Dolar

34,8613

Euro

36,7629

Altın

3.042,55

Bist

10.141,62

'Beşir Derneği, kişinin ihtiyacı neyse onu götürüyor'

Beşir Derneği, yardım faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-01 18:08:31

'Beşir Derneği, kişinin ihtiyacı neyse onu götürüyor'

Gıda, giyim, yakacak, eğitim, sağlık yardımları, doğal afetler sonrası oluşacak mağduriyetler, sosyal ve kültürel faaliyetler ana hizmet kolları olan, yurt genelinde 250'ye yakın temsilciliği, 12 bölgede lojistik deposu bulunan Beşir Derneği, başvuru işlemleri, mülakat ve araştırmalar ile raporlar hazırlıyor ve bu raporlarla her ailenin gerekli ihtiyacını tespit edereki aileye özel yardım kolileri oluşturuyor.

Beşir Derneği Genel Müdürü Fatih Sarıyar “Dağıtım, mevcut bulunan yardım malzemesini götürüp dağıtmak suretiyle gerçekleştirilen bir yardım organizasyonudur. Bu sistemin ne kadar insanın ihtiyacını karşıladığını inceledik. Gördük ki kişiye ihtiyacı olmayan yardım kalemleri dağıtım kapsamında götürülebiliyor. Bu durum ise hem büyük birkaynak israfına sebebiyet veriyor hem de acil çözülmesi gereken ihtiyaca cevap vermiyor. Beşir Derneği olarak Kişinin ihtiyacı neyse o tespit edildikten sonraher ay kişiden neye ihtiyacı olduğunu sipariş alır gibi öğreniyorve kişiye özel yardım paketi hazırlıyoruz” diyerek hem çalışma yöntemlerini açıklıyor hem de dağıtım değil, yardım yapmaya odaklandıklarını ifade ediyor.

tt (4)_1

HANGİ YARDIM HANGİ PROJE İÇİN GELDİYSE ONUN İÇİN KULLANILIYOR

Hiçbir yabancı fon kullanmadan faaliyetlerini sürdüren bir kurum olan Beşir Derneği, birçok farklı alanda sürekli yeni yardım kampanyaları başlatarak, tüm çalışmalarını bağışçılarının kullandığı SMS ve yardımlar ile sürdürüyor. Bu yardımlar ile yalnızca 2016 yılında 8 milyon insan ve 13 bin aileye yardım söz konusu.2011 yılından itibaren Kilis'te kurdukları lojistik deposuyla ve Reyhanlı'da açtığı lojistik deposuyla 3 milyondan fazla Suriyeli'ye yardım ulaştırıyor. Aş evlerindenher gün 21 bin kişilik sıcak yemek çıkarılabiliyor ve bunları Halep, İdlip kırsallarında ki çadır kentlerde kalan ailelere ulaştırıyorlar. Yine aynı yerlerde kurulu olan ekmek fırınlarından 160 bin günlük ekmek üretiliyor. Dünyanın birçok yerinde buna benzer farklı projeler hayata geçiren Beşir Derneği bağışlar hangi kampanya için geldiyse mutlaka o alanda kullanıyor.

fatih_sariyar

FİLM PROJESİ

Bu alanda en fazla etki gösteren dernek, bağışçılarından gelen 5 TL, 10 TL yardımlar ile bir film dahi çekti. Antalya Uluslararası Film Festivalinde Türkiye prömiyerini yapan ve Boğaziçi Film Festivalinde gösterime giren Aida Begic yönetmenliğindeki ‘Bırakma Beni' filminin yapımcılığını Beşir Derneği üstleniyor.

Bu fikrin nasıl çıktığını ise Genel Müdür Fatih Sarıyar şöyle anlatıyor; “Suriyeli mültecilere 7 yıldır hizmet veriyoruz.Bu halkın içinde sayıları tam belli olmamakla birlikte 70 bin ile 100 bin arasında yetim çocuk var.Biz bu çalışmaları yaparken bu çocukların yaşadığı travmanın, savaş psikolojisinin yıllar geçmiş olmasına rağmen hala canlı kalmış olduğunu gözlemledik ve bu çocuklara bu psikolojik yıpranmışlığı, travmayı nasıl unuttururuz, nasıl onları Türkiye'de ki hayata adapte edebiliriz diyerek proje ekibi oluşturduk. Bu durumu konuşurken birçok proje geliştirildi. Bunlardan biri de çocuklara drama ve sahne sanatları eğitimi verme fikriydi. Bu eğitimi kimin verebileceği noktasını değerlendirirken Bosna savaşını yaşamış birisi olarak, çocukların psikolojisini yakından tanıyan yönetmen Aida Begiç ile devam etme kararı aldık. Kamplarda başladığımız bu küçük çaplı projeden yola çıkarak ‘yetimlik' kavramını en iyi anlatabileceğimiz yöntem olarak sinema filmi fikri kendiliğinden ortaya çıktı. Sinema ile asıl amacımız olan yetimlik kavramını dünyanın her yerinde anlatabiliyoruz”.

Bu film projesi için ayrı bir kampanya oluşturan Beşir Derneği gerekli film yapım ihtiyaçlarını yalnızca bu özel fondan karşıladı. Yalnızca filme destek olmak isteyenlerin gönderdiği bağışlar kullanıldı ve film vizyona girdikten sonra gelirlerin tamamı yine yetim çocuklar yararına kullanılacak.

Haber Ara