Ajansların haberine göre Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açılan Türkiye'nin en büyük çevre davasında, geçen Mart ayında yapılan bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan rapor, Rize İdare Mahkemesi'ne ulaştı.
Raporda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi.
Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘ÇED Olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015'te yeniden ‘ÇED Olumlu' kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'de Rize İdare Mahkemesi'nde, ‘ÇED Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme bölgede 14 Mart'ta
bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı.
KEŞİF HEYETİNİN RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Orman Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç.Dr. Fevzi Karslı, İnşaat Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Adem Bayram, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Coşkun Gürsel, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Nihal Bektaş ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Salim Öncel'in yer aldığı heyetin hazırladığı bilirkişi keşif raporu Rize İdare Mahkemesi'ne ulaştı.
TELEFERİKLİ TAŞIMA İLE ÇEVRE ZARARLARI AZALIR
Bilirkişi keşif raporunda, açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılması planlanan cevherin kapalı taşıma kabinli teleferik sistemi ile taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşüne yer verildi. ÇED raporunda, toplam 3 bin 314 adet ağaç kesileceği görüşlerini değerlendiren bilirkişi heyeti, teleferik hattının kurulması ve maden ağzından teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesi ile kesilecek ağaç sayısının raporda belirtilen düzeyde oluşacağına işaret etti.
ARAKATLI ÜRETİM YÖNTEMİ HEYELANLARI ÖNLER
Yıllık 500 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülen madencilik faaliyetleri sırasında heyelan riski oluşacağı yönündeki iddiaları değerlendiren bilirkişi heyeti raporda, madende ara katlı üretim yöntemi kullanılacağı ve cevherin alttan alınıp yukarı doğru sürüldüğü sırada meydana gelen boşlukların dolguyla kapatılacağı göz önüne alındığında, üretim ile eş zamanlı olarak yapılacak dolgu faaliyeti nedeniyle kayaç hareketliliği ve göçüklerin önleneceği görüşüne yer verdi.
ENDEMİK BİTKİLER SÖKÜLÜP BAŞKA YERE DİKİLEBİLİR
Bilirkişi raporunda, maden proje sahasında kalan endemik türlerle ilgili değerlendirmeler de yapıldı. Proje alanında kalan Siklamen bitkisinin maden sahası içinde yapılacak kazı ve dolgu çalışmalarından etkilenmemesi için toplanarak, yakındaki aynı ekolojik şartlara sahip alanlara taşınıp dikilmesi önerisi de yer aldı.
İçme suyu kaynaklarının kirleneceği endişelerine de değinilen raporda, maden bölgesinde kaliteli su kaynağından söz etmenin mümkün gözükmediğine vurgu yapılarak, ÇED raporunda belirtilen taahhütlere uygun hareket edilmesi ile su kaynaklarının kirlenmeyeceği görüşüne de yer verildi.
Cerattepe'de madene bilirkişi onayı verildi
Bilirkişi raporunda Cerattepe'de cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi.
9 Yıl Önce Güncellendi
2016-06-08 09:58:12
Haber Ara