Dolar

34,8754

Euro

36,6788

Altın

3.034,48

Bist

10.106,60

14 madde daha kabul edildi... 8. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda '8. Yargı Paketi' olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 14 maddesi daha kabul edildi.

10 Ay Önce Güncellendi

2024-03-01 10:04:10

14 madde daha kabul edildi... 8. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddelere göre, İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik yapılacak ve buna göre bölge adliye mahkemelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz süresi düzenlenecek. Bu kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz başvurusu yapılabilmesi, başvurunun ve incelemenin Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Terörle Mücadele Kanunu'ndaki "terör örgütleri" düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle uyumlu hale getirilecek.

Teklife göre, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlananların durumu düzenlenerek, kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunanların kısıtlanması, kişinin isteğine bırakılacak. Ancak, toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı bakımından, kişinin talebi olmasa bile kişiliğinin veya mal varlığının korunması sebebiyle kısıtlama uygulanabilecek. Bu konuda vesayet makamına takdir yetkisi verilecek.

Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu'daki çatışmalar ve Asya genelindeki gerginlikler gibi jeopolitik risklerin, küresel büyümeye belirsizlik kattığı belirtilen raporda, yurt içi ekonomi ve ticaret politikalarının yanı sıra teknoloji transferlerinin de dış politika tarafından şekilleneceği ifade edildi.

Moody's, Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,5 büyüyeceğini tahmin ederken, ABD, Hindistan ve Rusya ekonomileri ile G20 genelindeki büyüme tahminlerini revize etti. Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, suçla mücadelede etkinliği artırmak ve caydırıcılığı sağlamak amacıyla bir günlük adli para cezası alt ve üst sınırları yükseltilecek.

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılan değişiklikle, Türk Medeni Kanunu'nda akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya karar verilebilmesi için resmi sağlık kurulu raporu temini amacıyla başvuruların "usul" başlıklı madde hükümlerine göre yapılması mümkün olacak. Bu kapsamda kişinin vücudundan örnekler alınabilecek ve gerekli tıbbi müdahaleler yapılabilecek.

Meclis'te kabul edilen teklifle, Anayasa Mahkemesi kararı gereğince hapis halinin devamı süresince vesayetin sona erdirilebileceği haller düzenleniyor. Özellikle, kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan kişinin kendi isteğiyle kısıtlanabileceği belirtiliyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat istemlerinin kapsamı genişletiliyor. Denetim süresi içinde, kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine uyulduğu takdirde, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alınabilecek. Ayrıca, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karşı istinaf yoluna başvurulabilecek.

Teklife göre, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı istinaf başvurusu yapma hakkı tanınacak ve bu kararın Anayasa Mahkemesi'ne taşınması mümkün olacak.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümler, Anayasa'da koruma altına alınan inkılap kanunlarında yer alan suçlara ilişkin uygulanmayacak.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 16. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Haber Ara