Gezmeyi ve gezdiği yerlerden sosyal ve kültürel birikimler çıkarmayı sevenler için Kayseri de önemli seçenekler arasında. Yolunuz Kayseriye düştüğünde şehrin tarihi sosyal ve kültürel dokusundan haberdar olmak istemez misiniz.. İşte Kayseriye yönelik kısa bir rehberlik turu:
Kayseri birçok Anadolu uygarlığının izlerini taşıyan tarihi açıdan önemli bir şehrimiz. Şehrin simgesi olan Erciyes, ülkemizin 5. büyük dağı (3917 m) olan sönmüş bir volkan. Buraya dair ilginç bir detay ise Kapadokya'nın bu volkanik dağ aktifken onun patlamalarıyla oluşmuş olması. Erciyes, birçok yaz ve kış sporlarına ev sahipliği yapan bir dağ. Yazın dağ yürüyüşleri, yayla turları, son yıllarda yapılan bisiklet festivalleri, kışın ise bazen 100 cm'yi bulan karda yapılan kayak ve snowboard gibi kış sporlarıyla yurtiçi ve dışından pek çok turist ağırlayan ciddi bir spor merkezi. Kayseri'nin yakın tarihi ve doğal güzelliklerini görebilmek için birkaç gün gerekmekte. Kış sporları veya yaz festivallerini gezinize dâhil etmek isterseniz 4-5 günlük dolu dolu geçecek bir gezi planlayabilirsiniz.
Seyyid Burhaneddin Hz. Türbesi
Peygamber Efendimizin (sav) soyundan olan Seyyid Burhaneddin Hazretleri¸ Mevlâna'nın babası Sultanü'l-Ulema Bahaeddin Veled Hazretleri'nin talebesi ve Mevlâna Hz.'nin hocası.Seyyid Burhaneddin Hz. Tirmiz'de de ilim ve irşad ile meşgulken bir rüya görerek Mevlâna Celaleddin-i Rumî'yi yetiştirmek üzere Konya'ya gitmiş, 9 yıl bu vazifeyi ifa ettikten sonra Kayseri'ye gelerek 1235-1244 yılları arasında burada yaşamış ve vefat etmiştir. Adının verildiği mezarlıkta bulunan türbede medfundur.
Seyyid Taceddin İbrahim Hz. Türbesi
Peygamber Efendimiz (sav) neslinden olan Şeyh Taceddin İbrahim Hz. Kayseri'de doğmuş ve burada vefat etmiştir. Nakşibendî ve halveti âlimlerinden olan bu zat Kayseri ve Ankara'da dersler vererek halkı manevi ilimlerde eğitmiştir. M. Akif Ersoy'un istiklal marşını yazdığı Tacettin dergâhının kurucusudur. Türbesi Taceddin Mahallesindedir.
İbrahim Tennûrî Hz. Türbesi
Kayseri'nin büyük velilerinden İbrahim Tennûrî Hz., doğduğu yer olan Sivas, ardından Konya'da ilim tahsil ettikten sonra Kayseri'ye gelerek Hunad Hâtun Medresesinde bir müddet müderrislik yapmış daha sonra bir dönem Akşemseddîn Hazretleri'ne talebe olup hizmetinde bulunmuştur. Şeyh Tennûrî Caddesi'ndeki Şeyh Camisi'nin bitişiğindeki türbesinde medfundur.
Gevher Nesibe Şifahanesi ve Tıp Medresesi
Anadolu'daki ilk uygulamalı tıp medresesi olan bu yapı ayakta kalan en eski şifahanedir. Şifahane ve tıp medresesi olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, verem olarak hayatını kaybeden kız kardeşi Gevher Nesibe Hatun'un vasiyeti üzerine ve onun adına yaptırmıştır.
Bugün yapı, Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılmakta; müzede Selçuklu dönemine ait bilim, sanat ve günlük yaşama ait eserler bulunmaktadır.
Hunat Hatun Külliyesi
Şehir merkezindeki bu külliye, I. Alâeddin Keykubat'ın eşi Mahperi (Hunat) Hatun tarafından 1237-46 yılları arasında yaptırılmıştır. Medrese; cami, kümbet ve hamamdan oluşmaktadır. Camii kemerli yapısı ile döneminin taş ve ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir.
Kurşunlu Camii
Mimar Sinan'ın eseri olan Kurşunlu Camii özellikle görülmesi gereken yerlerden. Kayseri Ağırnas'lı olan büyük mimar kendi şehrine 2 camii yaptırmış ancak sadece Kurşunlu Camii günümüze kadar kalabilmiş. Camiinin asıl adı Hacı Ahmed Paşa (yaptıran kişi) olmasına rağmen kurşun kaplama kubbesi nedeniyle yıllarla adı Kurşunlu Cami olarak kalmış. Caminin içi çok ince işçilik ve süslemelerle dolu. Camii yapılırken Büyük Mimar Osmanlı baş mimarı imiş ve 97 yaşında bulunuyormuş.
Ağırnas
Kayseri içi gezimizi tamamlayınca yakın ve önemli merkezlere çıkıyoruz, bunlardan ilki Ağırnas. Burası Mimar Sinan'ın doğduğu ve 21 yaşına kadar yaşadığı 3500 yıllık geçmişi olan bir kasaba. Mimar Sinan'ın baba ve dedesinin taş ustası oldukları ve yörede kıymetli yapılar yapan bir aileye mensup olduğu biliniyor.Ağırnas'ta Ermeni ve Rum taş işçiliklerinin de pek çok mükemmel örneği mevcut; evleri, bezirhaneleri (keten tohumu yağı çıkarılan yer), kilisesi gibi. Bunlardan ilk görülecek olan tabii ki büyük mimarın yine çok güzel bir taş işçilik olan evi.
Ali Dağı Yeraltı Şehri
Talas, Kayseri'ye 8 km uzaklıkta, Ali Dağı'nın eteklerinde kurulmuş bir ilçe. Ali Dağı'nın derinlerindeki yeraltı şehri, sarnıçlı yeraltı şehri olarak da biliniyor. Kapadokya'daki benzerleri kadar uzun olan bu yeraltı şehrinin 200 metrelik tünelinin bitiminde doğal kaynak suyu olan bir sarnıca ulaşılıyor. Şırahanesi, şapeli, mutfağı ve güvercinlikleriyle çok etkileyici bir yer. Birçok dar geçit ve tünelden oluşuyor. Yeraltı şehirlerini yazın ya da baharda gezmenizi öneririm. Ayrıca dönem dönem kapalı olabiliyorlar, gitmeden araştırılmalı.
Erciyes Kayak Merkezi
Kış mevsiminde olmamız nedeniyle güzel bir gezi ve tatil seçeneği olarak burayı biraz detaylı ele almak istedim. Kayseri merkeze 30 km uzaklıktaki kış sporları tesisinde kayak ve snowboard yapılabiliyor. Burada pist çeşitliliği çok, 30'u aşkın pist bulunuyor ve pistlerin hepsi birbirine bağlı. 106 km ile Türkiye'nin en uzun pisti durumunda, Uludağ'ın en büyük pistinden çok daha büyük 4-5 pisti var, ayrıca Avrupa pistlerinin birçoğundan daha uzun. Kar yapısı toz kar olarak bilinen, kayak için en uygun kar türü. Telesiyej (gondol, lift) hattının uzunluğu da oldukça iyi.
Biz Tekir ve Develi pistlerinde kaydık; kayarken gruba yakın o muhteşem beyazlığı saran kızıllığa şahit olmak herkese tavsiye edeceğim bir deneyim.
Skipass yani telesiyej kullanım kartta 2020 sezonu itibariyle günlük sınırsız kalkmış. Fakat otellerin kayak paketlerinde sınırsız skipass ve şehir içinden kayak merkezine ücretsiz servis olanakları var ve gişelerde beklemenize gerek kalmıyor. Pistlerin ve bağlantı yollarının açık olup olmadığı kontrol ederek gidilmeli. Başlangıç seviyesi için olan pistler (Tekir Kapı ve Hisarcık Kapı genelde açık ama diğer pistler rüzgâr şiddetliyse açılmıyor.)
Kayseri'ye 85 km uzaklıkta bir kuş cenneti olan Sultan sazlığı Mili Parkı görülebilir. Burada flamingolar basta olmak üzere 300 kuş türü barınıyor göç dönemlerinde. Yine Kayseri'ye bağlı Soğanlı Köyü (85 km uzaklıkta) görülebilir. Vadisi, kaya mezarları ve harabeleriyle doğal ve tarihi dokuyu bir arada bulunduran bir yer.