Dolar

32,2200

Euro

34,7352

Altın

2.407,69

Bist

10.267,09

Balıkçılar aylar sonra 'vira bismillah' diyecek

Türkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı bu gece yarısından itibaren sona eriyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 10:50:31

Balıkçılar aylar sonra 'vira bismillah' diyecek

Yıpranmış ağlarını onaran, motor ve radar bakımlarını yapan, teknelerini yenileyen balıkçılar, bereketli bir sezon için bugün gece yarısından itibaren (1 Eylül) "vira bismillah" diyerek, derya kuzularının peşine düşecek.

Onardıkları ağları gemilere alan, botları suya indiren balıkçılar, denize kavuşacakları saatleri bekliyor.

Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdal Coşkunçay AA'ya yaptığı açıklamada, yasak kalktıktan sonra balıkçıların denize açılacağını ve her yıl olduğu gibi bu sene de bereketli bir sezon umuduyla limanlardan demir alacaklarını belirtti.

Marmara Denizi'nde uzun bir sahil şeridine sahip kentte balıkçıların denize açılmak için hazır olduğunu aktaran Coşkunçay, "Hazırlıklarımız tamam. 1 Eylül'de Allah nasip ederse 'vira bismillah' deyip limanlardan demir alacağız ve özlediğimiz sularla kavuşacağız. Bizim tek isteğimiz bereketli bir sezonun olması, herkesin ekmeğini kazanması." diye konuştu.

"DENİZİN BEREKETLİ OLDUĞU HABERLERİNİ ALDIK"

Tekirdağ Limanı'nda gırgırla avcılık yapan İdris Şeremet ise kendilerine bağlı gemi ve botların hazırlıklarını tamamladıklarını, denize açılmak için sabırsızlandıklarını anlattı.

Şeremet, 4,5 ay boyunca yeni sezon için gemilerinde bakım-onarım çalışmaları yaptıklarını, motor ve radarları yenilediklerini aktararak, bu sene bereketli bir yıl beklediklerini ve umutlarının o yönde olduğunu ifade etti.

Deniz ne kadar bereketli olursa vatandaşın da o kadar ucuz balık yiyebileceğini aktaran Şeremet, "Bu sene denizin bereketli olduğu haberini aldık. Palamut, lüfer, istavrit gibi balıkların bereketli olduğu söyleniyor. İnşallah güzel, bereketli bir yıl geçiririz de herkes balık yiyebilir. Bizler yeni sezona hazırız. Allah kaza bela vermezse 'vira bismillah' diyerek çok özlediğimiz denizlere kavuşacağız. Rabbim kimsenin emeklerini boşa vermesin." dedi.

 balik

Av yasağının sona ereceği 1 Eylül için gün sayan Egeli balıkçılar, tüm hazırlıklarını tamamlayarak "vira bismillah" diyecek olmanın heyecanını yaşıyor.

1 Eylül'de başlayacak avlanma sezonuna sayılı günler kala, Güzelbahçe Balıkçı Barınağındaki balıkçılar, onardıkları teknelerinin ve ağlarının son kontrollerini yapıyor.

Av sezonuyla ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Odası (İTO) Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi Üyesi Şahin Çakan, balıkçıların denize olan özlemlerinin 1 Eylül'de sona ereceğini, tüm denizlerde bereketli bir sezon geçirmeyi beklediklerini belirtti.

Ege Denizi'nde Marmara ve Akdeniz'e göre daha bereketli bir sezon beklediklerine dikkati çeken Çakan, balık çokluğuyla fiyatların da gerileyeceğini ifade etti.

Çakan, "Ege Denizi'nde bin 560 adet çeşitli ebatlarda balıkçı teknesi var. Bunlar 1 Eylül'de denize açılacak. Bu sene denizlerde göstergeler çok iyi. Halkımız palamut, çinekop ve lüfere doyacak inşallah." diye konuştu.

Balıkçılara yönelik 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı, gırgır ve trol yöntemiyle avlananlar için 1 Eylül'de sona erecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, dünyada su ürünleri üretimi giderek artan bir seyir izliyor. 2010 yılında 148,2 milyon ton olan üretim, 2014'te 167,3 milyon tona yükseldi. Bunun 93,5 milyon tonunu avcılık, 73,8 milyon tonunu da yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.

Türkiye'de ise toplam su ürünleri üretiminde yıllar itibarıyla değişen sonuçlar görülürken, 2014'te 537 bin ton olan toplam su ürünleri üretimi geçen sene yüzde 25 artarak 672 bin tonu geçti. Bu üretimin toplam değeri 3,8 milyar lirayı aştı.

Bu artışta en büyük payın avcılık ile elde edilen ürünlerden kaynaklandığı görüldü. Toplam üretimin yüzde 64'ünü (431 bin ton) avcılık, yüzde 36'sını (240 bin ton) da yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.

Geçen yıl toplam 121 bin ton su ürünleri ihracatı gerçekleşirken, 111 bin ton ithalat yapıldı. Türkiye'de bu dönemde 485 bin ton iç tüketim gerçekleşti. 176 bin tonluk su ürünü de balık unu ve yağı fabrikalarında işlendi.

Türkiye'de kişi başına su ürünleri tüketimi ise 6,2 kilogram oldu.

YAKLAŞIK 200 BİN TON HAMSİ AVLANDI

Avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi. Bunun 346 bin tonunu denizden çıkan balıklar, 52 bin tonunu denizden çıkan diğer türler, 32 bin tonunu iç sulardan avlanan balıklar, bin 800 tonunu iç sulardan çıkartılan diğer su ürünleri oluşturdu.

Avlanan deniz balıklarının miktarı incelendiğinde de geçen sene 193 bin 492 ton ile en çok hamsi balıkçıların ağına takıldı. Hamsiyi 76 bin 996 tonla çaça, 16 bin 693 ton ile sardalya, 16 bin 664 ton ile istavrit, 13 bin 158 ton ile mezgit, 4 bin 573 ton ile palamut, 4 bin 136 ton ile lüfer izledi.

Denizlerden ayrıca 37 bin 409 ton kum midyesi, 8 bin 795 bin ton deniz salyangozu, 3 bin 995 ton karides türleri, 745 ton mürekkep balığı çıkarıldı. 

 

Haber Ara