Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Barzani referandumuna evet diyen Türkmenler

Kürdistan Bölge Yönetimi’nin gelecek ay düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin bölge ülkelerinin tepkisini çeken gelişmeler sürerken, Irak'taki Türkmenlerin referandum görüşleri de tartışma konusu oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-14 17:15:43

Barzani referandumuna evet diyen Türkmenler

TIMETURK | HABER MERKEZİ

25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi referanduma dair Türkmen cephesinden farklı sesler geldi. Kürdistan Bölge Yönetimi'nin gelecek ay düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin, bölge ülkelerinin tepkisini çeken gelişmeler sürerken Irak'taki Türkmenlerin refarandum görüşleri de tartışma konusu oldu.

Bağımsızlık Referandumuna ilişkin Türkmen cephesinde, farklı sesler çıktı.

Referandum için hem evet hem de hayır diyen isimler şu şekilde:

MUHAMMED SADETTİN İLHANLI - EVET

Türkmen Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Sadettin İlhanlı, Barzani Referandumuna evet diyen isimlerden biri. İlhanlı, "Referandum, doğal ve demokratik bir araçtır ve bütün dünya devletlerinde yapılmaktadır. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden İngiltere'de de en geri kalmış devletlerinden Sudan'da da yapıldı. Onun için referandum Kürdistan Bölgesi'nin icat ettiği bir şey değildir ve Irak anayasasında da tespit edilmiştir." açıklamasında bulundu.

MUNA KAHVECİ - EVET

Türkmen Reform ve İlerleme Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muna Kahveci, referandumun Türkmenler için çok önemli bir gün olduğunu söyledi ve bağımsızlık eferandumuna destek verdi. Kahveci, "25 Eylül, Türkmen milleti için çok önemli bir gündür. Milletin kararının verileceği gündür. Gerçekten bu kararla bütün milletlerin geleceklerini değiştirmek ve haritayı yeniden çizmek mümkün olacak. Türkmenlerin de referanduma destek olmasının önünde birçok gerekçesi var. Telafer'de Türkmenler IŞİD'in katliamına uğradı ama Irak Merkezi Yönetimi bize destek vermedi. Yaralarımızı sarmadı. Yaklaşık 200 Türkmen ailesini IŞİD idam etti ve kalanlara sahip çıkılmadı." dedi.

Referanduma evet diyenlerin yanında istemeyen isimler de yer alıyor...

ERŞET SALİH - HAYIR

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salih eferanduma sıcak bakmayan isimler arasında... Kürdistan Bölge Yönetimi Yüksek Referandum Heyeti ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak konuşan Salih, : “Üç vilayette (Erbil, Duhok ve Süleymaniye) yapmak istedikleri referandumu Bağdat merkezi hükümetiyle konuşmaları gerektiğini söyledik. Irak merkezi hükümetinin de buna karşı tutumu belli ve itiraz ediyor. Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer Türkmen bölgelerindeki referandumu kesinlikle reddediyoruz. Bunu çok açık ve net bir şekilde gelen heyete söyledik." dedi.

AYDIN MARUF - HAYIR

Irak Türkmen Cephesi yöneticisi ve Kürdistan Milletvekili Aydın Maruf'un yaptığı değerlendirmeden öne çıkan noktalar ise şöyle: "Türkmen Cephesi'nin referandum konusundaki görüşü bellidir. Referandumun yapılmasını kabul etmiyoruz. O nedenle referanduma destek vermiyoruz. Bu girişim, hem Irak Anayasası'na aykırıdır hem de zamanlama açısından bölge için uygun değildir."

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara