Dolar

32,2653

Euro

34,7774

Altın

2.413,24

Bist

10.267,09

Tarihi doğa ile buluşturan kent Bilecik

Kayı boyunun Anadolu'da filizlenmesine katkı sağlayan bölgede tarihi mekanları görmeden geçmeyin

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-18 09:18:21

Tarihi doğa ile buluşturan kent Bilecik

600 Yılı aşkın bir süre Osmanlı İmparatorluğu, hüküm sürdüğü toprakların tohumunu Bilecik'te atmıştı.

Ertuğrul Gazi'nin önderi olduğu Kayı Boyunu bu topraklara getirmesi osmanlıya bu olanağı sağlamıştı. Ertuğrul Gazi'nin türbesi bu kentte bulunur, türbenin burada olması kent için bir gurur kaynağıdır.
100 yıllık Saat kulesi, mavi mozaikli kaymakam çeşmesi ve Çelebi Mehmet Camii'si, Bilecik'in tarihini gözler önüne seriyor. Uzaktan bakıldığında, göl olduğu pekte belli olmayan Gölcük, bir piknik yeri olmanın ötesinde tam bir kuş cenneti. Angıt kuşu ile Yaban ördeği sürekli buradalar, burayı mesken edinmişler kendilerine. Kınık köyünde kilden yapılan vazo, saksı, amfora ve kiremit adıyla bilinen balık tavaları ve çömlek ürünleri ile ün kazanmıştır, bunları elde yapmaktalar.

Önemli ziyaret mekanları

Çilekliyayla, Kömürsu, Bozöyük; Sofular,Batan; Kamçı, Uzunçam ve Pazaryeri gibi yaylaları, oto-safarileri ve doğada yürüyüş yapmaya olanak tanıyor.
Osmaneli, mimari dokusu ile dikkat çekiyor. Camii Kebir ve Cedit mahallelerde bitişik bir şekilde inşa edilmiş. Bilecikte bir çok ev ipek böceği yetiştirmeye elverişli

Orhan Gazi Camii: Orhan Gazi, kendi adını taşıyan camii'yi yaptırmıştır. II.Abdülhamit zamanında büyük bir tadilat görmüştür. Edebalı Türbesiyle arası 50 metre mesafededir. Dini mimari alanında, kubbeli yapıların denenmesinde ilk örnektir. Osmanlı dönemi Türk mimari sanatıdır.

Kasım Paşa Camii ve Külliyesi: Kanunu Sultan Süleyman'ın komutanı olan, Kasım Paşa tarafından, 1525-1528 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Camii Bozüyük ilçe merkezindedir.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi: Eski bir Türk evini restore ettikten sonra, 2001 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Söğüt ilçe merkezindedir. Söğüt ve civarında yaşamış olan Yörüklere ait olan etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Ertuğrul Gazi Türbesi: II.Abdülhamit tarafından, 1886-1887 yılları arasında onarılmıştır. Ertuğrul Gazi Bey'e ait olan türbenin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir.

Çelebi Mehmet Camii: Sultan I. Mehmet Çelebi tarafından, 1414-1420 yılları arasında yaptırılmıştır. Söğüt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin, kubbeli yapılardaki ilk örneklerindendir.

Kaymakam Çeşmesi: Kaymakam Sait bey tarafından, 1919 yılında yaptırılmıştır. Söğüt ilçesinde bulunur. Kaymakam çeşmesi, Osmanlı mimarlık sanatının son örneklerindendir.

Hamidiye Camii: II. Abdülhamit tarafından, 1903-1905 yıllarında yaptırılmıştır. Hamidiye camii kare planlı yapılmıştır. Duvarları kırmızı kesme taştır. Camii'nin üstü kurşun kaplı olup tek bir kubbeyle örtülmüştür. Çifte Minareli Camii olarakta bilinir.

Metristepe Zafer Anıtı: İnönü savaşları'nın kazanıldığı yer, Bozüyük Metristepedir. Her sene I Nisan'da şehitlerimizi anmak için törenler yapılmaktadır.

İnönü Şehitliği: Her sene I Nisan'da ”İnönü Şehitlerini Anma Günü”yapılmaktadır.Bozüyük'e
6.kilometre uzaklıktadır.
Orhan Gazi İmareti: İki kubbeli bölümden oluşan yapı, İpek yolu'nun Bilecik'ten bölümü üzerine inşa edilmiştir. İmarethane'nin (aşevi) duvarları, taş sıralar arasına tuğlalar konularak örülmüştür.

 

Haber Ara