Dolar

32,3596

Euro

34,7347

Altın

2.393,18

Bist

10.208,65

Akıncı davası devam ediyor

15 Temmuz’u Adil Öksüz’le birlikte planlayan iki isim Kemal Batmaz ve Harun Biniş’in yargılaması başladı. İmamların sorguda çözülmemeleri için özel eğitildikleri değerlendirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-03 10:18:33

Akıncı davası devam ediyor

FETÖ'nün 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde Akıncı Üssü'nde yakalanan ardından bırakılan TSK imamı Adil Öksüz'ün örgüt hiyerarşisisindeki ‘eşiti veya üstü' olduğu belirlenen isimler Kemal Batmaz ve Harun Biniş'in de aralarında olduğu 5 sivil imam yargılanmaya başlandı. Gözaltına alındıktan sonra iki kez savcılık bir kez nöbetçi hakimlik tarafından sorgulanan Batmaz ‘ezberlenmiş' ifadeleri Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Akıncı davasında da tekrar etti.

Karar'ın aldığı bilgilere göre Batmaz ve Biniş örgütün ‘kamikaze' ekibinden. Soğukkanlı ve sorguda çözülmeyecek şekilde eğitilm almışlar. Delil dosyasındaki görüntüleri gösterilince bile mimiksiz ve ifadesiz bakışlarla soruları cevaplayan Batmaz ve Biniş, akıldışı savunma taktiği uyguluyor. Cezaevindeki görüntülerini ve ifadelerini ilk olarak Karar'ın yayınladığı Batmaz ve Biniş, darbe gecesi gözaltına alındıktan sonra, Akıncı Üssü'ndeki görüntüleri ve Adil Öksüz'ün yurtdışı giriş çıkış kayıtlarıyla gerçek kimlikleri tespit edilmişti.

Batmaz ve Biniş ‘arsa bakma' bahanesisini seçmişlerdi. Kaynak Holding Kağıt A.Ş.'nin Genel Müdürü olan Batmaz ABD'ye seyahat sebebinin de şirket faaliyetlerini denetlemek olarak açıkladı. Batmaz Öksüz ile aynı anda giriş çıkış yapmasının onunla aynı yerde olduğu anlamına gelmeyeceğini ileri sürerek birlikte görülmelerini de ‘tesadüf' dedi. Öksüz'le birlikteliğini kanıtlayan delilleri çürütmek için Batmaz, Öksüz ile İngiltere'de görüntülenmesi için ise ‘vizem yoktu' diyerek geçiştirdi.

Örgüt lideri Fetullah Gülen'le tek bağlantısının şirketlerinden birinde çalışması olduğunu ileri süren Batmaz, “Ne Pensilvanya'ya gittim ne görüştüm. Talimat almam söz konusu değildir. Tek bağlantım şirketlerinde çalışmış olmam” iddiasında bulundu. Akıncı Üssü'nün eski komutanı Hakan Evrim'in selam verdiği kişinin kendisi olmadığını bile söyleyen Batmaz selam ını görüntülerini de yalanladı, Biniş'le birlikte bölgede ‘tarla' bakmaya gittiğini öne sürdü.

AKINCI ‘ARKADAŞININ EVİ'

Batmaz ifadesinde Biniş'le kararlaştırılmış yer ve zaman vurgusu yaptı. Kazan'da arsa bakmak için Biniş'le Ümitköy Çayyolu'nda saat 08.00'de buluştuklarını söyledi. Biniş de savcılık ifadesinde aynı yer ve saati verdi. Batmaz, Biniş'le örtüşecek internet üzerinden yazışma, arsa danışmanlığı gibi teyit ifadeleri savunmasında kullandı. Ayrıca 15 Temmuz'da darbeyi yönettiği Akıncı Üssü'nü de “ismini vermek istemediği bir arkadaşının evi” olarak tanımladı. Bizzat talimat vererek katliam emri verdiği F 16'ları ve darbeci FETÖ'cü askerleri ise “Gece uçak seslerini duydum” “Ev sakinleriyle saat 23.00 sıralarında TV'yi izledik” diyerek akıldışı savunmasında ısrar etti.

KALKIŞMA SABAHI ARSA BAKMA TELAŞI

Darbe üssünden kaçısını ise Biniş'le belirlediği senaryoya göre şöyle anlattı: “Sabah kendileri ailesiyle birlikte gitmemem konusunda ısrar ettiler. Ama söz vermiş olmam, daha öncesinde randevulaşmış olmam beni o sabah saat 08.00'de Ümitköy'e gitmeye sevk etti. Evinde kaldığım arkadaşa bir zararı dokunur düşüncesiyle daha önce savcılık ifademde bu durumdan bahsetmemiştim. Harun Bey'in yönlendirmesiyle taksiyle bir müddet gittikten sonra bir köyde durduk. Çantamı araçtan alarak indim. Karşıda kasketli birisini gördüm. Köy muhtarı hakkında bilgi almak için oraya gitmeye karar verdim. Biraz ilerledikten sonra polisler gelip kimlik ve ne aradığımız sordu. Derdimizi anlatmaya çalışırken emniyette anlatırsınız dediler. Aracın ön kısmına Harun Beyi, yanına da beni. Yanıma bir jandarmayı oturtturdular. Önce jandarma karakoluna sonra da emniyete sevk edildik.”

ekran-resmi-2017-08-03-020555

VERTİGO YÜZÜNDEN BOMBA SESİNİ DUYMAMIŞ

Mahkemede henüz savunması alınmayan Harun Biniş savcılıkta iki kez verdiği ifadelerde Batmaz'la aynı senaryoya sadık kalmış, hatta akıl dışı savunmalarda daha ileri gitmişti. 6-7 aydır işsiz olmasına rağmen arsa satın almaya karar verdiğini, emlakçı olarak tanıttığı Batmaz'la darbe gecesi sabahı Kazan'a arsa bakmaya gittiklerini anlattı. 7 yıldır görüşüp görüşmediğini hatırlamadığı Batmaz'la, bu olağanüstü gecenin sabahında internet üzerinden yazışarak buluşabildikleri gibi bir yalana sıkı sıkıya sadık kalan Biniş bomba seslerini de vertigosu nedeniyle duymadığını bile ileri sürdü. Ankara'ya olan bombalama veya bunun dışındaki saldırıları duymadığını, evde yatıp uyuduğunu sıraladı. Görüntülerdeki uzun at kuyruklu halini “Görüntülerdeki şahıs ben değilim. Şahıs uzun saçlı gözlüklü sakalsızdır” diye yalanlayan Biniş, cezaevine girmeden önce saçlarının uzun olduğu hatırlatılınca da “Benim saçlarım uzundu ancak ben cezaevine girdikten cezaevinde bakımı zor olduğu için saçlarımı kestirdim. Sakalım da yoktu cezaevinde sakal bıraktım” sözleriyle kendini de yalanladı.

karar

Haber Ara