Türkiye, ağaçlandırma ve orman varlığı konusunda toplumsal bilinci artırmak için yine dünyaya örnek olacak büyük bir seferberliği başlatıyor.
Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:
1839 yılında kurulan Orman Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. 180 yıllık geçmişe sahip olan kurum, bugün 42 bini aşan çalışanı ile bu topraklardaki orman ve orman kaynaklarımızı korumak ve artırabilmek için gece gündüz çalışıyor. Hem de sadece Türkiye için değil. Orman Genel Müdürlüğümüz bugün 3 kıtaya yayılmış çevre ülkelere ormancılık desteği veriyor.
Türkiye, bugün orman varlığının önemini en iyi bilen ve pek çok uygulaması ile dünyaya örnek olan ülkeler arasına başı çekiyor. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın dünyadaki en önemli 100 orman alanı içinde gösterdiği 9 orman alanı ülkemiz topraklarında.
ORMANLAR 2 MİLYON HEKTAR ARTIRILDI
Türkiye bu kadar hızlı gelişen ve büyüyen bir ülke olmasına karşılık orman değerlerini de yükseltebilen bir ülke. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı'nın (FAO) Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi raporuna göre dünyamızdaki orman varlıkları hızla azalırken, aynı dönemde Türkiye, ormanlarını artırabilen nadir ülkeler arasında bulunuyor.
Türkiye'deki orman varlığı, bakım, erozyonla mücadele, rehabilitasyon, ağaçlandırma çalışmaları ve çeşitli eylem planlarıyla her sene düzenli olarak artıyor. 1999 yılında 20.8 milyon hektar olan orman varlığımız, 2018 yılında 22.6 milyon hektara ulaştı. Son 20 yılda, dünya genelinde orman varlıkları azalırken, biz ülkemiz orman varlığını yaklaşık 2 milyon hektar artırmayı başardık.
Türkiye 78 milyon hektarlık alanıyla, ekolojik bakımdan çok zengin bir çeşitliliğe sahip. 2015 yılı itibarıyla yapılan tespitlere göre ormanlık alanlar, ülkemiz alanının %28,6'sını kaplıyor. Bu istatistiğe ağaçsız orman alanları dahil değil.
DÜNYAYA ÖRNEK BİR SEFERBERLİK
Bu güzel ülkenin yarınlarda da daha yeşil olabilmesi için en az fidan dikmek kadar önemli bir şey yapabiliriz. O da ağaç sevgisine, orman bilincine sahip daha çok insan yetiştirmek. Bugün nesillerimizin ‘fidanı' çocuklarımızı, gençlerimizi yarının daha yeşil ve yaşanabilir Türkiye'sinin güvencesi haline getirmeliyiz. İşte bunun için, Türkiye'de yaşayan ya da Türkiye'de yaşamayıp kalbi bu topraklar için atan herkesi, genç yaşlı tüm bireyleri yarınların daha yeşil ülkesi için toplumsal bir bilinçlenme seferberliğine çağırıyoruz. Orman varlığını artırma konusunda dünyaya örnek pek çok başarıya imza atan Türkiye, şimdi de ağaçlandırma ve orman varlığı konusunda toplumsal bilinci artırmak üzere yine dünyaya örnek olacak büyük bir seferberliği başlatıyor.
Bu seferberlik, siyaset üstü bir anlayışı içeriyor. Hangi görüşten olursa olsun, bu topraklar ve bu toprakların geleceği için endişe duyan, kendisinden sonra gelen insanların, canlıların daha temiz, daha yeşil ve daha solunabilir havası olan bir ülkede yaşamasını isteyen herkes bu seferberlikte yan yana olmalı. Bugün yan yana durmamıza engel olan hiçbir sorun, düşünce, ideoloji ve amaç, çocuklarımızın, torunlarımızın dünyası için iyi bir şey yapmaktan daha önemli olamaz.
11 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULACAK
11 Kasım 2019'da saat 11:11'de Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 81 ilimizde 2023 noktada 3 saat içinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz.
Türkiye'yi Guinness Rekorlar Kitabı'na taşıyacak bu ağaçlandırma seferberliğine ‘Geleceğe nefes' adını verdik. Biliyoruz ki bir taraftan bugün dikeceğimiz fidanlar, diğer taraftan bugün eli toprağa değecek ve fidan dikmenin önemini fark edecek, bu bilinçle büyüyecek çocuklarımız gelecek nesillerimiz için birer nefes olacaklar.
Geleceğe Nefes projemize tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, Türkiye'de ve yurtdışında yaşayan tüm vatandaşlarımız ağaç bağışlayabilecek. Bağış yapmak isteyenlerin dışında, www.gelecegenefes.com adresindeki site üzerinden her vatandaşımız Türkiye'nin istediği bölgesinde dikilecek bir fidana kendi ve aile bireylerinin isimlerini verebilecek.
Biliyoruz ki sizlerin elleri ile toprakta can bulacak olan fidanlar, gelecekte bu topraklarda yaşayan tüm canlılar için nefes olacak. Çocuklarımız, torunlarımız, onların çocukları bugün dikeceğiniz fidanlar, geleceğin ağaçları, ormanları sayesinde çok daha yeşil bir Türkiye'de ciğerlerini doldura doldura nefes alabilecekler. Türkiye'nin bugün de yarın da daha yeşil, daha yaşanılabilir bir ülke olması için 11 Kasım'da saat 11:11'de bu bereketli topraklara dikilen her fidan, çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız en değerli miras, bugün dikeceğimiz o fidanlar olacak.