TIMETURK | HABER MEKREZİ
Geliştirilen Projeye B-BOX adını veren EDUGINEER, kazaların anında raporlanması, hasar tespiti, kaza uyarıcı gibi pek çok modül ve her modüle ait birden fazla parametre ile sahte araç kazalarının önüne geçilerek sigorta poliçelerinde daha makul fiyatlamanın yapılması gibi amaçlar taşıdığını açıklıyor.
KAZA ANINA İLİŞKİN HAREKETİ ÜÇ BOYUTLU SİMÜLE EDİYOR
Yetkililer, projenin dünyada kara taşıtları için ilk olduğunu, kaza anına ilişkin hareketin üç boyutlu olarak simule edildiğini ve hasar alan bölge ya da bölgelerin raporlandığı, kazanın cereyan ettiği anda kaza ölçeğinin sınıflandırıldığı, kara taşıtına ilişkin tüm verilerin B-BOX'da saklandığını belirtiyor.
EDUGINEER firması yetkililerinden Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Sevindik, "TÜİK verilerine göre 16.513.544 aracın kara kutsuna B-BOX cihazının uygulanabilir durumda. Ancak bir tarafdan da yaklaşık 224.000 farklı aracın karışmış olduğu 2016 yılı TUİK kaza raporu gerçeği karşımıza çıkmakıyor. Bu 224.000 farklı aracın otomobil-kamyonet-minibüs-kamyon ve otobüsler ile ilgili olduğu TUİK raporlarında görülmektedir" diyor.
BİR MİLYON KAZA BBOX'IN KAPSAMA ALANINDA
Sevindik, bu veriler bağlamında yaklaşık bir milyon araç kazasının BBOX cihazının kapsama alanı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor.
TÜRKİYE'DEKİ KAZA VERİLERİ
Trafik kazalarının kümülatif sonuçlarına bakıldığında Türkiye'de karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Kazaların 997 bin 363 adedi maddi hasarlı, 185 bin 128 adedi ise ölümlü yaralanma ile sonuçlandı. Trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişi öldü, 303 bin 812 kişi yaralandı, ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 493 kişi kaza yerinde, 3 bin 807 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti.
YTÜ yetkililerine göre B-BOX cihazı, insan hayatına mal olan bu süreçlerin en az kayıpla atlatılmasında önemli bir AR-GE projesi.
SAHTE KAZA RAPORLARI KONUSU
Sigortacılar, son dönemde sahte hasarların arttığını belirterek, organize yöntemlerle araçların çarpıştırıldığını, bazı tamir servislerinin çok sayıda otomobil ve motosiklet kazaları düzenlediklerini, hasarlı araç parçaları takılarak, yasal tutanaklar tutulduğunu söylüyor.
Sigortacılara göre, geçen yıl ödedikleri yaklaşık 5 milyar TL'ye yakın toplam sigorta hasarının yüzde 20'si sahte hasardan oluşuyor. Sektöde, özellikle son yıllarda trafik ve kasko sigortasında sahte hasar oranının ciddi boyutlara ulaştığını ve sahtekarlık yapanların organize hale geldiğini vurgulanıyor.
Araçlar için yerli kara kutu üretildi
Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark içerisinde yer alan EDUGINEER firması tarafından kara taşıtları için ilk yerli 'Kara Kutu' projesi prototip olarak geliştirildi.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-09-27 15:06:08
SON VİDEO HABER
Haber Ara