Doğu Karadeniz'in tarihi ve doğal gezilesi yerlerinden birisi de Gümüşhane... İşte kentin görülmesi gereken mekanlardan bazıları:
Artabel Gölleri
Artabel Gölleri 1998 yılında Artabel Gölleri Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bu bölge 3305 metre yüksekliğindedir. Yürüme mesafesinde üç tane göl bulunmaktadır. Bu alan turistik açıdan oldukça değerlidir. Gümüşhane'ye yolunuz düşerse bu gölleri de görmenizi öneriyoruz. Hatta burada kamp yapabilirsiniz.
Kelkit Salyazı
Kelkit Salyazı, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yer almaktadır. Tarihte adı Potos'dur. Daha sonra Posus olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra Mormuç ovasının sal şeklinde olmasından kaynaklı Salyazı olarak ismi değiştirilmiştir. Gümüşhane il merkezine 67 kilometre kadar uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ve tarihi yapısı ile Gümüşhane'de görülmesi gereken yerler arasında sıralanmaktadır.
Torul Soğuksu Yaylası
Soğuksu yaylası bir mesire alanıdır. Zengin bitki örtüsüne ve çeşitli hayvanlara sahiptir. Havası adeta bir klima özelliğindedir. Çevresinde pek çok tesis bulunmaktadır. Gümüşhane il merkezine 36 kilometre uzaklığında, Torul ilçe merkezine ise 12 kilometre uzaklığındadır. Yayla da en önemli ihtiyaçlarınıza karşılık bulabilirsiniz.
Satala Antik Kenti
Satala Antik Kenti, Gümüşhane ilinin Kelkit İlçesine bağlı olan Sadak köyü sınırların içerisinde bulunmaktadır. Kelkit ilçe merkezine 25 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Satala Antik Kenti, Günüşhane ilk merkezine ise 99 kilometre uzaklıktadır. Bu antik kent arkeolojik bir sit alanıdır.
Limni Gölü
Limni Gölü, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı olan Zigana Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Saronay Yaylasının içerisindedir. Limni Gölü, 1999 yılında mesire alanı olarak ilan edilmiştir. Bundan tam 5 yıl sonra yani 2004 yılında ise A Tipi Mesire Yeri olmuştur. A Tipi Mesire Yeri demek z,yaretçi potansiyelinin çok fazla olduğu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda konaklama imkanının da bulunduğunu ifade etmektedir. Bu bölgede sarıçam ve ladin ağaçlarını görebilirsiniz.
Boyunyurt Yaylası
Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesinde yer almaktadır. Gezip görmeye en değer güzelliklerden bir tanesidir. Özellikle bahar ayları ve yaz aylarında çok fazla ziyaretçi almaktadır. Karadeniz bölgesinin yeşillik ve huzurunu burada bolca bulabilirsiniz. Yaz aylarında Boyunyurt yaylasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Santa Harabeleri
Rumlar tarafından 17. Yüzyılda kurulan harabeler, o dönemlerde Rum çetelerinin sığınak olarak kullandıkları bir yerdi. Harabeler 7 adet mahalle, 300'den fazla da evden meydana gelmektedir. Yedi mahallenin isimleri; Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli ve Çakallıdır. Bunların hepsi arkeolojik sit alanıdır.
Krom Vadisi
Krom vadisi tarihten bu yona konum tibari ile çok önemlidir. Çünkü tam anlamıyla bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Aynı zamanda İmera ve İstavrit gibi eski zamanların en önemli merkezlerin ortasında yer almaktadır. Bu durum Krom Vadisi'ni görülebilir bir yer haline getirmiştir.
Tohumoğlu Köprüsü
Gümüşhane'deki köprülerin hepsi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılmıştır. Bu bölgenin tarihi ipek yolu üzerinde oluşu ve akarsu dere yataklarının bulunması sebebi ile köprülere çok sık rastlanmaktadır. Köprülerin hepsi hem konumları hem de yapısı ile çok özeldir. Hem yaya hem de araçla ulaşım sırasında bu köprüler kullanılmaktadır. Tohumoğlu Köprüsü'nün kendine has bir mimarisi bulunmaktadır.
Kov Kalesi
Kov kalesi merkez ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkez ilçeye bağlı Esenyurt bir başka ismi ile Kov Köyü içerisindedir. Gümüşhane il merkezine 21 kilometre uzaklığındadır. Gümüşhane'den Erzincan yolunda giderken Dağteke Köyü yoluna takip ederseniz, 6 kilometrelik bir mesafeden sonra Kov Kalesi'ne ulaşabilirsiniz.
Karaca Mağarası
Gümüşhane ilinde turizme açık tek mağara Karaca Mağarası'dır. Bu nedenle oldukça turist almaktadır. Gümüşhane'de Gezilecek Yerler denildiğinde herkesin ilk aklına gelen yer bu mağaradır. İl merkezinin 17 kilometre uzağındadır. Torul ilçesine bağlı olan Karaca Mahallesine oldukça yakındır.
İmera Manastırı
İmera Manastırı, Krom vadisi içerisindeki İmera Köyünde yer almaktadır. İmera Köyüne Olucak köyü de denilmektedir. Şehrin merkezine 37 kilometre uzaklıktadır. Burası 2009 senesinde 3. Dereceden sit alanı ilan edilmiştir.
Kürtün Barajı
Kürtün barajı etrafında çok sayıda kamelya bulunmaktadır. Bu kamelyalarda gelen misafirler piknik yapmakta ve eğlenceli vakit geçirmektedirler. Aynı zamanda bu barajda alabalık üretimi de yapılmaktadır. Olta alarak bu gölden tatlı su balığı tutma şansına sahip olabilirsiniz. Burada hem dinlenirken hem de temiz hava eşliğinde yemek yiyebilir, karnınızı doyurabilirsiniz. Baraj da bulunan alabalık tesisi yılın her döneminde hizmet vermesi açısından önemlidir.
Zigana Kayak Merkezi
2000 – 2500 metre civarında kurulmuş pistleri ile Zigana Kayak Merkezi isminden de anlaşılacağı üzere Zigana dağlarındadır. Bu yayla 2032 rakımlıdır. Tatilciler ve sporcular kayak yapmak için Zigana Kayak Merkezi'ni sıklıkla ziyaret etmektedir. Burada kayak mevsimi genel olarak Kasım ayında başlamakta ve Nisan ayında da bitmektedir.