Dolar

32,4639

Euro

34,8445

Altın

2.445,70

Bist

9.891,58

Göçerlerin yayladaki zorlu ramazan mesaisi

Göçerlerin yayladaki zorlu ramazan mesaisi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 20:19:21

Göçerlerin yayladaki zorlu ramazan mesaisi
Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl bulundukları bölgelerden Bingöl'e gelen göçerler, yüksek rakımlı yaylalarda zorlu ramazan mesaisinin ardından oruçlarını çadırlarında açıyorlar.

Başta Diyarbakır ve Elazığ olmak üzere bölgedeki illerden gelerek Karlıova ilçesi Temek Yaylası'na yerleşen yaklaşık 10 aileden oluşan yaylacılar, yüksek rakımlı yaylada 3 bine yakın hayvanı otlatıyor.

Hayvanları otlamaya götüren erkekler, iftara yakın saatlerde hayvanlarını yeniden kurdukları çadıra getirirken, kadınlar da hayvanların sağımından sonra iftar hazırlıklarına başlıyor. Oruçlarını açan erkekler daha sonra hayvanlarıyla birlikte yeniden çadırlardan ayrılıyorlar.

Göçerlerden İsa Akalın, oruçlu bir şekilde hayvanları otlattıklarını, iftar vaktine yakın saatlerde çadırlara dönerek önce sağım işlemini yaptıklarını söyledi.

İftardan sonra hayvanları tekrar otlatmaya çıkardıklarını anlatan Akalın, "Gece hayvanların yanında olduğumuz için sahurumuzu da orada yapıyoruz" dedi.

- Kadın ve erkekler iş bölümü yapıyor

Göçerlerden Mehmet Akalın ise yaptıkları işin ramazan ayında daha da zor hale geldiğini belirterek, "Biz gençler hayvanların otlatmaya götürüyoruz. Kadınlar ise bize yemek yapıp, koyunları sağıyor. Büyükler ise gündüzleri peynir ve sütleri merkeze götürerek, ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Ramazan ayında hepimizin yaptığı işler yorucu olur ama yapacak bir şey yok. Normal şartlarda yemeğimizi dağda yiyoruz ama ramazandan dolayı çadırlara gelerek iftarımızı ettikten sonra koyunları tekrar dağa götürüyoruz" diye konuştu.

Halil Akalın da sıcak havada aç ve susuz saatlerce dolaşmak zorunda olduklarından dolayı çok zorlandıklarını dile getirdi.

Haber Ara