cezada artırım yapılmasına kanunen yer olmadığına hükmetti.
Sanığın geçmişini, sabıkasız oluşunu ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak lehine takdiri indirim hükümlerini uygulayan ceza dairesi, Berberoğlu'nun cezasını 5 yıl 10 ay hapse indirdi.
Ceza dairesi, sanık Berberoğlu hakkında başka artırım ve indirim hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına karar vererek, ceza miktarı, tutuklulukta kaldığı süre, atılı suçun niteliği, hakkında devam eden başka dava dosyalarının bulunması ve buna bağlı kaçma şüphesi karşısında Berberoğlu'nun tutukluluk halinin de devamını kararlaştırdı.
SEÇME VE SEÇİLME HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILDI
Tutukluluk halinin devamına karşı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi'ne itiraz yolunun açık olduğunu belirten daire, hükmün Yargıtay'a temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verildiğini tutanağa yazdırdı.
Ceza dairesi, sanık Berberoğlu'nun kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetinin kanuni sonucu olarak TCK'nin 53. maddesi uyarınca, seçme, seçilme ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini mahkum olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar kullanmamasına hükmetti.
MİT ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarına da vekalet ücreti olarak 2 bin 180'er liranın Berberoğlu tarafından ödenmesine karar veren daire, ayrıca sanıktan yargılama gideri olarak da 653 liranın tahsil edilmesini karara bağladı.
Bu arada Enis Berberoğlu, kararın açıklanmasının ardından "Moralinizi bozmayın. 25 yılla başladı, 5 yıla düştü." diye konuştu.