Dolar

32,2453

Euro

34,8222

Altın

2.419,38

Bist

10.268,58

Dünyada helal turizm, helal tatil

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da, ikinci ve üçüncü nesil Müslümanlar, ebeveynlerine kıyasla turizm ve tatil keyfi dahil daha fazla harcama yapabilecekleri bir gelire sahip.

9 Ay Önce Güncellendi

2023-08-22 22:52:56

Dünyada helal turizm, helal tatil

“Güneşin tadını çıkarmayı gerçekten çok seviyorum. D vitamini almayı ve yıl boyunca bronz kalmayı çok seviyorum. Bu nedenle mahremiyete sahip olup tatil yapabileceğim herhangi bir yere gitmekten gerçekten keyif alıyorum.”

Bu sözler İngiltere'de yaşayan sosyal medya fenomeni Zahra Rose'a ait. Rose, bronzlaşmak ancak aynı zamanda da Müslümanlık değerlerine de sadık kalmak istiyor. Bu nedenle de 30'dan fazla ülkede “helal tatiller” yaptı.

TEMEL FARK MAHREMİYET

İslam, küresel çapta Hristiyanlıktan sonra en fazla inanana sahip din konumunda. Müslüman ülkelerin pek çoğunda orta sınıf büyüyor.

Batı'da yaşayan ikinci ve üçüncü nesil Müslümanların ebeveynlerine kıyasla daha fazla harcama yapabilecekleri bir gelire sahip olması, yöneldikleri pazaro geniş tutuyor.

BBC Dünya Servisi “Business Daily” programına konuşan Zahra Rose, “Normal bir tatil ile helal tatil arasındaki temel fark benim için mahremiyettir” diyor.

1_199

Rose aynı zamanda helal yiyeceklere kolay erişim aradığını da belirtiyor.

TÜRKİYE'DE HELAL TATİL

36 yaşındaki Hacer Sucuoğlu Adıgüzel İstanbul'da yaşıyor. Üç çocuk annesi Sucuoğlu Adıgüzel Türkiye'de helal tatil bulmakta zorlanmıyor. Ancak Adıgüzel ailesi, Müslüman olmayan ülkelere seyahat ettiğinde çok fazla araştırma yapmak ve plan yapmak zorunda kalıyor.

“Yakın zaman içerisinde Makedonya'ya ve Fas'a gittik. Müslüman olmayan ülkelerde etiket okumaya daha dikkat ediyor; alkol ve domuz eti olmamasına riayet ediyoruz. Özellikle koşer etiketli ürünlerden istifade ediyoruz. Restoranlarda ise vejeteryan seçimler yapıp, gerekli olduğu hallerde helal kesim et arıyor ve içeriğinde alkol olmadığını teyit ediyoruz.”

2_196

Beş vakit namaz kılan Sucuoğlu Adıgüzel, İslami değerlere riayet ediyor.

"İslami otellerde seccade oluyor, olmayan oteller için seccademi yanımda taşıyorum" diyor.

"Tatilde mahremiyete özen ve saygı gösteren kişilerle olmayı tercih ediyoruz. Çocuklarımızın inancımızı ve kültürümüzü takip eden insanlarla birlikte olmasını istiyoruz. Onları insanların çıplak güneşlendiği plajlara götürmek istemiyoruz."

Sucuoğlu Adıgüzel, kadınlara e-girişimcilik ve sosyal medya konusunda eğitimler veriyor. Helal turizm üzerine sosyal medyada ve kişisel blogunda içerik üretiyor. Turizm endüstrisinin helal tatil potansiyelini tam anlamıyla kullanmadığına inanıyor.

HELAL TURİZM PAZARI

Küresel Müslüman Seyahat Endeksi'ne göre, 2022 yılında helal seyahat pazarının büyüklüğü 220 milyar dolar değerindeydi.
Bazı şirketler sadece helal turizm hizmeti sunarken, diğerleri bunu bir seçenek olarak ekliyor.

Özellikle Batılı müşterilere yönelik özel otelleriyle tanınan tropikal ada ülkesi Maldivler'de dünya genelinden helal turizmi tercih eden turistlerde de artış görülüyor.

Turizm Bakanı Dr. Abdulla Mausoom, Maldivler'in Müslüman bir ülke olduğunu ve Müslüman dostu bir turizme sahip olduklarını söylüyor ve bu sektörün hızla büyüdüğünü dile getiriyor.

Yasalara göre tüm otel personelinin namaz kılması için bir mescide sahip olması gerektiğini belirten Dr. Mausoom'a göre turistler de artık bunu daha çok kullanıyor.

Dr. Mausoom, "Çoğu otel oda tahsisleri, oda tasarımı ve aynı zamanda mutfağın çeşitliliği açısından Müslüman dostu bir ortam sunuyor" diyor.

Turizm, ülkenin ekonomik üretiminin dörtte birini oluşturuyor.

MÜSLÜMAN MİSAFİRLER İÇİN DEĞİŞİKLİKLER

2023 Küresel Müslüman Seyahat Endeksi'nde nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler başı çekiyor. İlk sırada Endonezya ve Malezya bulunuyor.

İlk 20'de nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmayan iki ülke var. Birisi 11'inci sıradaki Singapur ve diğeri de 20'nci sıradaki İngiltere.

Ekran Alıntısı_463

Londra'da 1899'da açılan beş yıldızlı Landmark Oteli artık helal et seçeneği sunuyor. Otel personeli de Orta Doğu'nun dini ve kültürel anlayışı konusunda eğitildi.

Otelin Orta Doğu'dan sorumlu satış direktörü Magdy Rustum, "Alkollü içecekler de alkolsüz içecekler de var. Barda çok meşhur alkolsüz kokteyller içebilirsiniz" diyor.

"İki girişimiz var. Otelin kuzey girişi özel bir giriş konumunda. Çoğu Orta Doğulu ailemiz, özellikle de kadınlar görülmek istemiyor. Bu nedenle kuzey girişinden otele giriyorlar.

"Ayrıca özel girişi kullanan misafirlerimizi odalarına doğrudan götüren özel bir asansör de mevcut. Böylece onları kimse göremez."

Otelin dans salonu düğünler için kullanılıyor. İslami geleneklere göre haremlik selamlık olarak da ayrılabiliyor.
Ancak tüm bu değişimler biraz maliyetli. Zahra Rose da bunu kabul ediyor.

Rose, “Şu bir gerçek, mahremiyet, normal tatillere göre daha yüksek bir maliyetle sağlanıyor" diyor ve şöyle devam ediyor:

“Karışık havuzların olduğu ya da kendinize özel havuza sahip olmayan otellerde rezervasyon yapmak çok kolay. Bu yüzden evet, kesinlikle fiyat farkı olduğunu söyleyebilirim."

BBCTürkçe

Haber Ara