Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Deprem uzmanından uyarı

Son günlerde meydana gelen şiddetli depremleri değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, korkutan açıklamalarda bulundu. Ercan, 'Sisam’ın kuzeyinde büyük bir deprem bekliyorum. Bundan Fethiye, Çameli, Denizli, Göller Bölgesi olan Burdur ve Isparta’ya kadar olan bölgeler önemli ölçüde etkilenecek” ifadelerini kullandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-30 20:36:59

Deprem uzmanından uyarı

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “Adriyatik'ten sallanmaya başlayan deprem ipi ucunun sırayla Mora, Girit, Rodos, Fethiye, Çameli, Denizli'den Göller Bölgesi olan Burdur ve Isparta'ya kadar olan diğer ucuna da etkin hale getirdi. Sisam'ın kuzeyinde beklediğim büyük deprem buraları da önemli ölçüde etkileyecek” dedi. Ercan, ayrıca Sındırgı- Bigadiç, Ezine- Balıkesir, Palu- Bingöl ve Kahramanmaraş'a da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

2008 yılında yaptığı açıklamalarda “2020 yılının deprem yılı olacağını” söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan dünya genelinde meydana gelen depremler sonrasında yaptığı açıklamalarda ülke genelinde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUM"

Sözcü'de yer alan habere göre; “Sisam'ın kuzeyinde büyük bir deprem bekliyorum. Bundan Fethiye, Çameli, Denizli, Göller Bölgesi olan Burdur ve Isparta'ya kadar olan bölgeler önemli ölçüde etkilenecek” diyen Ercan, Sındırgı- Bigadiç, Ezine- Balıkesir, Palu- Bingöl ve Kahramanmaraş'ın da duyarlık kazandığını hatırlattı.

Türkiye'de 4 tane farklı deprem işleyiş bölgesi olduğunu, bunlardan birisi Kuzey Anadolu Kırık Kuşağı, Ege Bölgesi Göçütü Kırıkları, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı ve Güney Ege Dalma Batma Kuşağı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2020 yılının bir deprem yılı olacağı gerçeğini 2008 yılında yaptığı açıklamayla duyurduğunu da söyledi.

Afrika'nın, gerek Anadolu gerek Ege ve gerek Adriyatik altına 10 milyon yıldır kaydığını, son 10 yıldır bu kaymanın fazlalaşması nedeniyle depremlerin oluştuğunu söyleyen Övgün Ahmet Ercan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu dalış esnasında da tosluyor aynı zamanda. Afrika'nın dalma hızı yaklaşık yılda 2 - 2,5 santim. Şu anda bu miktar son 10 yıldır yüzde 25 -50 arasında artmış durumda.

Bu da Anadolu karasını acayip bir şekilde kastı ve iyice gerdi. Son 10-15 günde gördüğümüz bütün depremlerin ana kaynağı bu kasılma.

AKHİSAR'A SIÇRADI, ELAZIĞ'A GEÇTİ

Ülkemizde deprem önce Kuzey Marmara kolunun batısından başladı. Akhisar'a sıçradı. Elazığ'a geçti.

Bunların üçü de birbirinden bağımsız kırış işleyişleri. Yunanistan ve Güney Ege, Girit Rodos ve Adriyatik'te depremler olacak dedim olmaya başladı.

Türkiye'deki 4 tane deprem üreten kırık dizgisinin tamamı etken hale geldi."

"50 YILDA BÖYLE BİR ŞEY YAŞAMADIM"

“50 yıllık deprem bilimci yaşamımda böyle bir olayı ilk kez yaşıyorum. Deprem hep bir yerde olurdu. Ama şu anda bütün Türkiye'nin kırık deprem kuşakları aynı anda hareketlenmeye başladı” ifadelerini kullanan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şöyle devam etti:

Bu olay da Anadolu'nun çok yüksek gerginlikte olduğunu gösteriyor. 2008 yılında 2020 yılı deprem yılı olacak diye açıklama yapmıştım. Gerçekten 2020 yılı depremlerle başladı.

Depremlerin durmasını beklemiyorum. Arkası küçüklü ve büyüklü olarak geçecek. 2001 yılında 33 deprem olacak diye kitabımda yayınlamıştım. Bunlar sıra düzen oluyor.

Elazığ, Malatya, Van, Bodrum, Bingöl vardı. Yani olanların hepsi vardı. Bunlar sıra düzen oluşuyor şu anda. O yayınımda gelecek depremler nerede olacak onları da görürler.

SINDIRGI, BİGADİÇ, EZİNE, BALIKESİR, PALU BİNGÖL ARASI VE KAHRAMANMARAŞ'A DİKKAT

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, olası deprem ihtimallerini de değerlendirerek şunları kaydetti:

Son Akhisar depreminin ucu şu anda Simav kırığı ile birleşmek üzere. Sındırgı, Bigadiç, daha kuzeyde Kara Biga ve Ezine arası şu an için deprem duyarlı yerler.

Doğu Anadolu'da Palu Bingöl arası, Elazığ Kahramanmaraş arası duyarlık kazandı. Gerginlik birikimi fazla. Akhisar'da daha büyük deprem beklemiyorum.

İstese de olmaz en fazla 6 küsür olur. Çünkü 15 km alanda kırık oluştu ve gerginliğini boşalttı. Kuzeye yürürse bu kez Balıkesir deprem çekincesi altına girer. Bu bölge gerginlik biriktiriyor.

SON VİDEO HABER

Suriye'deki dehşeti anlattı: İşkenceden derimiz yüzülüyordu

Haber Ara