Dolar

32,2343

Euro

35,0776

Altın

2.518,89

Bist

10.643,58

CHP, anayasa konusunda 'komisyon' taktiği uyguluyor

Anayasa Komisyonu’nda geçen salıdan bu yana yaşanan gerginliğin arkasında CHP’nin bir taktik arayışı yatıyor. CHP, başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliğinin referanduma ne kadar geç giderse o kadar az destek bulacağı görüşünde...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-29 10:43:05

CHP, anayasa konusunda 'komisyon' taktiği uyguluyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Al Jazeera'den İrfan Bozan'ın haberi:

Anayasa değişikliği için Anayasa Komisyonu'nunda toplam yedi oturum gerçekleşti. İlki 20 Aralık 2016 Salı günü yapılan toplantılardaki konuşmalar tutanaklara göre toplam 1142 sayfa tuttu. Yedi oturumun toplantı süresi ise yaklaşık 70 saat civarında.

Zaman zaman gerilimli geçen Anayasa Komisyonu toplantısında CHP, komisyon üyeleri hariç neredeyse 100'e yakın milletvekilli ile toplantıya katıldı.

Komisyon üyeleri dışında milletvekillerinin de toplantılara katılabileceğine yönelik düzenleme oy kullanmak dışında tüm milletvekillerine konuşma hakkı veriyor. Bu durum muhalefete komisyon toplantılarını istedikleri kadar uzatma imkânı veriyor. CHP bu ‘imkânı' kullanıyor.

YÜKSEK KATILIM, SÜREKLİ SÖZ ALMA

CHP milletvekilleri de yedi oturuma da normalin çok üzerinde katılmalar gerçekleştirdi. Bu sebeple sık sık söz aldıkları oluyor.

SÜREÇ AK PARTİ ve MHP'NİN TASARLADIĞI GİBİ GİTMİYOR

AK Parti ve MHP'nin Anayasa değişikliği maddeleri için “komisyonda bir haftada geçer” öngörüsü gerçekleşmedi. Bir hafta sonunda sadece iki madde değişikliği komisyonda kabul edildi. Kabul bekleyen 18 madde daha var. Oysa 2010 referandumunda 26 maddelik Anayasa değişik teklifi üç günde geçmişti.

 

Haber Ara