Dolar

32,4379

Euro

34,7865

Altın

2.449,97

Bist

9.923,10

Görüşmede Cumhurbaşkanı konusu açıldı mı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesini 'samimi ve dostane' diye nitelendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ile ilgili sorulan soruyu yanıtladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 16:40:24

Görüşmede Cumhurbaşkanı konusu açıldı mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki AK Parti heyeti, koalisyon konusunda görüşmek için CHP Genel Merkezi'ne gitti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaklaşık 1 saat 40 dakika görüştü.

Görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'ne gelen Başbakan Davutoğlu, basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, konuşmasının ardından soruları da yanıtladı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

7 Haziran gecesi yaptığımız balkon konuşmasında milli iradeye saygıyı tartışmayız, çıkan tabloyu doğru okuyacağız, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız, kimse kriz beklemesin dedik.

Çok yoğun bir mutfak çalışma yaptık. Her partiyle ilgi komisyonlar kurduk.

"SAMİMİ VE DOSTANE BİR ORTAMDA GEÇTİ"

Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmede son derece samimi ve dostane bir ortamda geçti. Misafirperver karşılamaları nedeniyle teşekkür ediyorum.

"KOALİSYONUN MÜZAKERELERİ DEĞİL"

Mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri değil bunlar. Bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum.

"NİYETİMİZ, SAMİMİYETİMİZ AÇIK"

Küresel ve bölgesel alanda çok yoğun devinimlerin, gelişmelerin yaşandığı bir dönemde hepimize düşen temel görev, ülkemizin ufkunu açacak bir hükümet yapısının bir an önce ortaya çıkmasıdır. Bizim irademiz, niyetimiz, samimiyetimiz açıktır.

Görüşmelerde karşılıklı bir görüş oluşması halinde güçlenerek görüşmeler devam eder. Milletimize güzel ve hayırlı haberleri en kısa sürede verme imkanına kavuşuruz.

"GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK"

Görüşmelerin devam etmesi konusunda ortak bir anlayışa ulaştık. MHP'ye de ikinci tur görüşmelerini önereceğim

Son derece yapıcı, karşılıklı anlayış içinde hususlar vurgulandı. Siyasetin doğası uzlaşma gerektiyor.

Bu müzakere öncesinde bir ön görüşmelerdir. Her parti kendi tutanağını tutar. Protokol aşamısına gelinince her konu noktasına virgülüne kadar ele alınır. 

"CUMHURBAŞKANI'NIN KONUMU GÖRÜŞÜLMEDİ"

Bu görüşmede Cumhurbaşkanı'nın konumu gündeme gelmedi. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam.

1+4 olarak tespit etmiştik. CHP talep etti, biz de heyetimizi 5'e çıkardık.

"CHP VE MHP'YE AYNI MESAFEDEYİZ"

CHP ve MHP'ye uzaklığımız, yakınlığımız aynı mesafededir. Sayın Bahçeli'yle de görüşme aynı sıcaklıkta geçecektir.

"LİDERLERLE BAŞ BAŞA DA GÖRÜŞÜRÜZ"

Sayın Kılıçdaroğlu ile baş başa bir görüşme gerçekleştirmedik. Ekiplerimiz gayet sıcak ve herkesin de fikrini rahatlıkla ifade ettiği bir ortam vardı. Ama belli bir aşamada liderlerle baş başa görüşme talebi gelmesi durumunda buna da olumsuz bakmam.

Ramazan Bayramı'ndan önce ilk turu bitireceğiz. Bütün partilerle ikinci tur görüşmelerini aynı zamanlamada yapacağız.

KCK'NIN "ATEŞKES" AÇIKLAMASI

Birçok ilimizde terör ve şiddet olayları devam etti. Türkiye'yi terör ve şiddet sarmalına sokmak isteyenlerin varlığı aşikar. Ateşkes bizim kullandığımız bir tabir değil. Silahlı grupların ülkeyi terk etmesini bekledik. HDP'yle görüşmede de ifade edeceğim.

Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gereken adımlardan hiçbir şekilde bir adım dahi geri durmayacağımız gibi Türkiye'de kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Herkes terörle, şiddetle arasına mesafe koymalıdır. Tehdit ve şiddete izin verilmeyecektir.

Haber Ara