Dağların arasından gelen ırmağın yaylanın ortasından geçmesi ve ırmağın üstünde ki minik tahta köprü, tam bir masalın içerisindeymişsiniz hissiyatı oluşturuyor. Yayla gezisi yapmayı planlayanların mutlaka listesine eklemelerini öneriyorum. Huzurlu, tertemiz havası ve endemik türde bitki örtüsü ile iyi ki buradayım diyeceksiniz. Yayla halkı burada ki evlerine genellikle yaz dönemlerinde yerleşiyor, siz de bu dönemde giderseniz bu hayatı bire bir yakından görmüş belki de deneyimlemiş olursunuz.
Elevit yaylası gördüğüm yaylalar arasında Ayder Yaylası hariç ulaşımı en kolay olan yayla idi.
Etraftaki yaylalar arasında muhtarı olan tek yayla özelliği olduğunu belirteyim. Resmi makamlarda adı Yayla köyü olarak geçiyor. Ama tabi normalde geçmişten beri adı Elevit Yaylası olarak biliniyor. Yaylada hayvancılıkla uğraşan artık eskisi kadar kalmamış. Son yıllarda yayla halkı yazları tatil ve kafa dinleme yeri olarak geliyorlar. Tatil yeri olarak görmelerinin yanı sıra yaylayı turizm yeri olarak da kullanıyorlar. Yani turiste sıcak bakıyorlar. 58
Elevit Yaylası Nerede
Elevit Yaylası Rize Çamlıhemşin'e bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin'e 55 kilo metre mesafededir. Kaçkar Sıra Dağları'nın eteklerinde bulunan yaylalardan biridir.
Elevit Yaylası'na Nasıl Gidilir
Elevit Yaylası'na Çamlıhemşin'den toplu taşıma ile de gidebilirsiniz. Tabi en rahatı olan özel aracınızla da gidebilirsiniz. ‘Aracım yanımda değil toplu taşımayı da kullanmak istemiyorum' diyorsanız Trabzon havaalanınından araç kiralayıp gidebilirsiniz.
Elevit'e gitmek üzere Çamlıhemşin'den hareket ettikten sonra çatallanan yolda sağ tarafı takip etmelisiniz. Sol yol Ayder Yaylası'na, sağ yol sırasıyla Şenyuva (Çinçiva) Köyü, Zilkale, Şimşir Ormanları ve Elevit Yaylası'na gidiyor. Elevit'e gitmek için yola çıktığınızda yol üstünde bulunan bu yerleri de mutlaka ziyaret edin. Hepsi de tam yol üstünde bulunuyor. Yani konum olarak zorlu değiller. Zilkale için cüz-i bir miktar ücret ödeniyor diğerine ödeme yapılmıyor. Çinçiva ‘da tarihi taş köprüde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.
Elevit Yaylası Yolu Nasıl
Elevit yaylası Rize yaylaları arasında ulaşımı kolay olan nadir yaylalardan biridir. Bizzat. deneyimlemiş birisi olarak bunu gayet emin bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü Elevit yaylasının yolları yaylaya sadece son 1-2 kilo metre kalana kadar asfalttan oluşuyor. Yolları asfalt olduğu için istediğiniz araçla ve zamanınızı yolda kaybetmeden rahatlıkla gidebilirsiniz. Yaylaya girdikten sonra aracınızı istediğiniz bir yere park edin ve yaya bir şekilde keşfetmeye başlayın. Her yerini yürüyerek gezebileceğiniz büyüklükte. Ortalama 1 yada 1 buçuk saat vakit ayırmanız yeterli olur diye düşünüyorum.
Elevit Yaylası Konaklama
Elevit yaylasında konaklayacak yerler, pansiyonlar bulabilirsiniz. Yayla meydanında da biraz daha kıyılarında da konaklama yerleri mevcut. Yaylada tanıdığınız varsa ve yayla evinde konaklarsanız tabi daha keyifli olur. Ben burada konaklamadım. Ama gitmeden önce yollarının düzgün olduğunu bilseydim çantalarımla birlikte gider konaklardım. Yolları asfalt olduğu için yaylanın ziyaretçisi de pek eksik olmuyor. Dönüşte rahatlıkla otostop çekmek için araç bulabilirdik.
Elevit Yaylası rakım
Elevit yaylası 1800 metre rakımda bulunuyor. Diğer yaylalara göre çok yüksek bir rakımda yer almıyor. Herkesin rahatlıkla gidebileceği bir konumda ve yükseklikte.
Elevit Yaylası hava durumu
Ben Elevit yaylasına gittiğimde hava kapalıydı. Yağmur yağmıyordu ama bulutlar vardı ve güneş yoktu. Fotoğraf ve videoları nasıl çektireceğiz derken tabi bulutların yüzünden şahane bir fotoğrafla dönemedim. O gün hava bize oyun oynamış olup ne kadar bulutlu olsa da o tablo gibi yayla manzarası beni ve arkadaşlarımı etkilemeye fazlasıyla yetti.
Size Karadeniz'in en güzel yaylalarından birisi olan Elevit Yaylası'nı anlattım. Deneyimlerimle yayla hakkında bildiklerimi harmanladığım çok keyif alarak yazdığım bir yazı oldu. Umarım siz de en az benim kadar keyif alarak okumuşsunuzdur. Bir sonra ki keşif yazılarımda görüşmek üzere hoşçakalın.
Hazırlayan; Özlem Akçin (Özlem Keşifte)