Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

AB vize kararını bugün açıklıyor

AB Komisyonu’nun bugün Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararını alması bekleniyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 08:46:02

AB vize kararını bugün açıklıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bugün Türk vatandaşlarının en geç Haziran ayı sonunda Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı alması bekleniyor. AB Komisyonu, Türkiye ile birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu bugün yayımlayacak. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 şartı çok büyük ölçüde yerine getirdiğinden hareketle, Türk vatandaşları için vizelerin Haziran sonunda kaldırılması tavsiyesinin yer alması bekleniyor.

BİYOMETRİK PASAPORT TALEP EDİLİYOR

Metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Ankara'nın AB vatandaşlarına uyguladığı vizeleri kaldırması, Geri Kabul Anlaşması'nı Haziran ayında uygulamaya başlaması ve AB vatandaşlarının kimlik bilgilerinin korunması gibi konularda adım atmasının istenmesinin bulunması öngörülüyor.

AP'DE OYLANACAK

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak. Burada, Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde vize serbestisinin gerekli durumlarda askına alınmasını öngören bir değişikliğin gündeme gelebileceği belirtiliyor. AB Komisyonu böyle bir değişikliğe yeşil ışık yakmazken, parlamentoda değişiklik önergeleriyle metne girmesinin muhtemel olduğu ifade ediliyor. Buna meydan vermemek için Türk milletvekillerinin AP'de muhataplarıyla temasa geçmesi önem arz ediyor. Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne gönderilecek.

SALT ÇOĞUNLUK ŞARTI

AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Kabul oyu veren ülkelerin nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart. Eğer beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak. AP'nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu'na gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş bildirmesini de isteyebilir.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ HAREKETLENDİ

AB Komisyonu'nun vize serbestisi raporuna saatler kala Ankara-Brüksel hattındaki diplomasi trafiği hareketlendi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Başbakan Davutoğlu'nu aradı. İkili, görüşmede göç konusundaki 18 Mart'taki mutabakattan bu yana, Ege'de yasa dışı göç rakamlarında kaydedilen ciddi düşüşten duyulan memnuniyeti vurguladı. Türk vatandaşlarına Schengen bölgesine seyahatlerde vize serbestisi ele alındı ve yakın diyaloğun önemi vurgulandı. 

SIĞINMACILARLA SÜREÇ HIZLANDI

Türkiye, 1999'da aday ülke kabul edilmesine rağmen, vize serbestisi görüşmeleri 16 Aralık 2013'te başladı. 20 Ekim 2014'te AB vize serbestisi ile ilgili ilk raporunu açıkladı. Yavaş ilerleyen süreç, sığınmacı kriziyle hareketlilik kazandı. 29 Kasım 2015'te 2017 olarak öngörülen vize serbestisinin gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı Ekim 2016'da sağlanması kayda geçirildi. 4 Mart 2016'da AB, ikinci raporunu açıkladı. Süreç, 18 Mart 2016'daki 2. AB Zirvesi'nde ise öne çekilerek, yeni tarih Haziran olarak belirlendi.

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara