Dolar

34,8702

Euro

36,6643

Altın

3.009,21

Bist

10.058,63

Afetin etkilediği 11 ilin toplam ticaret hacmi ne kadar?

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş afetin etkilediği 11 ilin toplam ticari hacmini ve bu sonucun yatırımcıya etkisini yazdı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-05 12:26:53

Afetin etkilediği 11 ilin toplam ticaret hacmi ne kadar?

İşte Milliyet Yazarı Aktaş'ın o yazısı;

Deprem sonrası yaralar sarılıyor. Yatırımcılar ise alternatif getiri arayışı içerisinde. Seçim dönemlerinde sık işlem yapanlar nakde geçmeyi tercih ediyor. Temettü yatırımcıları temettü şirketlerini takip ediyor

Ülkemizde 11 ili etkileyen depremlerden bu yana yaklaşık bir ay geçti. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken bir yandan da bölge ekonomisinin yeniden canlanması için çalışmalar sürüyor. Afetin etkilediği 11 ilin toplam ticaret hacmi 22 milyar dolar. Depremin öngörülen maksimum toplam maliyetinin 50 milyar dolar olması bekleniyor. Marmara'da yaşanan 1999 depreminin ekonomiye maliyeti ise 41 milyar dolar olmuştu.

Yatırımcılarsa belirsizliğin arttığı bir dönemde alternatif getiri arayışında. Dolar ve euro ülke merkez bankalarının sıkılaştırma adımları ile güçlü seyrini koruyor. Yıllık TÜFE yüzde 55,18 seviyesinde. Dolar kuru 19,13 TL, euro 20,25 TL, Brent petrol 85,82 dolar ve altının onsu 1.854 dolar seviyesinde bulunuyor. Mevduat faizleri yüzde 30'lara kadar çıkıyor. Yatırımcıların bir kısmı bu dönemde para piyasaları fonlarında beklemeyi tercih ederken güvenli limanda kalarak daha uzun vadeyi hedefleyenler gram altına yöneliyor.

Diğer yandan seçim startı ile birlikte hareketli günler de başladı. Seçim dönemleri piyasalarda belirsizliklerin artığı dönemlerdir. Yatırımcılar bu süreçlerde ağırlıklı olarak nakitte kalmayı tercih edebilmekte. Uzun vadeli yatırımcılar ise rotaları belli olduğu için şirketlerin gelişim seyirlerine odaklanmayı sürdürürler.

Temettü dönemi

Seçim ve temettü döneminin çakıştığı bir dönemden geçiyoruz. Aynı şekilde SPK'nın da teşviki ile geri alımların yoğun olduğu bir zaman aralığı söz konusu. Ancak buna rağmen borsada hareketler sınırlı. BIST 100 Endeksi 5.212 seviyesinde ve yukarı hareketleri satışlarla karşılaşmakta.

3 Mart verilerine göre toplam piyasa değeri 1,5 milyar lira olan 56 şirket, 444 milyon lira temettü ödeyeceğini açıkladı. 56 şirketin ortalama temettü dağıtma oranı yüzde 14,63. Tüpraş yıllık kârının yüzde 30'unu, Türk Traktör yüzde 70'ini, Ford Otosan yüzde 26'sını, Arçelik yüzde 41'ini, Tofaş yüzde 35'ini temettü olarak dağıtacak.

Düzenli ödeyenler

Temettü verimi yüzde 3'ün üzerinde olan son 5 yılın en az üçünde temettü ödeyen şirketler şunlar:

Pergamon Dış Ticaret, İş Bankası (C), Enerjisa Enerji, Türk Traktör, Brisa, Doğuş, Otomotiv, Link Bilgisayar, Pınar Süt, Ege Profil, İş Y. Men. Değ. Anadolu Efes ve Sabancı Holding.

Yatırımcılar temettü ödeyen hisseler kadar temettü ödeyen fonları da takip edebilir. Azimut Portföy Kar Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu, Ata Portföy Kar Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu (AYA), Garanti Portföy Temettü Öd. Şirkt. His. Sen. (TL) Fonu (GTM) öne çıkan temettü ödeyen fonlar arasında yer alıyor. Bu tür fonlar BIST Temettü 25 Endeksi'ne dahil hisselerin yanı sıra fon yöneticileri tarafından belirlenen temettü verimi yüksek hisselere yatırım yapıyor. Katılımcısına
düzenli nakit temettü ödemesinde bulunuyorlar. Karşılaştırma ölçütleri ise temettü endeksleri.

3399

Temettünün yatırımcı sadakatine 5 etkisi

1 Temettü yatırımı, hissedarlarda güven duygusu oluşturur. Yatırımcıların uzun vadeli yatırım stratejileri için uygun bir seçenektir.

2 Yatırımcılar, temettü ödemelerini düzenli nakit akışı olarak görürler. Hisse senedi fiyatından bağımsız bir gelir kaynağıdır.

3 Yatırımcılar için finansal planlama yapmayı kolaylaştırır. Yatırımcıların pasif bir yatırım stratejisi benimsemelerine olanak tanır. Yani yatırımcılar düşük maliyetlerle düzenli ve kararlı bir yatırımı hedefler.

4 Şirket yönetim politikasını yansıtır. Yatırımcılara şirketlerin nakit akışı hakkında fikir verir.

5 Temettü yatırımı, yatırımcıların şirketlere bağlılığını artırır.

Temettü ödeyen ve ödemeyen şirketlere yatırım farkı

Kâr payının hisse fiyatı üzerine etkisiyle ilgili yapılan çalışmalarda temettünün fiyat üzerinde belli bir etkisinin olduğu gözlenmekte. Temettü ödeyen şirketlerin hisse senetleri genellikle daha yüksek bir fiyat/kazanç oranı ile işlem görürken daha yüksek bir hisse senedi getirisi sağladığı gözlenmekte. Temettü yatırımcıları da bundan hareketle hisse tercihlerinde temettü ödeyen firmalara daha fazla önem vermekte. Bunun neticesindedir ki temettü politikaları hissenin fiyatı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilmekte. Kuşkusuz temettü ödemesi hisse üzerinde etkili olan tek faktör değil. Ancak önemli bir yatırımcının da temettü ödeyen şirketleri tercih ettiği göz ardı edilmemeli. Zira temettüyü önemseyen yatırımcılar gelecekteki kazançların daha güvenilir olduğu ve yönetimin daha fazla hissedar odaklı yaklaşımda bulunduğu düşüncesiyle tercihlerini temettü hisselerine yöneltmekte.

Şirketler temettü ödeme oranlarında nelere dikkat eder?

1 Şirketlerin kârlılıkları temettü ödemesinde belirleyici unsurdur. Kâr eden şirket temettü öder.

2 Şirketin yatırım yapma ihtiyacı temettüyü etkiler.

3 Şirketin borçlarının yüksek olması temettü ödemesini etkiler. Elindeki nakdi borç ödemek için kullanabilir.

4 Piyasa koşulları şirketin temettü ödemesinde etkili olabilir.

5 Şirketin nakit akışı temettü ödemesi üzerinde etkili olabilir.

6 Şirketlerin yönetiminin bakış açısı temettü ödemelerinde etkili olabilir.

7 Şirketlerin içerisinde bulunduğu sektörün faaliyetleri de temettü ödeme politikaları üzerine etkili olabilir.

8 Şirketlerin temettü ödeme geçmişi de temettü ödemesinde rol oynayabilir.

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara