Her yıl 16 Ekim de kutlanan Dünya Gıda Günü bu yılda etkinliklerinin ilki olan "Bulaşıcı olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü, Endüstriel Trans Yağların Eliminasyonu, Sürdürülebilir Kalkınma için Gida Güvenligi ve Risk Yönetimi" Sempozyumu ile Elazığ'da başladi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü-FAO ile Birleşmiş Milletler Saglık Örgütü-WHO tarafından organize edilen etkinliklere; Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, T.C Tarim ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Elazig Valisi Çetin Oktay Kaldırım, TİKA Balkanlar ve Dogu Avrupa Daire Başkani Dr. Mahmut Çevik, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Uslan, Elazığ Belediye Baskanı Şahin Şerifoğulları ve alanında söz sahibi akademisyenlerin iştirak ettigi panel 2 gün sürdü.
Saglıklı beslenme, tüketici davranışları, gıda kalitesi ve güvenirligi, gıda, sağlıklı beslenme arasındaki ilişkiler ile beslenme politikaları konulari başta olmak üzere bir çok konuda sunumların gerçekleştigi toplantida, TİKA BADA Başkanı Dr.Mahmut Çevik "Açlıkla Mücadelede Tika nın Rolü" nü anlattı.
ULUSLARARASI TOPLUMUN KOLLEKTİF ÇALIŞMASI ÖNEMLİ
TİKA BADA Başkanı Dr. Mahmut Çevik; Gelişen dünya ve yok olan iklimde, Sahra Alti Afrika Ülkelerinde açlıktan dolayı 15 dakikada 300 çocugun dünyasını degiştirdigini, bu açlık sorunun nedenin ise Gıda yetersizligi degil, gıdaya erişimde kısıtlılıgın asıl sebep oldugunu vurgulayarak, Türkiye' nin En Az Gelişmiş Ülkeler için 2011 yılında organize ettigi ve istanbul'da gerçekleşen toplantı sonrası yayınlanan istanbul deklarasyonu ve Türkiye ile TİKA'nın Afrika ve Balkanlar başta olmak üzere az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uyguladıgı “Gida ve Yaşam Güvenligi” Programlarını anlattı.
Uluslararası toplumun kollektif yaklaşımı ile bu sorunların üstesinden gelinebilecegini ifade eden Dr. Mahmut Çevik, aynı havayı soludugumuz bu dünyada: “EKMEK vererek bugünü, EMEK vererek geleceği kurtarabilirsiniz” diyerek büyük ilgi ile izlenen TİKA projelerinin açlik ve yoksukluk üzerine pozitif etkilerini anlattı.