Türkçe ve Arapça hazırlanan işletmelerin uyması gereken kurallar listesi, Suriyeli dükkan sahiplerine dağıtıldı. Özellikle hijyenden taviz verilmemesi gerektiğinin altı çizilen resmi uyarı belgesinde, talimatlara uymayanlar hakkında Türkiye kanunlarına göre yasal işlem uygulanacağı belirtildi.
Bundan yaklaşık 6 buçuk yıl önce ülkelerinde patlak veren iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 180 bini buldu. AFAD tarafından kurulan barınma merkezlerinde sadece 233 bin kişi kalıyor. Geriye kalan Suriyeli vatandaşlar, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Ankara, Adana, Kilis, İzmir ve Mersin başta olmak üzere 81 ilin tamamına dağılmış durumda. Kent merkezlerine yerleşen Suriyeliler, kendi imkanları dahilinde işyerleri açarak yaşamlarını idame etmeye çalışıyor. Kendi yöresel ürün ve lezzetlerini de sergileyebilecekleri lokanta, pastane, kafe, bakkal, kasap gibi küçük işletmelere ağırlık veren Suriyeli girişimcilerin yoğunlaştığı bazı mahalleler Halep ve Şam sokaklarını andırıyor. Zaman zaman Türk esnafın uyduğu kurallara tabi olmayan Suriyelilerin, faaliyete soktukları işletmelerle haksız rekabete yol açtığı yönünde şikayetler dile getiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem yerli piyasaya olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak hem de halk sağlığını korumak maksadıyla Suriyeli esnafa standartlara uyma zorunluluğu getirdi. İl ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri tarafından Suriyeli dükkan sahiplerine işletmelerin uyması gereken kurallar listesi dağıtıldı. Türkçe ve Arapça hazırlanan resmi uyarı belgesinde, talimatlara uymayanlar hakkında Türkiye kanunlarına göre yasal işlem uygulanacağı belirtildi. Bakanlığın standart listesinde her işletme için ayrı bir başlık açıldı. Listede özellikle hijyenden taviz verilmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Bakanlığın Suriyeli esnafa yönelik kurallar listesi şöyle:
BAKKAL KURALLARI
İşletme temiz ve düzenli olacak.
Son tüketim tarihi geçmiş ürün satılmayacak.
Ürünler uygun sıcaklıkta muhafaza edilecek.
Ürünlerin fatura bilgisi bulunacak.
Ürünler Bakanlık izinli üretilmiş veya ithal edilmiş olmalı.
Ürünlerde öncelikli dil Türkçe olmakla birlikte ilave dillerde bulunabilir.
KASAP KURALLARI
İşletme temiz ve düzenli olacak.
Kasapta satılan ürünlere ait fatura ve kesim raporu olacak.
Ürünler soğutucu dolapta muhafaza edilecek.
Etler ve sakatatlar açıkta satılmayacak, soğutucuya koyulacak.
Tavuk etleri kesinlikle ambalajlı olarak ve ambalajında etiketi olacak şekilde satılacak.
Çalışanlar temiz mümkünse beyaz renkli iş önlüğü giyecek.
LOKANTA KURALLARI
İşletme temiz ve düzenli olacak.
Ürünlere ait fatura bilgileri olacak.
Açık alanda yemek pişirilmeyecek.
Et ve süt ürünleri soğutucu dolapta saklanacak.
Alet ekipmanlar temiz olacak.
Kıyafetler temiz olacak.
Pişirme ocaklarının üzerinde havalandırma ya da davlumbaz olmalı.