Bugün küresel etki alanı oluşturan önemli konuları ele alıyoruz. Bilgi teknolojilerinin dününü ve bugününü konuşmacılar değerlendirdi. Konvensiyonel hizmetler gibi değil, ışık hızı ile tüm küreyi birinci dereceden etkilemeyi sürdürüyor. Bu değişim ve dönüşümü 3 maddede ele alabiliriz.
Birinci aşama bilgi ve iletişim teknolojilerinin günlük hayatımızdaki işleri hızlandırması.
İkinci madde de kullandığımız yazılım ve sistemlerde verilerin birikmesi ve bu verilerin analizi oldu. Bu analiz ve raporlar, bize çalışmalarımız, süreçler ve karar mekanizmalarımız hakkında bilgi verdi. Sağlıklı sonuçlara ulaşmamıza destek oldu. Böylece, birer önemli araç olmakla beraber, karar alma mekanizmalarımızda da yer almaya başladı. Bir bakıma bize akıl vermeye başladı.
Üçüncü aşama ise yeni bir dönemi müjdeliyor. Önceleri işimizi gördüğümüz yönetirken destek aldığımız bu teknolojiler, hayatımızı doğrudan parçası haline geliyor. Hatta geldi bile! İleride bunun etkilerini çok daha çarpıcı şekilde göreceğiz.
Öyle ki, bu teknolojiler olmadan günlük hayatımızı bile devam ettirmemiz zorlaşıyor. Buna yeni nesil sanayi devrimi... Devir artık nesnelerin internet devri. Bu süreci meydana getiren dört ana etmen var.
Birincisi bilgisayar teknolojilerindeki köklü değişim. Süper bilgisayarlar... Mikroçip teknolojisindeki değişimler ve iletişim teknolojilerdeki artış. Yapay zeka teknolojileri geleceğimizi bu alanlarda şekillendirip belirleyecek.
Gelecekte vücudumuza yerleştirilmiş sensörler olacak. Bu sensörler sağlık durumumuz ile sürekli bilgi toplayacak. Yolda giderken bir kabine girdiğimzide ya da aracımızın içinde bir sağlık merkezine bağlanıp, doktor ile yüzyüze gelmeden her türlü bilgiyi alabileceğiz.
Mesela, bugün bu organizasyona katılacağımızı arkadaşlar programa yazmışlar. Ben de program dahilinde 11'de burada olmam gerekiyordu. Biraz da geç kaldım. Bu teknolojileri tam kullanamıyoruz. Geleceğin teknolojisinde yol durumu, hava durumu, saati anlatacak ve zamanlıca bana aktaracak ve süreçle ilgili detayları verecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızdaki hacmi gittikçe devam edecek.
Elektrikli araçlar hayatımıza girdi. Yakında sürücüsüz araçların devri başlayacak. Araçların yanı sıra yollar da akıllanacak. 2003 yılından beri çarpıcı kayda değer ilerlemeler getirdik. Türkiye'nin 80 yılda hayal edemediğini 15 hayata geçirdik.
Teknoloji konusudna Türkiye'ye 2003 yılından beri çarpıcı ilerlemeler getirdik. Daha önce söyledik 2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesini gerçekleştirmemiz şart. Bunun için de bilgi tabanlı bir kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz. En çok bilgi ve iletişim teknolojileri alanına yoğunlaşmalı ve yatırım yapmalıyız. Büyüme hamlemizi daha çok akıl teri ile gerçekleştirebiliriz.
Bakınız, 15 yılda uluslararası kuluçka merkezleri kurduk. Yerli çip üretimi için çalışmalara başladık. Uzaya gönderdiğimzi uyfularımız ile filo kurduk ve bu konuda yatırım yaptık. 64 teknopark, 40 bin Ar-Ge personelinden oluşan dev bir teknoloji ekibi kurduk. 80 yılda hayal dahi edemediklerini 15 yılda hayata geçirdik.
Türkiye olarak bu yatırımlarla büyük bir dönüşümü hızlı bir şekidle gerçekleştiriyoruz. 2002'de göreve geldiğimizde geniş bant nedir bilen yoktu. 2 gün önce İngiltere'de idim. Orada internet hızı daha yavaş. Şimdi genişbant internet var, mobil internet var. Bu alandaki 21 milyar liralık ciromuz 100 milyar lirayı aşmış durumda. 10 yıl gibi süre içerisinde 5G teknolojilerine doğru ilerliyoruz.
Etkin e-devlet ile ve eylem planını hayata geçirdik. Günü kurtaran değil geleceği inşa eden önemli adımlardır. Bunlarla yetinmeyeceğiz ve birinci önceliğimiz yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek. NETAŞ ST birlikteliğinin de önemi burada ortaya çıkıyor.
Türk mühendisinin akıl teri ile yerli içeriği daha fazla ürünler yapmak ve bu ürünleri Türkiye'nin dahil olduğu ve 4 saat uçuş ile 56 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ulaşacak, yıllık 31 trilyon dolar bir varlığın, gelirin olduğu bu alanda en güzel şekilde değerlendireceksiniz. Yani Türkiye iç pazar ile ekmek yediğiniz bir yer değil, tüm küresel pazara da açılacağınız önemli bir merkez olacaktır. Bundan sonraki hedef bu olmalıdır.
Bilim bilgi iletişim teknolojileri alanında belirlenen politikaları en üst karar vericilerin dikkatine getirdik ve uygulamaya koyduk. Yeni yaptığımız yasal düzenlemeler ile buradaki sıkıntıların önünü açtık. Önümüzde bir uzay kanunu ile bilim teknoloji kanunu var. En kısa sürede çıkarmak suretiyle bu alandaki ihtiyacımızı tam anlamıyla gidermiş olacağız. Kamu ağırlıklı değil özel sektör ağırlıklı gelişmesinin önünü açmış olacağız.
Ulusal genişbant strateji belgemizi de güncelliyoruz. Tüm bu işler olurken akıl teri hamlesi yapılırken, akıl yolları bunu taşıyacak kapasitede olmalıdır. O yüzden akıl yollarını geleceğin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştıracağız. Yerli yazılım ve teknoloji üretimine başladık. Bilgi ekonomisi tabanlı bir ekosistem oluşması için, uluslararası internet trafiği geçiş bağlantısı haline getireceğiz. Bir yandan da büyük veri merkezi işletmeciliği sektörünün ülkemizde gelişmesi ve yerleşmesini teşvik edeceğiz. Dünyanın en büyük içerik sağlayıcıları servislerine daha hızlı ulaşsın diye bu hizmetleri ülkemize taşıyacaklar. Çünkü ekonomi ve rekabetçi küresel piyasa bunu gerektiriyor.
Saydığımız bu yatırımlarla elbette hedeflerimiz yolunda önemli bir avantaj elde etmiş olacağız. Geleceğin dünyasında, siyaset, ekonomi ve sanatta yer aldığı kadar bilgi ve iletişim teknolojisinde de hak ettiği noktaya ilerliyor. Bahsettiğim tüm gelişmelerin yanı sıra dijital dünyanın metropolleri arasına getirmeye başladık. Asıl mesele yeni başlıyor. Artık teknoloji hayatımızı sürdürmemiz için zorunlu bir bileşen olduğunda yokluğu da hayatımızı ölümcül bir şekilde etkileyecek. Siber saldırılar, siber güvenlik bir devleti ve şirketi durdurmakta, bir ülkenin güvenliğini de tehdit etmektedir. Ciddi bir tehlike unsuru haline geldi. Hayatımızın devamı tehdit altında. Siber güvenlik önlemimizi sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor bu artık ulusal güvenliğimizin değişmez önemli unsuru haline geliyor.
Bu konudaki açığımızı koşar adımlar ile giderek tamamlamak mecburiyetindeyiz. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, büyük veri analiz altyapısının oluşmasıyla mümkün