Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

ABD'nin F-35 kararına Başbakan Yıldırım'dan sert tepki

ABD Senatosu'nun F-35 kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım, 'Karar talihsiz bir gelişme. Türkiye alternatifsiz değil. Bu teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı' dedi. Seneto'nun nihai olmayan kararıyla ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu ise 'Teslimat töreni 21 Haziran'da yapılacak' açıklaması yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-19 14:19:04

ABD'nin F-35 kararına Başbakan Yıldırım'dan sert tepki

ABD Senatosu, Savunma Bakanlığına (Pentagon) 2019 mali yılı için 716 milyar dolarlık bütçe ayrılmasını öngören yasa tasarısını 10'a karşı 85 oyla kabul etti. ABD Senatosunda yapılan oylamada, "Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası" olarak bilinen Pentagon bütçesine ilişkin yasa tasarısı onaylandı.Tasarıda F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer verildi. 

Tasarının Türkiye ile ilgili bölümünde "Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği" ve "Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın salıverilmesi gerektiği" iddia edildi.

60 GÜN İÇİNDE RAPOR

Tasarıda söz konusu gerekçelerden dolayı F-35 savaş uçağı, Patriot  hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra,  H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının  bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer aldı.

Bu tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içinde Savunma Bakanının,  Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongrenin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması istendi ve bu rapor tamamlanmadan Pentagon'un Türkiye'ye Kongrenin onayına tabi herhangi bir dış silah satışına onay veremeyeceği sınırlaması getirildi.

SON KARARI TRUMP VERECEK

ABD senatosu'nun kararı nihai değil. Senatodan geçen yasaya göre F-35 savaş uçakları ancak Türkiye'nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescil edilmesi halinde teslim edilebilecek.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürüldü ve bu adımın NATO'daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunuldu. 

ABD Senatosu'nun bu kararına Başbakan binali Yıldırım sert tepki gösterdi. 

Binali Yıldırım, ABD Senatosu'nun Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının da satışına şerh koyan savunma yasasını onaylamasına ilişkin “ABD'deki bu teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı. Bu talihsiz bir gelişme, alternatifsiz değiliz… Bu ambargolar zafiyete neden olmaz” ifadelerini kullandı.

"30 BİN SURİYELİ OY KULLANACAK"

Başbakan, 24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde vatandaşlık hakkı kazanan yaklaşık 30 bin Suriyelinin oy kullanacağını açıkladı.

''MÜNBİÇ KONUSUNDA 90 GÜNLÜK BİR YOL HARİTASI YAPTIK''

Başbakan Binali Yıldırım, “Münbiç konusunda 90 günlük bir yol haritası yaptık. Münbiç'te bizim askerlerimiz ve Amerikalılar devriye görevi yapıyor. YPG - PYD unsurlarının oradan tamamen çıkarılması ve oranın, asli unsurlarına teslimi olacak" dedi.

TESLİMAT TÖRENİ 21 HAZİRAN'DA YAPILACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ise F-35'lerin ilk teslimatı için ilk törenin 21 Haziran'da yapılacağını söyledi. Canlı yayında NTV'nin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG/PKK Münbiç'ten çıkacak ve silahlar elinden alınacak. Münbiç bir model" dedi.

Türk askerinin Münbiç'te keşif ve devriye görevine başladığını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "YPG/PKK Münbiç'ten çıkacak ve silahlar elinden alınacak. Münbiç bir model. Münbiç modeli Suriye'nin geleceği için de önemli. Bölge temizlendikten sonra gerçek sahiplerine bırakılacak" dedi.

Çavuşoğlu, "Pompeo, Münbiç'ten ayrılırken silahlarının alınacağını söyledi. Bu model Münbiç'in doğusu için de uygulanabilir. YPG'nin sadece bu bölgeden çıkması önemli değil. Silahlarıyla birlikte nereye gidecekler? Teröristlerin elinden bu silahları almak lazım" dedi. 

"REJİMİN OLASI İDLİB HAREKÂTI"

"İdlib'teki radikal gruplar hem Türkiye hem de Suriye için tehdittir. Fakat bunları bahane ederek bütün İdlib'i bombalamak doğru bir yöntem değil. Biz bunu ABD'ye Rusya'ya ve İran'a söyledik.Rejim Doğu Guta'dan sonra askeri çözümü daha garanti görüyor... Rejimin garantörü İran ve Rusya... Biz de muhalefetin garantörüyüz. Umut ediyoruz ki bu İdlib'e sıçramaz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Sıçrarsa da zaten Astana sürecinin bir önemi kalmaz. O zaman bizim İran ve Rusya ile bir işbirliğimizin de önemi kalmaz. Şu anda böyle bir risk görmüyoruz." 

 

Haber Ara