Masai Kabilesi Doğu Afrika'da bulunan ve en büyük kabile olma özelliğini taşıyor ve savaşçı üyelerden oluşuyor. Her yere elini kolunu uzatmış olan medeniyetin burda esamesi okunmuyor. Çılgınca değişen dünyaya inat kendi geleneklerine ve kültürlerine sıkı sıkıya bağlı kalmış olan Masailer geçmişten bugüne dek hiçbir zaman değişmemişler.
Nerede Yaşıyorlar?Masai Kabilesi, Doğu Afrika'da Kenya'nın güneyi ve Tanzaya'nın kuzey kesiminde yer alan Büyük rift vadisinin kurak topraklarında yaşıyor. Bugün bile 1 milyona yakın olan nüfusu ile birkaç yüz kişiden oluşan diğer kabilelerden de açık ara farkla ayrılıyor. “Masai Mara” bölgesi içinde göçebe bir hayat devam ettiriyor olan kabile üyeleri ne açılığa kıtlığa ne sıtmaya ve hastalıklara ne de Hristiyanlaştırılma çabalarına yenik düşmüşler. İlk günden beri hala aynı geleneklerle yaşamaya devam ediyorlar. Kabile Yaşamı Nasıl?
Afrika'nın en büyük kabilesi olan Masai Kabilesi'nde yaşam elbette bizim bildiğimiz ve standartlarına alışık olduğumuz medeni dünyadaki gibi gitmiyor. Beslenme alışkanlıklarından aile kurmalarına kadar pek çok aşamada bizler için ilkel olabilecek çok fazla detay var.
Masai Kabilesi tek tanrılı bir dine inanıyor. Tanrılarının adı Engai. Engai esasında iki farklı doğaya sahip olan bir tanrı olarak görülüyor. Cömertliği Engai Narok adlı doğası temsil ederken cezalandırma ise Engai Nanyokie'nin yetkisinde görülüyor.
Masailer aile kurmak söz konusu olduğunda akraba evliliklerine izin vermiyorlar. Bununla beraber tek eşli de değiller. Erkekler birden çok kadınla evlenebiliyorlar. Sahip oldukları inek sayısı ne kadar çoksa o kadar kadınla evlenebildiklerini söyleyebiliriz. Zaten ataerkil bir sistem hakim ve kabile ile alakalı en önemli konularda da Masai Kabilesi'nin en yaşlı erkeği karar veriyor.
Kadın ve erkeklerin birleşmesinde etkin rol oynayan bir şey daha elbette pek çok ilkel kabilede de görülen güç faktörü. Ancak Masai Kabilesi erkeklerinin güçlerini ispat etme yöntemi biraz enteresan; dans ederken en yükseğe zıplayabilen erkek kabilenin en güçlüsü sayılıyor. E tabii, o kadar yükseğe zıpladıktan sonra da kabilenin en güzel kızını alma hakkını kazanıyor.
Masai Kabilesi ile tanıştığınız anda gözünüze en çok kırmızı rengin çarptığını göreceksiniz. Bunu tercih etmelerinin bir nedeni açık alandayken en uzak mesafelerden bile birbirlerini görebilmelerini sağlamak. Bu kıyafetlere ise Shuka adı verilmekte. Bununla beraber renkler konusunda bazı katı kuralları da var. Örneğin; kırmızı ile turuncu veya koyu mavi ile siyah ikililerini asla yan yana kullanmıyorlar.
Masai Kabilesi bayanları ise tam anlamı ile “dişi kuş” gibi bir göreve sahip diyebiliriz. Kabiledeki evleri bayanlar yapıyor. Sığır dışkısı ve idrarı kullanılarak yapılan evlerin kapladığı alan 10 m2'yi geçmiyor. Iki veya üç küçük pencerenin, biri çocuk, biri ebeveyn ve birisi de misafir olmak üzere 3 odanın bulunduğu küçük evlerde yaşıyorlar. Bu evlerde su veya elektrik ise bulunmuyor.
Genel olarak tüm kabile üyelerinin doğaya saygı duyduğunu belirtmekte fayda var. Masai Kabilesi hayvanları öldürmemek konusunda ciddi anlamda duyarlı ve onları muhafaza etmeye önemsiyor. Bunda göçmen bir kabile olmalarının da etkisi olduğu söylenebilir. Yalnızca erişkinlik dönemi için erkeklerin cesaretini kanıtlaması adına bir aslan öldürmeleri söz konusu oluyormuş.
Masai Kabilesi hakkında bu kadar bilgi edindikten sonra gidip onları görmek isteyebilirsiniz ki bu da mümkün zaten. Aslında kabilenin geçim kaynaklarından birisi de bu; onların kurallarına uygun olarak gayet sıcakkanlı ve hoş bir karşılama ile yaşamlarını size açıyorlar. Ne kadar tatlı insanlar olduğunu 11 Eylül felaketini 1 yıl sonra öğrendiklerinde Amerikan Konsolosluğu'na yardım amaçlı verdikleri 15 inekten de anlayabilirsiniz. Biraz geç kalmış olsalar da onların cömertliğinin bir nişanesi olan bu davranışı size karşı olan yaklaşımlarında da bulacaksınız. :)
Dünyada değişen her şeye ve tüm sisteme meydan okurcasına kendi varlıklarını kültürlerine, geleneklerine ve değerlerine sahip çıkarak korumuş olan Masai Kabilesi'ni gidip yakından görmek için ucuz uçak bileti aramaya başlayabilirsiniz.
İyi yolculuklar Timetürk severler…
Özlem Akçin (Özlem Keşifte)