Balkan turları son dönemde en çok tercih edilen güzergahlar arasında. Çoğu ülkeye vize sorununun olmaması bu bölgeye olan rağbeti daha da artırıyor
Tiran / Arnavutluk
Arnavutluk‘un başkenti. Bana göre Balkanlarda Priştina ve Podgorica‘dan sonraki en cansız başkent. Çok zaman geçirmenize gerek olmayan bir şehir. Uçuş saatinize göre aracınızı aldıktan sonra birkaç saat gezip yolunuza devam edebilirsiniz. Şehir gayet ucuz, Türk lirasını Arnavutluk para birimi olan Lek'e rahatça çevirebilirsiniz. Şehirde türkçe konuşan da bolca esnaf bulabilirsiniz.
Gezilecek Yerleri: İskender Bey Meydanı civarında birçok Osmanlı eserini görebilirsiniz. Zaten şehirdeki birçok eser ismini Arnavutların ulusal kahramanı olan İskender Bey'den almış. Edhem Bey Cami, Ulusal Tarih Müzesi, Tiran Saat Kulesi ve Tiran Kathedrali
Berat / Arnavutluk
Bence Arnavutluk‘taki en güzel yer. Sıra sıra tepeden aşağıya sıralanan evleri ne kadar İzmir‘in Şirince ilçesini anımsatsa da burası bambaşka bir güzelliğe sahip. Tiran'ın 120 km güneyinde bulunan bu şehir üzerinden rotanızı çizip Ohrid‘e gidebilirsiniz. Tarih boyunca başta Osmanlı olmak üzere İlliryalılar, Sırplar, Bulgarlar, Bizanslılara ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yüzden tam bir kültür mozaiği. Şehirde her döneme ait eserler görebilirsiniz.
Berati Kalesi, Etnografya Müzesi, Halveti Tekkesi, Bekarlar Cami, Holy Trinity Kilisesi, Kırmızı Cami, Berat Kurşunlu Cami, Aziz Theodore Kilisesi gezilecek yerlerin bazıları ama asıl olay nehrin karşısına geçip bu şahane sıralanmış konakları ve evleri izlemek.
Ohrid Gölü / Makedonya
Ohrid Gölü , tarih boyunca her zaman varolmuş ve balkanlar diye bildiğimiz coğrafyanın kalbi olmuştur. Makedonlar'ın ‘Tanrı cenneti yaratırken bir damlasını yeryüzüne düşürmüş ve o yer de Ohrid Gölü'dür” olduğu rivayetlerine de inandıkları bir yeryüzü cennetidir. Avrupa'nın en temiz ve derin gölü olma özelliğini de taşımaktadır. 365 güne 365 kilise mantığı ile gölün 4 bir yanına irili ufaklı kiliseler inşa edilmiş.
Aziz Yuhanna Kilisesi, Çar Samuel Kalesi, Kaneo, Ohri Ayasofya Kilisesi, Saint Clements Kilisesi, Plaoşnik, Eski Tiyatro, Early Christian Bazilikası gezebileceğiz yerlerin başında geliyor. Ayrıca kıyıda bulunan Struga kasabası da güzel bir alternatif olabilir. Daha detaylı bilgi için Ohrid yazımıza da göz atabilirsiniz.
Manastır ( Bitola ) / Makedonya
Sırada yakından tanıdığımız bir şehirde. Mustafa Kemal Atatürk'ün de askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi (1896-1898) bu şehirde. Günümüzde bu okul müze olarak kullanılıyor ve Atatürk için de özel bir bölüm ayrılmış. Ohrid‘e 75 km uzaklıkta bulunan bu ilçeye zamanınızın durumuna göre gitmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü Üsküp yolu farklı bir yönde ilerliyor.
Manastır‘da Pelister Milli Parkı, Saat Kulesi, İshak Çelebi Cami gibi mekanları gezebilirsiniz. Özellikle eski şehir bölgesinde sıralanmış rengarenk evlerle ve bar, restoranlarla dolu sokaklarda keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.
Üsküp (Skopje) / Makedonya
Sıra geldi Makedonya‘nın başkenti ve Büyük İskender‘in şehrine. Vardar nehrinin iki kıyısına kurulmuş olan bu şehir son yıllarda inşaat sektörüne yaptığı yatırımlarla turistleri kendine çekmeye başladı. Şehrin her yanında modern müzeler, kathedraller, camiler, devlet binaları ve köprüler inşa edildi. Her ne kadar Makedonya halkının bu çok hoşuna gitmese de şehrin bu yapılar sayesinde son yıllarda cazibe merkezi olmaya başladığı gerçek. Müzecilik ciddi bir ilerleme kaydetmiş.
Üsküp‘te Osmanlı Devleti‘nin balkanlardaki en önemli şehirlerinden biri olmasından dolayı şehirde bir çok Osmanlı eseri mevcut. Tipik Anadolu şehirlerinin eski şehir bölgelerine çok benzeyen bir yapısı var. Hatta birçok esnaf Türkçe bilip, Türk Lirası'nı da kabul ediyor. Türk Çarşısı, Taş Köprü, Üsküp Kalesi, Rahibe Terasa'nın Evi, Mustafa Paşa Cami, Makedonya Müzesi, Porta Makedonya, Davud Paşa Hamamı, Üsküp Şehir Müzesi, Sanat Müzesi, Sanat Köprüsü, Arkeoloji Müzesi, Aziz Clement Kilisesi, Millenium Cross, Çifte Hamam şehirde bulunan eserlerden bazıları.
Prizren / Kosova
Sıra geldi Kosova‘nın en güzel şehri ve tam bir Osmanlı şehri olan Prizren‘e. Burayı ben rotama koymadım daha önceki ziyaretlerim sırasında görmüştüm. Çünkü Prizren'den rotadaki bir sonraki şehir olan Belgrad‘a geçmek için yol olmadığından tekrar Üsküp'e dönmeniz gerekiyor. İşte bu yüzden siz de burayı başka bir zamana bırakabilirsiniz.
Belgrad / Sırbistan
Sıra geldi bu rotanın en büyük ve en eğlenceli şehri ve Sırbistan‘ın başkenti olan Belgrad‘a. Belgrad'a gece hayatı açısından “Küçük Berlin” diyebiliriz. Bitmek tükenmek bilmeyen partileri, gece kulüpleri, ucuzluğu, gezilecek onlarca mekana sahip olması bu şehri özellikle Türkler açısından önemli bir destinasyon haline getirmiş. Uzun uğraşlarla fethedildikten sonra 357 sene boyunca Türklerin hakimiyetinde kalması şehrin onlarca Osmanlı eserine sahip olmasını sağlamış.
Subotica – Novi Sad / Sırbistan
Bu kısımda iki Sırp şehri beraber anlatmak istiyorum. Bu rotaya göre Novi Sad‘dan sonra Bosna Hersek‘e geçmek gerekiyor ama daha önce gördüğüm Subotica şehri de görülmesi gereken yerlerden. Eğer vaktiniz varsa iki şehir arası 103 km ama dönüş için aynı yoldan geri gelmeniz gerekiyor maalesef. Bu yüzden farklı bir zamanda uğrayabilirsiniz.
Saraybosna (Sarajevo) / Bosna Hersek
Bosna Hersek‘in başkenti ve en büyük şehri, tarihin olanlar için Avrupa'yı hiç bir zaman affetmeyeceği, acıların ve yaşananların halen unutulmadığı şehir Sarajevo. Daha 20 yıl öncesine kadar Avrupa'nın ortasında yaşanan savaş ve soykırımdan sonra şehir yavaş yavaş toparlanıp eski güzel günlerine dönmeye başladı.
Mostar – Blagaj / Bosna Hersek
İşte geldik Dünya'nın en ikonik yerlerinden birine. Mostar‘ı duyan herkesin aklına muhteşem Osmanlı mimarı Mimar Hayrettin tarafından yaptırılan köprü gelir. Gerçekten etrafındaki taş evlerle birlikte muazzam bir görüntüye sahip. Bosna savaşında yıkılmasına rağmen TİKA tarafından tekrar restore edilerek turizme kazandırıldı.
Herceg Novi / Karadağ – Perast / Karadağ
Bu kadar karasallık yeter biraz da belki de Dünya'nın en güzel kıyılarına sahip olan Dalmaçya Kıyısı'nda uzunan Karadağ‘ı gezelim. Hırvatistan‘da muazzam şehirlere ev sahipliği yapıyor ancak vizesiz şehirleri ve ülkeleri incelediğimiz zaman biz aşağıya yani Karadağ'a doğru devam ediyoruz. Bence sadece Karadağ‘a ayrı zamanda gelinip tüm kıyı şeridini baştan sona gezmelesiniz.
Kotor / Karadağ
Sırada benim küçük Dubrovnik diye nitelendirdiğim, bulunduğu körfezi, muhteşem taş mimarili suriçi şehri, tepedeki bulunan surları ve muhteşem bir manzara sunan San Giovanni kalesi ile bence Dünya'nın en güzel kasabalarından. Perast‘a sadece 12 km.
Bu şehir de en az 2 gün kalmalısınız. O taş evlerde konaklamanızı ayarlayıp, enfes kiliseleri ve küçük müzeleri gezip, taş sokakların çıktığı rengarenk restoranlarda en güzel deniz ürünlerini ve pastaları tadıp, gün batımına doğru eşsiz Kotor manzarasını izlemek için San Giovanni Kalesi'ne doğru çıkın.
Budva – Sveti Stefan / Karadağ
Son olarak bu bölgenin en turistik şehri olan Budva‘ya. Budva diğer şehirlerden daha iyi mi diye sorarsanız bence değil ama gerek konaklama gerek gece hayatı gerekse diğer tüm turistik kasabalara yakınlığı göz önüne alındığında kişi başına düşen geceleme süresinde ilk sırada olan bir şehir.