TİMETURK I HABER MERKEZİ
Vize muafiyeti konusunda Brüksel'den olumlu haber geldi. AB Komisyonu Türkiye'ye vizelerin kaldırılmasını tavsiye etti.
Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'ne girişte vize serbestisi uygulanması için bu sabah saat 10'da toplanmıştı.
Komisyon karşılanması gereken 72 kriterin tamamının olmasa bile çok büyük bölümünün karşılandığına kanaat getirdi.
Bu sebeple öğleden sonra gelmesi beklenen karar geldi ve konu ile ilgili toplantı salonunda dile getirilecek tavsiyeler arasında "Türkiye ile ilgili vizeler kaldırılsın" tavsiyesi de yer aldı.
Bu tavsiye teknik olarak yeşil ışık anlamına geliyor.
Vize muafiyetinin sağlanabilmesi için siyasi onay sürecinin de olumlu şekilde sonuçlandırılması şart. Bu süreçte ise hem Avrupa Parlamentosu'nun hem de AB Konseyi'nin onayı aranacak.
Komisyon'dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Türkiyenin karşılaması gereken 72 kritrerden sadece 5'i eksik. 5 kriterin de tamamlanması için Türkiye'ye Haziran sonuna kadar süre verilecek. Türkiye'ye yıl sonuna kadar pasaportların biometrik yapılması için de ayrı bir süre verilecek. Biometrik pasaportu olmayan Türkler, AB'ye giremeyecek. Komisyon'un "vizeler kaldırılsın" tavsiye kararının AB Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerek. Eğer tüm adımlar tamamlanırsa Türkiye'ye vize serbestisi 1 Temmuz'da teknik olarak devreye girecek."
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Önümüzdeki hafta başlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak AP'nin Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak. AP'de komisyon düzeyinde yapılacak görüşmelerin ardından AP Genel Kurulu devreye girecek. Bu kurumda yapılacak oylama basit çoğunluğa dayalı olacak. AP'de Türkiye karşıtı havanın en yüksek seviyelerinden birinde olması bu kurumdaki oylamanın zorlu olması riskini artırıyor. AP'den olumlu karar çıkması büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavrı bağlı olacak.
AP'den olumlu karar çıkarsa vize muafiyeti için AB Konseyi'ndeki süreç başlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliği yerine nitelikli çoğunluk uygulaması kullanılacak. Başka bir deyişle Kıbrıs, Hollanda ya da Fransa gibi ülkelerin tek başlarına kararı veto etme hakları olmayacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55'inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65'ine denk düşmesi gerekecek. Bu da olumlu ya da olumsuz kararın ülkelerin oluşturacakları bloklara bağlı olacağı anlamına geliyor. AB Konseyi'nden de onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuz'dan itibaren devreye sokulacak.