Tarihi bir öneme sahip Çnakkale Turizm ve kültürel açıdan da yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçinin ilgisini çekmeye devam ediyor....
İşte Çanakkale'de gezilip görülmesi gereken tarihi ve turistik mekanlardan bazıları:
Truva Antik Kenti
Dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Truva veya Troya Antik Kenti, Çanakkale'de, Kaz Dağı (İda Dağı) etekerinde yer alıyor. Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Truva Savaşı'nın gerçekleştiği antik kent, 1870'li yıllarda Alman arkeolog tarafından keşfedildi.
Tarih boyunca doğal afetler sebebiyle 9 kere yıkılmış olan kent, tekrar inşa edilmiştir. Truva'daki 9 katman, 3000 yıldan daha eski bir tarihten beri var olduğunu işaret ediyor. Antik kent, 1996'dan beri Milli Park statüsünde olup, 1998 yılından bu yana Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.
Assos Antik Kenti
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos'un, tarihi M.Ö. 6. yüzyıla dayanıyor. Her yıl pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bölgeye özgü andezit taşının kullanılarak inşa edilen evleri, liman kenti olmasının verdiği avantajla nefis deniz mahsullerinin sunulduğu restoranları, yemyeşil ağacı masmavi suyu ile çok güzel bir kent.
Parion Antik Kenti
Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Kemer Köyü sınırlarında bulunan Parion Antik Kenti, 2 bin 600 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Sırasıyla Hellen, Bergamam Krallığı ve Roma hakimiyetinde kalan Parion Antik Kenti, Truvalı Priamos'un oğlu Paris'in adını taşıyor. M.Ö. 5 yy'da gümüş, daha sonra bronz ve bakır sikkelere rastlanan kentte, geçmiş yıllarda yapılan bir kazı sonucunda 1'i çocuk toplam 24 kişiye ait iskeletler çıkarıldı. M.S. 1. Yüzyıl ve 3. Yüzyıl arasında kullanılan mezardaki çoklu definin gizemi üzerine çalışmalar halen sürüyor.
Gökçeada (İmroz)
Çanakkale'de gezilecek yerlerden bir diğeri de Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada… Saros Körfezi girişinde ve Ege Denizi'nin kuzeyinde bulunan Gökçeada, 91 km'lik bir kıyı şeridine sahip. Türkiye'nin en batı noktası olan İncirburnu da Gökçeada'da bulunuyor.
Tertemiz koyları ve plajları ile deniz tatilleri için ideal bir durak oluyor. Gökçeada'ya gitmişken Gökçeada Uğurlu Köyü, Gökçeada Yıldız Koyu, Marmaros Şelalesi, Gökçeada Kaya Mezarı, Gökçeada Tuz Gölü, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Rum Köyleri, Gökçeada Peynir Kayalıkları, Gökçeada Yıldızkoy, Gizli Liman, Yuvalı Koyu, Laz Koyu, Aydıncık Plajı gibi önemli noktaları dikkati çekiyor.
Bozcaada
Türkiye'nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada, Ege Denizi'nde ise ikinci büyük ada konumunda. Bağcılık ve rüzgar gülleriyle öne çıkan Bozcaada, Çanakkale'ya bağlı olup, burayı ziyaretinizde es geçmemeniz gereken yerlerden biri. Adanın günbatımını izleme noktası yani bilinen adıyla Bozcaada Rüzgar Gülleri bölgesi, batıda kurulan 17 adet rüzgar gülünden oluşuyor. Bozcaada'yı ziyaret eden turistler burada gün batımının muhteşem manzarasına şahit olmadan geri dönmüyor. Bozcaada Ayazma Manastırı, Bozcaada Kalesi, Akvaryum Koyu, Ayazma Plajı, Yerel Tarih Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Polente Feneri, Tuzburnu Plajı adada görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde bulunan Eceabat ilçesinin büyük bir bölümünü içine alan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, 33.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. Çadırını alıp kamp yapmak isteyenleri de karavanında konaklamayı seçenleri de büyük bir zevkle ağırlayan milli park, 1973'te kuruldu.
BM tarafından da koruma alanı olarak belirlenen Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nın içinde 250 binin üzerinde İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerinin ve 60 binden fazla Türk askerinin savaş mezarı ve anıtları bulunuyor. Tarihi sit alanı olarak tescillenen mezarlar, anıtlar ve muharebe alanlarının dışında siperler, toplar ve burçlar da mevcut.
TURİZMDE YILDIZI PARLIYOR
Bozcaada Ayazma Plajı
Bozcaada'nın plajları arasında en ünlü olan Ayazma Plajı'dır. Turkuaz rengi denizi ve incecik kumuyla Bozcaada'nın güneyinde bulunuyor. Kumsalın üst kısmında yol boyunca sıralanan restoranlarda nefis Ege mezelerini ve balığın başrolde olduğu sofraların tadını çıkarabilirsiniz. Bozcaada'nın en popüler plajı olan Ayazma Plajı, deniz bisikleti, banana ve jet ski gibi su sporları tutkunlarının ve günübirlik ziyaretçilerin de uğrak yeri.
Gökçeada'nın merkezine ortalama 25 km mesafede bulunan Uğurlu Gizli Liman Koyu'na, Uğurlu Köyü'nden geçerek ulaşabilirsiniz. Gökçeada'nın batı ucundaki en son nokta bu bölge olup, incecik kumu ve çam ağaçlarıyla çevrili konumu ile göz kamaştırıyor.
Alışveriş yapmak isteyenler için Uğurlu Köyü çok yakın bir konumda bulunuyor. Yaz tatillerinin en sevilen, sessiz ve huzurlu adası Gökçeada'da yaz sonunda bile gidebileceğiniz bir koy olup, güneşin en son battığı noktadır aynı zamanda. Gizli Liman Koyu'na gitmeden önce yanınıza deniz gözlüğü, palet ve şnorkel almayı unutmayın; çünkü burada kocaman karagözlerle yüzme ihtimaliniz çok yüksek.
Dardanos Plajı
Çanakkale şehir merkezinde bulunan Dardanos Plajı, yaz aylarında çok yoğun ilgi gören plajlar arasında. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne ait olan Dardanos Plajı, halka açık. Hem ailece hem de arkadaşlarınızda tertemiz suyun ve kumun tadını çıkarabilirsiniz.
Çanakkale plajları arasında önemli bir konumda olan Dardanos Plajı'na minibüslerle ulaşabilirsiniz. Su sporlarının yapılabildiği Dardanos Yerleşkesi'nde konaklama seçenekleri de bulunuyor.
Assos Antik İskele
Assos'un en yüksek noktasında bulunan Athena Tapınağı'ndan bakıldığında antik iskeleyi rahatça görebilirsiniz. Günümüzde batık olan Assos limanının yerine yapılmış iskele, 80'li yıllara dek palamut sevkiyatında kullanıldı. Buradaki yapılar da palamut ambarı olarak kullanılıyordu.
Kumsalı bulunmayan Assos Antik İskelesi'nin yanındaki restoranlarda ve kafelerde nefis balıkların tadına bakabilir, külde kahve içmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Kumburun Taşkapı Koyu
Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı olan Kumburun Köyü'nde yer alan Taşkapı Koyu, çok kişinin bilmediği sakin ve huzurlu koyların başında geliyor. Kumburun Taşkapı Koyu'na ulaşabilmek için Kumburun Köyü'nden mis kokulu çam ağaçlarının arasında yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonunda ulaşabilirsiniz.
Mermer Burnu-Akvaryum Koyu
Bozcaada'nın en çok tercih edilen koylarından biri de Akvaryum Koyu. Mermer Burnu'nun diğer adı olan Akvaryum Koyu, çeşitli balıklara da ev sahipliği yaptığından dalış tutkunlarının göz bebeği aynı zamanda. Balık çeşitliliği ve fazlalığından dolayı Akvaryum adını alan koyda, profesyonel dalış ve su altı sporları hizmeti de alabilirsiniz.
Akvaryum Koyu'na giderken deniz gözlüğü, şnorkel ve paletlerinizi unutmamanız gerek. Deniz canlılarının güzelliğini yakından görmek tatilinizin en büyüleyici deneyimlerinden biri olacak.
Assos Kadırga Koyu
Assos ile Küçükkuyu arasında bulunan Kadırga, Assos çevresinde konaklamak ve denize girmek için oldukça ideal bir konumda yer alıyor. Geniş ve taşlık bir plajı olan Kadırga'da kamp alanları ve her bütçeye uygun oteller de bulunuyor. Mavi Bayrak Ödüllü tertemiz ve berrak denizi, yemyeşil dağ ve doğa manzarası, akşamüzeri ılık ılık esen imbat rüzgarı ve mideniz her guruldadığında kıyı boyunca bulabileceğiniz restoranlar; Assos Kadırga Koyu'nu Çanakkale'de en çok tercih edilen plajların başına çıkarıyor.
Geyikli Sahili
Bozcaada manzaralı yüzme keyfine ne dersiniz? Bozcaada'nın tam karşısındaki sahilin cam gibi denizi ve tertemiz havası plaj keyfinizi ikiye katlayacak. Antik çağlarda Achilleus ve askerlerinin Truva'ya ilerlerken karaya ilk ayak bastıkları yer olarak bilinen bu bölge, Çanakkale'nin en önemli uğrak noktaları arasında bulunuyor.
Güzelyalı Plajı
Çanakkale şehir merkezinde bulunan Güzelyalı Köyü'ndeki plaj, çevresinde konaklayabileceğiniz tesisler ve kamp alanlarıyla sıkça tercih edilenler arasında yer alıyor. Çanakkale'nin en güzel plajları arasında bulunan Güzelyalı Plajı'na şehir merkezinden sık sık ulaşım bulunuyor. Çanakkale Boğazı ile nefis bir doğanın kesiştiği noktada bulunan plaj, şehre yakın olduğundan yaz aylarında kalabalık oluyor.
Kefaloz (Aydıncık Plajı)
1200 metre uzunluğundaki Kefaloz Plajı, yaz aylarında en çok tercih edilen plajlar arasında bulunuyor. Gökçeada'nın en popüler plajlarından biri olan Kefaloz'un çevresinde sörf dersleri veriliyor, kamp alanları ve pansiyonlar bulunuyor. Bol rüzgarlı bir bölge olması sörf tutkunları tarafından tercih edilmesini sağlamakla birlikte rüzgar sörfü (windsurf) anlamında dünyanın en önemli bölgelerinden Alaçatı'nın kalabalık nüfusundan dolayı Aydıncık Plajı daha çok tercih ediliyor.
Kabatepe Kumsalı
Çanakkale'de denize girilebilecek plajlar arasında Kabatepe Kumsalı da yer alıyor. Gökçeada Kilisesi ve 57. Alay Şehitliği'nin yanında konumlanan kumsal, Çanakkale'ye 20 km, Eceabat'a 10 km mesafede bulunuyor. Doğa ile bir arada olabileceğiniz Kabatepe Kumsalı'na ulaşmak için Gökçeada ve Çanakkale'den kalkan vapurların yanı sıra Eceabat'tan 20 dakikalık bir minibüs yolculuğu sonrasında da ulaşabilirsiniz.
Assos Sivrice Plajı
Dar ve taşlık bir plaja sahip olan Assos Sivrice Plajı, Midilli'ye en yakın nokta konumunda. Assos'tan Babakale'ye ilerlerken 9 km sonra ulaşacağınız Bektaş Köyü'ne ulaşarak, Sivrice Feneri'nin olduğu koya varabilirsiniz.
Çardak Kum Adası
Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde bulunan Kum Adası, şifalı olduğuna inanılan kumu ile son dönemde oldukça popüler bir konumda. Kum Adası, Türkiye'nin dört bir yanından şifa arayan insanlar tarafından her sene özellikle ağustos ayında ziyaret ediliyor. Kumunun romatizma hastalıklarının tedavisini destekleyici olduğu söyleniyor.
Büyük Kemikli Burnu
Saroz Körfezi'nde bulunan Büyük Kemikli Burnu, Eceabat'a yaklaşık 27 km mesafede bulunuyor. Coğrafi güzellikleri ile de ön plana çıkan bölge, Lagün Gölü ve balık çiftliği ile ünlü. Karayolu ile Küçük Anafartalar Köyü'nü geçtikten sonra ulaşabileceğiniz Büyük Kemikli Burnu, huzurlu ve sakin bir yüzme deneyimi sunuyor.
Güneyli Sahili ve Bakla Burnu
Gelibolu Çanakkale yolunu takip ettiğinizde yolun sağında kalan Güneyli; nefis balıkları, bol oksijenli tertemiz havası ve meşhur pideleriyle ziyaretçilerini her daim mutlu yollayan bir ev sahibi. Türkiye'de keşfedilmemiş yerlerden biri olan Güneyli Köyü ve Güneyli Koyu, şirin, minik ve kendi halinde bir yer.