Dolar

32,2145

Euro

34,7349

Altın

2.432,32

Bist

10.181,70

CHP'den Rusya ile yakınlaşmaya yeşil ışık

CHP’li Öztürk Yılmaz 'Artık Rusya ile sorunları değil işbirliğini konuşmak istiyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 12:11:48

CHP'den Rusya ile yakınlaşmaya yeşil ışık

Sputnik Radyosu'na konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ardahan Milletvekili (E) Büyükelçi Öztürk Yılmaz "Artık Rusya ile sorunları değil işbirliğini konuşmak istiyoruz" dedi.

"CHP OLARAK İLİŞKİLERİN DÜZELMESİNİ DESTEKLİYORUZ"

​"Bizim Rusya ile bozulan ilişkilerimizin tekrar düzelmesini biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ve Rusya'yı biz bizim komşumuz ve hatta dostumuz olarak görüyoruz. Batı ile AKP Hükümeti'nin ilişkilerinin bozulduğu doğru, Rusya ile de ilişkiler maalesef bozuldu, o da doğru. Biz Rusya'yı Batı'ya karşı bir alternatif veya Batı'yı Rusya'ya karşı bir alternatif olarak değerlendirmiyoruz. Biz her kesimle işbirliğini geliştrimek istiyoruz, düzeltmek istiyoruz doğrusu. Hükümet'in de böyle yeri geldiği zaman Rusya'yı Batı'ya karşı, yeri geldiği zaman Batı'yı Rusya'ya karşı bir alternatif olarak görmemesi gerekir. Sonuçta biz bu çoğrafyayı paylaşıyoruz. Burada pekçok konuda, enerjide, ekonomide, turizmde, ticarette, yatırımlarda karşılıklı bir noktaya gelmiş bağımlılığımız var. Bunun kalıcı işbirliğine dönüşmesini biz şahsen arzu ediyoruz. Rusya ile de bu manada bir an önce ilişkilerin normalleşmesi gerekiyor. Sayın Başbakan Yardımcısı'nın bu yönde bir adım atmasını temenni ederiz. Artık Rusya ile sorunları değil, işbirliğini konuşmak istiyoruz.

Biz şahsen bir kere her şeyden önce Türkiye ile Rusya'nın işbirliği yapması, Rusya'nın ekonomisi için de faydalı, bizim için de faydalı. Bu karşılıklı bir faydaya dayanan bir işbirliği olur. Bunun mahiyeti ne olabilir: işte eğitimden tutun da enerjiye kadar, oradan ekonomiden turizme kadar, ortak yatırımlardan büyük projelere kadar iki ülke pekala çok iyi bir işbirliği yapar. Eskiden de yapıyordu. Ve artık biz sorunları arkada bırakmak istiyoruz, önümüze bakmak istiyoruz. Mevcut durumun ne Rusya'ya faydası var, ne Türkiye'ye faydası var.

Türkiye-Rusya ilişkileri gergin olduğu zaman da Türkiye halkından hiç bir kimse Rusya'ya karşı en ufak bir olumsuz bir düşüncesi olmadı. Burada Rusya'ya karşı zerre kadar negatif bir düşünce yok. Keza Rusya'da da, uçak düşürüldükten hemen sonra Rusya'daki Hükümet'in bazı şeyleri oldu, onları biliyoruz, ama Rus halkı bize olumlu baktı. Bu iki taraf için de büyük bir kazançtır. Ne kadar barışı öne alırsak, işbirliğini öne alırsak ve somut projeleri öne alırsak ve onlar üzerinde çalışırsak bundan biz kazançlı çıkarız, siz kazançlı çıkarsınız ve bölgemiz kazançlı çıkar. Sadece ikili değil, bölgede de işbirliği yapabiliriz, Suriye konusunda, Irak konusunda, Kafkaslar konusunda, Azeri-Ermeni ihtilafının çözümü konusunda, pekçok alanda Rusya ile bizim işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu da bizim arzumuzdur." 

Haber Ara