Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Bir darbenin filmi

Akşam gazetesi yazarı Bedir Acar, ‘Bir darbenin filmi’ başlıklı yazısında Türkiye ve başka ülkelerde yaşanan darbelere Batı dünyasının tepkisi hakkında değerlendirmede bulundu. Yazıda Yunan yönetmen Costa Gavras’ın ‘Kayıp’ adlı filmine de göndermede bulunan Acar, filmdeki tüm olayların ve belgelerin gerçeklere dayandığına dikkat çekti…

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-27 22:37:14

Bir darbenin filmi

İlginçtir, 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimini kınamakta acele etmeyen, ABD ve Avrupa ülkeleri de Ermenistan'daki askeri hareketlenmeye tepki göstermekte gecikmedi.

Her zamanki iki yüzlü tutum...

Geçmişte ülkemizde, neredeyse her 10 yılda bir yaşanan askeri darbeler bu cennet vatana büyük travmalar yaşattı, zaman kaybettirdi.

Başbakanlar, bakanlar idam sehpasına gönderildi.

Darbeci fosiller 'bir sağdan bir soldan astık' diyerek övündüler...

28 Şubat (1997) postmodern darbesi ise inançlı kesimin ve kurumların üzerinden silindir gibi geçti.

Bitmedi...

15 Temmuz'da FETÖ'cü hainler ABD desteğini de arkalarına alarak kendi savaş uçaklarımızla kendi insanımızın kanını döktü, millet meclisini bombaladı.

Maalesef dünya bu alçak darbelerden ve darbecilerden çok çekti.

costa-gavras-1200x799-1

Türk sinemasında ve edebiyatında darbe ile hesaplaşan epeyce bir eser yekûnu var, ancak, hiç biri Yunan yönetmen Costa Gavras'ın 1982 tarihli 'Missing/Kayıp' filmi kadar etkili olmadı.

Ne anlatılıyordu o filmde?

11 Eylül 1973'te Şili'de dehşetli bir darbe yaşandı.

Şili'nin seçimle işbaşına gelmiş başkanı Salvador Allende, Amerikan destekli bir askeri darbeyle devrildi ve yerine diktatör General Pinochet iktidara geldi.

(2013'te Mısır'da vuku bulan Sisi darbesine ne kadar da benziyor değil mi?)

79122

Costa Gavras'ın filmografisinde önemli bir yer tutan Missing, 1982 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazandı. Aynı zamanda En İyi Senaryo Oscar'ının da sahibi oldu.

Hemen hatırlayalım, Gavras'ın Missing filmi, Cannes'daki Altın Palmiye ödülünü Yılmaz Güney-Şerif Gören imzalı Yol filmiyle paylaşmıştı, aynı festivalde aynı yıl...

Politik sinemanın önemli isimlerinden Costa Gavras'ın Altın Palmiye ödüllü filmi Kayıp, Şili'deki darbe sırasında kaybolan bir Amerikalı gazeteci, Charles Horman'ın gerçek hikâyesinden beyazperdeye uyarlandı.

Filmdeki tüm olaylar ve belgeler gerçeklere dayanıyor.

Sokağa çıkma yasakları, deprem anında bile otellerde sıkışıp kalan insanlar, hareket eden her şeye ateş edilen kabus dolu günler, karartma geceleri...

Bir yanda kelle koltukta mücadele veren insanlar, öte yanda şatafatlı partilerde darbecileri alkışlayanlar... Gerçeklere dayalı bu filmde hepsi var...

Amerikalı gazetecinin ailesi, dönemin dışışleri bakanı Henry Kissenger dahil 11 hükümet görevlisi hakkında, oğullarının öldürülmesinde kişisel ihmalleri olduğu gerekçesiyle davalar açtı ancak mahkeme için gerekli kanıtlar devlet sırrı olarak ilan edildiğinden, davalar düştü.

Başbakan Adnan Menderes'i ipe götüren 1960 darbesinden 15 Temmuz 2016 darbe girişimine...

Şili'den Türkiye'ye...

Farklı ülkeler, farklı cuntalar ve Amerika Birleşik Devletleri...

Ne çok kanlı hikayenin altında imzaları var...

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara