Yunanistan'a 65 yıl aradan sonra giden ilk cumhurbaşkanı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos arasındaki görüşme öncesinde basının karşısına geçti.
LOZAN RESTLEŞMESİ
Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizen Lozan anlaşmasının tartışılacak bir sözleşme olmadığını söyleyen Pavlopulos, “Yeniden gözden geçirmeye gerek yok. Reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan bu azınlığı hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır” diye konuştu.
94 YILDA DÜNYA DEĞİŞTİ
Erdoğan ise verdiği cevapla uuzn süre konuşuldu. İşte Erdoğan'ın ifadeleri:
"Bazı gerçekleri ben de açık ve net ortaya koyacağım.. Lozan konusunda sanıyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl önce yapılan bir anlaşma. 94 yıl içerisinde dünya yeniden inşa ediliyor. Türkiye ile Yunanistan arasında bu arada bir çok şey değişti."
BATI TRAKYA ELEŞTİRİSİ
Batı Trakya'daki Müslümanların durumuna tepki gösteren Erdoğan, “Lozan'da buradaki Türklerle ilgili Müslüman azınlık ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz, doğru ama AİHM'de Türk ifadesi orada geçmektedir. Bu kararlarıyla da orada vardır. Türkiye'de patrik atanan bir patrik değildir. Patrik seçilmiş bir patriktir. Ama biz Batı Trakya'da hala baş müftüyü oradaki imamlar seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın yürürlükte olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan'ın uygulanabilirliğini ortaya koymamız lazım. Batı Trakya'da Türk kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil. Bence bizim bunları aşmamız lazım. Güncellenmesi gerekir dediğim konu bunlardır” dedi.
BİZ ENGEL OLSAK NATO'YA GİREMEZDİNİZ
Erdoğan şöyle devam etti:
“Askeri konularda sıkıntı yaşanıyor. Siz NATO'dan çıktınız, tekrar girdiniz. Eğer biz engel olsaydık siz NATO'ya giremezdiniz. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Bugün de öyle bakıyoruz. Hedefimiz Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir çözüm bulalım. Aynı şeyi Ege'de bulalım. Lozan'da şöyle olmuş böyle olmuş... Olması gerekenleri bir an önce yapalım. Kolay değil 94 yıl geçti. 94 yılda çok şey değişti.”
Batı Trakya'ya yapacağı ziyaretin birileri tarafından provoke edildiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu ziyaretimizin ben istiyorum ki çok farklı, zengin, barışa yönelik yürümesi tarafların gayreti doğrultusunda önem arzediyor. Aramızdaki siyasi, askeri, kültürel ilişkileri süratle yoğunlaştırmamız lazım. Turizmdeki gelişmelere bakıldığında turistler hatırı sayılır oranda yükseliyor. Çünkü bizde bir kara parçasından diğer tarafa bağırıldığında duyulur. Öyleyse bunu zenginleştirmemiz lazım. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım, bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki 65 yılı bir kenara koyup artık ileriye bakacak bir ziyaret olması temennisindeyim” dedi.
YUNAN CUMHURBAŞKANI 'GÜNCELLEME DEĞİL METİN EKMELE' DEDİ
Pavlopulos'un, Lozan Anlaşmasına ilişkin, “Varolan sözleşmeye yeni bir metin ekleyebiliriz. Yeni anlam ekleyen bir metin ekleyebiliriiz. Ama anlaşmayı reform etme gibi bir kavramı genellikle kullanmıyoruz” sözleri üzerine Erdoğan, “Bunun cevabını vermem lazım” diyerek Lozan Anlaşması'na yönelik sözlerine şöyle devam etti: “Ben tabii hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda özelikle anlaşmaların güncellenmesi diye bir şart vardır ve biz bunu yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada bir çok örneği var."