Uzun bir yolculuk için evimizin kapısından çıkar çıkmaz aklımızda beliren ve otele varıp bavulumuzu açana kadar yol boyunca bizi içten içe kemiren bir soru var: “Acaba bir şey unuttum mu?” Bu soru yüzünden yolculuğunuzun bir endişe krizine dönüşmemesi için size bir liste hazırladık.
Otel ve uçak bileti rezervasyonlarını yaptıktan sonra seyahat bavulu hazırlama işi tatile gitmeden önce yapman gereken son şey. Bildiğimiz üzere bavul toplamak biraz angarya bir iştir, ama eğer uzman ipuçlarımızı öğrenirsen, ortada endişe edeceğin bir şey kalmaz.
Evet, kulağa biraz sıkıcı gelebilir ama stressiz bir tatilin yolu bu basit listeden geçer. Öncelikle asıl gerekenler ile arzu ettiklerini birbirinden ayır ve bavul kısıtlamaları hakkında gerçekçi ol. Eğer bu liste için ilhama ihtiyacın varsa, aşağıdaki madde senin için iyi bir başlangıç olabilir…
1. Yurt dışına tatile giderken yanımıza almamız gerekenler nelerdir?
Herkesin kendine özgü bir tatile giderken alınması gerekenler listesi olmalı. Sonuçta hepimiz farklıyız ve farklı ihtiyaçlarımız var. Bu yüzden öncelikle temel ihtiyaçlarınızın olduğu bir liste ile işe başlayın. Sonrasında da her yolculuk için bu listenin üstüne, o yolculuğa özel ihtiyaçlarınızı ekleyin.
Tatile giderken yanımıza neler alalım? Olmazsa olmaz eşyalar nelerdir? Nasıl kıyafetler alalım? Gideceğimiz yere dair rehber bir kitap edinelim mi? Nasıl aksesuarları mutlaka yanımızda götürmeliyiz? Gideceğimiz ülkenin hava tahmini, seyahate neler götürülür, eşya listesi, ülke kitapları..
Yurt dışına tatile çıkmadan önce mevsim koşullarını, iklimi, hava durumu ve tahminlerini öğrenelim. Yurt dışında kalacağımız süre 1 haftayı aşıyorsa, hava tahmini yapılmamış kısmı için yıllık ortalamaları kontrol edelim. Hava durumuna mevsime göre ince ve kalın kıyafetler alalım.
Yurt dışına tatile giderken yanımıza almamız gerekenler arasında pasaport ve T.C. kimlik kartı, ehliyet, evlilik cüzdanı, banka kartı ve kredi kartı, uçak bileti şart. Ayrıca bir el lambası, terlik, şapka, kişisel temizlik ve bakım ürünleri götürmek gerekir. Vitamin, ağrı kesici gibi ilaçların yanında birçok yerde sinek kovucu da gerekir. Fotoğraf makinesi ve aksesuarlarını unutmamalıyız.
Ülkeler hakkında bilgi veren seyahat kitapları yurt dışında gezerken çok yararlı oluyor. Gideceğimiz ülkedeki Türkiye büyükelçiliğinin adres ve telefonunu, o ülkede yoksa komşu ülkedeki elçiliğin bilgilerini edinmekte fayda var.
2. Tatile çıkarken nelere dikkat etmeliyiz?
Tatile giderken nelere dikkat edelim? Bilet ve pasaport kontrolü yapmak gerekir mi? Yanımıza para almamız gereken parayı nasıl ayarlayalım? Faturalarımızı ödeyip ödemediğimizi mutlaka kontrol edelim mi? Gitmeden önce evde ne gibi kontroller yapalım? Kalacağımız yeri mutlaka ayarlamış mı olmalıyız? Yurt dışı seyahatlerde dikkat edilecekler, gidilecek ülke seçimi, para çekme, pasaport ve bilet tarihi, seyahatte harcamalar..
Yurt dışında gideceğimiz ülkeleri seçerken dikkat edeceğimiz en önemli konu güvenlik. Fiyatları da öğrenmeliyiz. Ülke seçerken sizi nelerin mutlu edeceğini göz önünde bulundurmalısınız; bakir bir doğa mı, tarihi kentler mi, deniz veya dağlar mı?
Pasaportunuzun geçerlilik süresinin bitmesine en az 6 ay kalmış olmalıdır. Biletinizin tarih ve saatini kontrol etmenizi öneririm.
Yurt dışına çıkarken bir miktar nakit para, kredi kartı ve ATM banka kartı almalıyız. ATM kartından kendi hesabımızdaki parayı o ülkenin para birimi olarak çekebiliriz.
Tatile çıkarken evde gaz, elektrik ve suyu kapatmalı, kapıyı iyice kilitlemeliyiz. Kalacağımız ilk şehir için rezervasyon yaptırmak işimizi kolaylaştırır. Serbest gezecekseniz diğer yerlere rezervasyon yaptırmayın.
3. Yurt dışı seyahatte güvenliğimiz için nasıl önlemler alalım?
Seyahatte güvenlik için neler yapmalıyız? Nasıl yollar tercih edelim? Paramızı nasıl muhafaza edelim? Kredi kartı taşıyalım mı? Paramızın hepsini yanımızda taşımamamız mı gerekir? Paramızı bölelim mi? Seyahatte güvenlik, önlemler, para koruma, güvenli çanta, tehlikeli yerler, uyarılar, seyahat çantası, banka kartı, kredi kartı, pasaport çantası, bel ve omuz çantaları. Güvenli yolculuk nasıl yapılır?
Yurt dışında seyahat edeceğimiz ülke ile ilgili rehber kitapların "warnings – dangers" kısmında o ülke ile ilgili uyarı ve tehlikeler yazar. Şehirlerin merkezi ve iyi aydınlatılmış bölgelerinde gezelim. Tren istasyonu çevreleri genelde tehlikeli olur.
Paranızı mutlaka bölün; bir kısmını kaldığınız yerde bırakın, günlük harcama için biraz ön cebinize, daha fazlasını ise iç cebinize veya güvenli pasaport çantasına koyun. Fazla paranız olduğunu belli etmeyin, göstermeyin. Gezi rehber kitaplarındaki uyarılar (warnings) kısmını okuyun.
Yurt dışında kredi kartından kendi hesabınızdan para çekemezsiniz, kredi çekmek zorunda kalırsınız. Mutlaka ATM banka kartınız yanınızda olsun, kendi mevduat hesabınızdan yurt dışında o ülkenin parasını çekersiniz, küçük bir komisyon kesilir sadece.
Yurt dışı gezilerden günlük bir omuz çantası veya gözleri kapalı bir bel çantası, ve en güvenlisi giysinin içine giyilen pasaport çantası taşıyın.
4. Taşınabilir şarj aleti ile işiniz yarım kalmasın.
Günümüzde seyahat ederken en çok kullandığımız şey akıllı telefonlar olduğu için hepimizin cebinde veya çantasında bir powerbank olmalı. Seyahate çıkarken almayı unutursanız üzülmeyin. Yurtdışında da tüm elektronik marketlerde bulabilirsiniz. Hem küçük hem de pratik olan bu şarj aletleri sayesinde seyahatlerinizde şarjsız kalmazsınız.
5. İlk yardım çantasını unutma
Acil servis hazırlığından bahsetmiyoruz, demek istediğimiz sadece en gerekli haplar ve ihtiyaç duyabileceğin ilaçlar. Çünkü kimse hayattan soğutan bir baş ağrısı, mide bozulması ya da ikisini birden tatil esnasında istemez.
Kendi ülkende rahatsızlıkların için ilaçlarını kolayca alabilirsin ama gittiğin ülkede bu ilaçlar sadece reçeteyle veriliyor olabilir. Tabii ki bunlar alerji ve astım ilaçları için de geçerli, o yüzden ilaçlarımızı getiriyoruz!
6. Sıvı limitlerini bil
Bunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz ama hâlâ bir direnç ve kafa karışıklığı mevcut, üstüne bir de birisi havaalanı güvenliğinden sıvı geçirmeye çalıştığındaki durumu düşün.
Birçok kişi için sıkıntı olmasına rağmen, Pan-Avrupa bagaj kısıtlamaları el çantasında taşınan tüm sıvıların sıvı başına 100 ml'den fazla olamayacağını ve küçük şeffaf çantaya (uygun bir ücretle havaalanından alınabilir) sığması gerektiğini belirtiyor. Eğer daha büyük bir şey taşıyorsan onu check-in yapacağın bavuluna yerleştir.
7. Bagaj kısıtlamalarını iyi incele
Eğer havayolu şirketi “23 kg” diyorsa, limitin 23 kg'dır, 36 kg değil! Havaalanına gitmeden önce çantalarını tart ve limit dahilinde olduğundan emin ol, yoksa ekstra valiz parası vermek zorunda kalabilir ya da daha kötüsü anneannenin üzerinde bir ton zaman harcadığı el örgüsü kazağına el sallayarak “görüşmek üzere” diyebilirsin.
Hepimiz zaten dolmuş bavula fazladan pantolon yerleştirmeye çalışmışızdır, ama kısıtlamalar keyfi değil amaç hepimizin güvenliğini sağlamak.
8. Priz çeviricilerini almayı unutma
Eğer ihtiyacın varsa, seyahatinden önce satın alarak havaalanındaki aşırı fiyatlardan kurtulmuş olursun.
9. Her yere hitap eden kıyafetleri al
Seyahatin için yanına muzlu kıyafet almak isteyebilirsin ama gerçekten gerekli mi? Süslü kıyafete evet mi hayır mı, bavulunu üstüne basarak sıkıştırıp sıkıştırmayacağını belirleyen bir soru.
Her yerde giyilebilecek kıyafetler ve bir tane de güzel akşam dışarda giymek için kıyafet al ama o acayip kıyafetleri bir süreliğine evde bırak.
10. Kıyafetlerini kategorilere göre yerleştir
Kıyafetleri gruplar halinde yerleştir: yani tişörtleri tişörtlerle, pantolonları pantolonlarla bir arada tut. Aradığını bulmada ve bavulu boşaltmada yardımcı olacaktır.
11. Keskin uçlu bakım malzemelerine dikkat
Kadınlar için ipuçları (ve bakımlı erkekler için de): Eğer bavulunda tırnak törpüsü, makas ya da herhangi bir keskin uçlu bakım malzemesi taşımayı düşünüyorsan, bu fikri kesinlikle unut! Bu tarz malzemeler yasaktır ve havaalanı çalışanları senden bunları bırakmazı isteyecektir.
12. En gerekli malzemeler üstlerde olmalı
Eğer sana herhangi bir anda lazım olacağını düşündüğün bir şey varsa, örneğin ceket gibi, bunu üstlere yerleştir. Çok net bir tavsiyedir, o kadar önemlidir ki unutmaman gerekir.
13. Seyahat Çantası
Eşyalarınızı taşımak için bir bavul ya da büyük bir sırt çantanız vardır. Ancak bunların yanınıza bir de seyahat çantası almak hiç de kötü bir fikir değil.
Bir sırt ya da el çantası olarak yanınıza alabileceğiniz seyahat çantası yolculuk sırasında cüzdan, pasaport ya da küçük su şişesi gibi eşyalarınıza kolayca erişmenizi sağlar. Seyahat çantası yolculuk sırasında da günlük çanta olarak kullanılabilir.
Seyahat edeceğiniz havayoluna göre farklı havayollarının baraj kurallarına göz atmadan bavulunuzu hazırlamayın deriz.
Seyahate çıkarken alınması gerekenler listemizdeki en önemli eşyalardan biri ayakkabılar.
Normal günlük giydiğiniz ayakkabının yanında seyahatiniz için farklı bir ayakkabıya ihtiyacınız olabilir. Yanınızda götüreceğiniz ayakkabıları seçerken gideceğiniz yerin iklim koşullarını göz önünde bulundurun. Eğer uzun yürüyüşler yapacağınız bir tatile çıkıyorsanız, ayağınıza tam oturan ve ayağınızı terletmeyecek bir ayakkabı tercih edin.
14. Giyecekler
Sonbaharda ve kışta tatile çıkacaklar için gittikleri ülkenin mevsim şartlarına uygun giyecekler götürmeleri şart.
Hangi mevsim seyahate gidiyor olursanız olun her zaman yağmur yağma ihtimali vardır. Bunun için de bir top haline gelecek kadar büzülen yağmurluklar tam size göre. Spor mağazalarından çok uygun fiyata alabileceğiniz ürün, yağışlı havalarda hayatınızı kurtarabilir.
15. Lifli bisküviler sizi uzun süre tok tutar.
Özellikle çok şekerli olmayan lifli bisküviler hem ağır olmaz hem de uzun süre sizi tok tutar. Otostopla yola çıkanlar bunun ne demek olduğunu çok iyi anlar. Seyahatiniz sırasında açlığınızı yatıştırmaya ve sizi dinç tutmaya yardımcı olur. Bu konuda bayatlamayacak diğer yiyecekler de sizin ihtiyacınızı karşılayabilir.
16. Kilitli plastik poşetler işinizi kolaylaştırır.
Bu poşetler aslında sandığımızdan daha çok işe yarıyor. Hem havaalanlarında sıvılarda, hem de tek bir valizle dolaşırken sıvıların diğer eşyalarımıza akmasını engellemede baya etkililer. Denize gireceğiniz bir tatilde de özel eşyalarınızı içine koyarak muhafaza edebilirsiniz. Hatta su altı çekimlerinizde telefonunuzu içine koyarak çekim de yapabilirsiniz. Yeter ki delinmeyecek türden olsun.
17- Kişisel Bakım Çantası
Adı üstünde “kişisel” olan bakım çantanızı da tıpkı giysileriniz gibi kişiselleştirmeniz gerekiyor. Ancak yine de size bir örnek liste verelim.
Bütün bunlar gerekli eşyalar listesi olarak görünse de otelde kalıyorsanız büyük ihtimalle temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şeyleri bulacaksınız. O yüzden yola çıkmadan bavulunuzda olmaması gereken şeyleri kontrol edin.
• Diş fırçası, diş ipi, diş macunu, ağız temizlik suyu.
• Tarak
• Şampuan
• Saç kremi
• Deodorant
• Parfüm
• Duş jeli
• Duş lifi
• Tıraş bıçağı ve tıraş jeli
• Cilt bakım kremi
• Kolonya
• Tırnak makası ve küçük bir makas
• Kulak temizleme çubuğu
18- Seyahat Sağlık Çantası
Her yolculuğunuzdan önce yolda yaşayabileceğiniz küçük sağlık problemlerine karşı önlem almak için bir sağlık çantası hazırlayın.
• Sürekli kullandığınız reçeteli ilaçlar (ve reçeteler)
• Ağrı kesiciler
• Vitaminler
• Sindirim sistemi ilaçları
• Suni gözyaşı
• Alerji ilaçları
• Küçük bir ilkyardım çantası
• Güneş kremi ve güneş yanığı kremi
• Multivitamin hapları
19-Seyahat Cüzdanı
Günlük kullandığınız cüzdan yerine pasaport, kimlik ve kredi kartlarınıza kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir seyahat cüzdanı, seyahatinizde işinizi büyük oranda kolaylaştırabilir. Seyahat cüzdanı olarak bir içlik cüzdan ya da belinize bağlayabileceğiniz bir cüzdan tercih ederek kendinizi yankesicilerden koruyabilirsiniz. Seyahat cüzdanı seçimi yaparken eşyalarınızı pratik bir şekilde organize edebileceğiniz ve sizi rahatsız etmeyecek bir model seçmeye dikkat edin.
20- Seyahat yastığı
Yanınızda kolay bir şekilde taşıyabileceğiniz hafif bir seyahat yastığı uzun yolculuklar sırasında dinlenmenizi kolaylaştıracaktır. Seyahat yastığı seçimi yaparken tercih ettiğiniz yastığın sizi terletmeyecek bir malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin.
21-Seyahat Makyaj Çantası
Kompakt bir seyahat makyaj çantası yolculuk boyunca kadınların işini kolaylaştıracaktır. Seyahat makyaj çantası içine temel makyaj malzemelerinizi koyabilirsiniz.
22-Elektronik Eşyalar
Modern zamanlar, modern seyahat ekipmanlarıyla yolculuk yapmamıza neden oluyor. Seyahat özgürlüğü deneyimini genişleten elektronik eşyalar hayatımızdaki varlığını her geçen gün artırıyor.
Seyahatinizde yanınıza alacağınız elektronik eşyalar da sizin ihtiyaçlarınıza ve yapacağınız seyahatin gereklerine göre değişkenlik gösteriyor. Ancak yine de size bir liste verelim.
• Cep telefonu
• Tablet bilgisayar
• E-kitap okuyucu
• Dizüstü bilgisayar
• GPS
• Dijital fotoğraf makinesi
• Kulaklık
• USB Bellek
• Powerbank
• Şarj aletleri
• Priz dönüştürücü
Özellikle bir şehirde bir iki geceden fazla kalınmayan “road trip” tarzı çok duraklı yolculuklarda elektronik cihazların şarj edilmesi büyük problem olabiliyor. Cihazların gün ortasında şarjının bitmesi oldukça can sıkıcı. Bu sorunun üstesinden gelmek için yüksek kapasiteli bir powerbank'e sahip olabilirsiniz.
Her cihaz için ayrı bir şarj kablosu taşımak zorunda değilsiniz. Bunun için de çoklu USB şarj cihazları işinizi görebilir.
23-Diğer İhtiyaçlar
Özellikle uzun ve mavera dolu bir yolculuğa çıkıyorsanız seyahate çıkarken yanınıza almanız gerekenler listesi oldukça uzun bir liste olacaktır. Bu listede küçük bir ayrıntı gibi gözüken bazı eşyalar bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Listemize devam ederken sıralayacağımız bazı kalemler size komik gelebilir. Ama emin olun, bu kalemlerin bu listede olmalarının bir sebebi var!
• Matara:Isı izolasyonu iyi olan bir matarayla tüm gün boyunca soğuk su içebilirsiniz. Bu sayede her su içmek istediğinizde çeşme aramak ya da suya para vermek zorunda kalmazsınız.
• Çalar saat: Seyahatiniz sırasında sadece cep telefonunuzun saatine güvenmeyin. Telefonunuzun şarjı bitebilir ve bulunduğunuz yerde telefonunuzu şarj edemeyebilirsiniz. Özellikle tatilinizde kamp gibi doğa aktiviteleri yapacaksanız yanınızda küçük bir çalar saat bulundurun.
• Asma kilit: Otel ve hostellerdeki bazı dolapları kilitlemek için asma kilide ihtiyacınız olabilir. Yolculuğa çıkarken yanınıza küçük bir asma kilit alın.
• Çakı: Çok fonksiyonlu bir çakı birçok küçük sorunu halletmenizde size yardımcı olabilir. Uçağa binerken çakınızı kabinde yanınızda taşıyamayacağınızı hatırlatalım.
• Seloteyp: Elbet bir işe yarar. Küçük bir rulo yanınıza alın.
• Paket lastiği: Birkaç tane yanınıza almanızda fayda var. Dağılan eşyalarınızı bir arada tutmaktan saçınızı toplamaya kadar birçok fonksiyon için kullanabilirsiniz.
• Kirli çamaşır torbası: Kimse kirli çamaşırları temiz çamaşırlarla birlikte taşımayı istemez. Yanınıza bir kirli çamaşır torbası alın.
• Not defteri ve kalem: Bu işler için de cep telefonunuza güvenmeyin. Küçük bir not defteri ve kalem yanınızda bulunsun.
• Seyahat ütüsü: Şık görünmeniz gereken bir seyahate çıkıyorsanız ya da sadece seyahatte de şık görünmek istiyorsanız bir seyahat ütüsü edinin. Kompakt bir seyahat ütüsü sayesinde buruş buruş kıyafetlerle gezmekten kurtulursunuz. Unutmayın, seçeceğiniz seyahat ütüsü hafif ve dayanıklı olmalı.
24. Son uyarı: Önemli şeyleri
almadan evden ayrılma
Bu en son ipucu oldukça önemli ki bu gereken şeyler olmadan evden dışarı adım atamazsın: paralarını, geçerli pasaportunu ve telefonunu lütfen kontrol et. Bunları sürekli el altında bulundur çünkü ihtiyacın olacak…