Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

AİHM'den 'CHP' ve 'Alevi' kararı

AİHM, CHP'nin 2013 yılında yaptığı başvuru ile ilgili olarak insan hakları ihlali yapıldığına hükmetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cemevlerine yasal statü tanınması gerektiği yönünde de karar bildirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-26 14:06:52

AİHM'den 'CHP' ve 'Alevi' kararı

AA'nın haberine göre; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), 2013 yılında yaptığı başvuru ile ilgili olarak insan hakları ihlali yapıldığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cemevlerine yasal statü tanınması gerektiği yönünde karar bildirdi.

AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ

AİHM, ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin dernek kurma ve toplantı özgürlüğüyle ilgili 11. maddesini ihlal ettiğini'' bildirdi. AİHM kararı gereği Türkiye, CHP'ye bir milyon 85 bin 800 avro maddi tazminat ödeyecek. Yine karar gereği CHP'ye mahkeme masrafı olarak beş bin avro verilecek.

CHP, genel merkez ve diğer şubelerin hesaplarıyla ilgili 2007-2009 yılları arasında Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen tutanaklarda, bazı harcamalarda usulsüzlük tespiti yapılmasının ve partinin bazı varlıklarına el konulmasının ardından, insan hakları ihlalinde bulunulduğu şikayetiyle AİHM'ne başvurmuştu.

AİHM gerekçeli kararında, ''Türkiye'de siyasi partilerin harcamalarının denetimi ile ilgili yasanın yeteri kadar açık olmadığına'' da hükmetti.

CEMEVLERİ DAVASINDA ALEVİLER HAKLI BULUNDU

AİHM Büyük Dairesi, cemevlerinin statüsü hakkında nihai kararını duyurdu. Strasbourg'daki mahkeme, cemevlerinin statüsü konusunda açılan davada Alevileri haklı buldu.

AİHM Büyük Dairesi, Türkiye'de Alevilere 'dini ayrımcılık yapıldığına' hükmetti.

AİHM, Türkiye'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Kararda, devletin dini alanda kamu hizmeti verme yükümlülüğü olmadığını ancak kamu hizmeti verilmesi durumunda ise, bunun tüm dini grupları kapsaması gerektiğini belirtti.

11 YIL SONRA KARARA BAĞLANDI

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve 202 Alevi vatandaş tarafından açılan davanın duruşması Haziran 2015'te yapılmıştı.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve 202 Alevi vatandaş tarafından açılan davanın duruşması Haziran 2015'te yapılmıştı. Türkiye'de konuyla ilgili 11 yıl önce açılan davada iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından dosya 5 yıl önce AİHM'ye taşınmıştı. Uygulamalarda ayrıcalık yapılmakta olduğu, eşit vatandaşlık kurallarının ihmal edildiği, bütçeden Alevilere de pay ayrılması gerektiği gibi iddia ve taleplerden AİHM'ye Prof. Dr. İzzettin Doğan önderliğinde 202 kişi tarafından dava açılmıştı.AİHM 18 Aralık 2014'te aldığı bir karar ile davayı Büyük Daire'de tarafların katılımı ile görüşmeye karar verdi. Dava 3 Haziran 2015 günü Strasbourg'da Büyük Daire'de görüldü.

Haber Ara