Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu ana davada, savunmasının ikinci gününde, “Biz Kandil'e, İmralı'ya kafamıza estiği için gitmedik. Her gidişimiz her dönüşümüz hükümetle belirlendi. Ne kadar AKP'li yetkili varsa, Cumhurbaşkanı'ndan bürokratına kadar suç işlemişsek hep birlikte hesap veririz. Suçsa suç kardeşim. Yok değilse Selahattin Demirtaş'ın günahı ne?” dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Demirtaş, Çarşamba günü ilk kez hakim karşısına çıktığı ve 142 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada dün de savunmasını sürdürdü. Bu dava, Demirtaş'ın “terör örgütü üyeliği, yönetme, örgüt propagandası” gibi suçlarla tutuklanmasına gerekçe olduğu için “ana dava” olarak adlandırılıyor. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dünkü duruşma, saat 10.00'da başladı ve gece saat 23.15 civarında sona erdi. Dava bugün de devam edecek.
Demirtaş, dünkü duruşmada davaya konu olan iddianameye hukuki açıdan eleştiriler yöneltirken; iddianame hazırlık sürecinde Türkiye'de “kumpas” olarak adlandırılan yargılamalara yol açtığı kaydedilen Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) etkisi bulunduğunu iddia etti. Hukuki bakımdan birleştirilmiş 31 ayrı davadan yargılanmasını “garabet” olarak yorumlayan Demirtaş, soruşturma, fezleke “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yapılmışken şu anda tutuklu bulunduğu bu davada “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla yargılandığını hatırlattı.
“SUÇSA CUMHURBAŞKANI İLE BİRLİKTE HESAP VERELİM”
Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Demirtaş, “Çözüm Süreci Yasası” olarak adlandırılan yasal düzenlemeyi de gündeme taşıdı. Demirtaş, “Çözüm Süreci Yasası dediğimiz bir yasa var. 4 Şubat'ta Hakan Fidan'ın, Cemaat (Fethullah Gülen yapılanması) savcılarınca ifadeye çağrılması üzerine gündeme gelmiş ve parlamentoda yasalaşmış bir yasadan söz ediyorum. Bu süreçte yer alanlar içinde siyasetçiler de var, akil insanlar, sivil toplum örgütleri var. Yarın bir gün yargı bu faaliyetlerden dolayı hepimizi suçlarsa bunun yasası var diyelim. Tamam Hakan Fidan önemli, ama binlerce insan var, gazetecilerden akademisyenlere. Dolayısıyla yasa herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda çalışma yürüten herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Ve ‘bu kapsamda yapılan çalışmalar suç teşkil etmez' denildi” hatırlatması yaptı.
Ancak şimdi o yasa göz ardı edilerek yargılandığını belirten Demirtaş, “Bazı fezlekeler bu yönüyle iddianameye konu edilmemesi gereken fezlekelerdi. İşte Kandil'e gidiş, İmralı'ya gidiş. Bunların hepsi çözüm süreci kapsamında hükümetle koordineli yaptığımız ve bu yasa çerçevesindeki faaliyetlerdi. Biz Kandil'e kafamıza estiği için gitmedik. Her gidişimiz her dönüşümüz hükümetle, bürokratlarla toplantılarla belirlendi. Bu yasa yokmuş gibi davranıyor ya savcılar, soruşturma makamları, bu işin ucu çok farklı yerlere gider. Bu yasa kapsamına çok fazla insan giriyor. Eğer suçlamaya dahil edilecekse de hep birlikte hesap veririz. Ne kadar AKP'li yetkili varsa, Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'ına, bürokratına kadar suç işlemişsek hep birlikte hesap veririz. Suçsa suç kardeşim. Yok değilse Selahattin Demirtaş'ın günahı ne?” diye konuştu.