Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Almanya'dan Erdoğan'a 'dokunulmazlık' eleştirileri

Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Erdoğan'ı eleştirdi ve TBMM'yi göreve çağırdı. Federal Meclis'in Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili başkan yardımcısı Johannes Singhammer ise Erdoğan'ın 'sınırı aştığını' söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-19 17:06:23

Almanya'dan Erdoğan'a 'dokunulmazlık' eleştirileri

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin TBMM'de gündeme gelmesini eleştirdi.

"OTOKROSİ HEVESLİSİ"

Süddeutsche Zeitung Gazetesi'ne konuşan Lammert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "otokrasi heveslisi" olmakla suçladı.

"TÜRKiYE DEMOKRASi'DEN UZAKLAŞTI"

Lammert "Dokunulmazlıkların kaldırılması girişimi, maalesef Türkiye'nin bizim anladığımız anlamıyla bir demokrasiden uzaklaştığını gösteren olaylar zincirinin yeni bir halkasıdır" dedi.

"DOKUNULMAZLIK BİR HAKTIR"

Dokunulmazlık hakkını tarihi geçmişiyle değerlendiren Lammert, "Bu, parlamentoyu feodal egemenlerin keyfi müdahalelerinden korumayı amaçlayan bir haktır" dedi.

TBMM'YE ÇAĞRI

Dokunulmazlıkların kaldırılması girişiminin başarıya ulaşabilmesi için Ak Parti'nin yanı sıra TBMM'de bulunan diğer partilerin de belli bir oranda kabul oyunun gerektiğine dikkat çeken Lammert, TBMM'yi irade sergilemeye çağırdı.

"ERDOĞAN SINIRINI AŞTI"

Federal Meclis'in Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili başkan yardımcısı Johannes Singhammer de aynı gazeteye verdiği demeçte; Erdoğan'ın dokunulmazlıkların kaldırılması girişimiyle sınırı aştığını söyledi.

AB'YE ÇAĞRI

Singhammer, AB'nin Ankara'nın bu adımını dikkate alarak Türk vatandaşlarına vize muafiyeti kararı almaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için mesai başladı. Önceki gün yapılan gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. 348 kabul, 155 ret ve 8 çekimser oy çıktı. 25 milletvekili boş oy kullandı. Böylece Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 "evet" oyuyla kabul edilmiş oldu.

Teklifin TBMM'de kabul edilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Aksi durumda değişiklik referanduma gidecek. AKP'nin 316, AKP'ye destek vereceğini ilan eden MHP'nin de 40 milletvekili var. CHP de 133 milletvekiliyle AKP'yi destekleyeceğini açıklamıştı. Vekil sayıları toplandığında 367 eşiği aşılıyor ancak hem AKP'den hem de CHP'den fire bekleniyordu.

İKİNCİ TUR CUMA GÜNÜ

Teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak. Eğer ikinci tur oylamada 367'nin altında kabul oyu çıkarsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

Milletvekillerinin oyları 367'nin üzerinde olursa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek.

Haber Ara