Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Adana'nın en güzel 10 noktası

Gerek krallıkların ve devletlerin arasında tampon bölge olması, gerek bölgedeki ekonomik gücü ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Adana'nın büyüleyici güzelliğine tanık olmak istiyorsanız bu mekanları es geçmeyin

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-21 12:20:53

Adana'nın en güzel 10 noktası

Akdeniz Bölgesi'nin en önemli kentlerinden olan Adana, Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile beslenen, büyük Çukurova havzası, lezzetli yemekleriyle ülkemizde görülmesi gereken yerlerden biri. Gerek krallıkların ve devletlerin arasında tampon bölge olması, gerek bölgedeki ekonomik gücü ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Adana'nın büyüleyici güzelliğine tanık olmak istiyorsanız bu mekanları es geçmeyin

1- Adana Ulu Camii

Adana Ulu Cami, Ramazanoğlu Beyliği'ne ait en önemli eserdir. Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılan cami; Selçuklu, Artuklu, Memlük, Zengi ve Osmanlı üsluplarını sentezlemiştir. Türbe, medrese, mescit, imaret, hamam, arasta, çeşme ve çarşılarla birlikte bir külliye meydana getirir.

2- Bebekli Kilise

Adana Tepebağ'da 1880'li yıllarda, St. Paul adına yaptırılmış, bir İtalyan Katolik kilisesidir. Kilisenin tepesinde, 2.5 m. boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle Bebekli Kilise adı verilmiştir.

3- Kapıkaya Kanyonu

Kapıkaya Köyü'nde yer alan Kapıkaya Kanyonu Adana'ya 72 km uzaklıkta yer almaktadır. Yaklaşık 200 m yüksekliğinde olan kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla'dan doğan Çakıt Çayı geçmektedir. Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, yamaç tırmanışı ve fotoğraf meraklılarının mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzelliktir. 7.250 metre yürüyüş güzergahı bulunan kanyonun dört yüz metresinde güvenlik amaçlı korkuluk bulunmaktadır.

4-Kapuzbaşı Şelalesi

Kapuzbaşı Şelaleleri Kapuzbaşı köyü sınırları içerisinde yer alan kaynak şelalelerdir. Türkiye'nin en yüksek ve dünyanın ikinci en yüksek şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Şelaleler Adana Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km mesafededir.

5- Şar Antik Kenti

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde bulunan Şar Antik Kenti, çok sayıda Roma dönemine ait esere sahiptir. Roma döneminden kalan en önemli kalıntı ise amfi tiyatrodur. Bizans döneminden kalan en önemli eser ise bir kilise kalıntısıdır.

6-Feke Kalesi

Feke Kalesi, Feke ilçesinden 3 km sonra, buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla XII. yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kale, dikdörtgen bir plan düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazları toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri bulunmaktadır. Tek giriş kapısı güney yönündendir.

7-Adana Kalesi

İlkçağlarda yapıldığı tahmin edilen Adana Kalesi, maalesef günümüze yalnızca sur kalıntılarını taşıyabilmiş yapılarımızdan biri. Evliya Çelebi Seyahatname eserinde Adana Kalesi'ni şu şekilde tasvir etmiş; Şimdilerde yalnızca sur kalıntılarını görebileceğiniz Adana Kalesi'nin sonunu getiren ise Osmanlı'ya karşı ayaklanma baştan Kavalalı'nın oğlu İbrahim Paşa, Adana'dan çekilirken ardında hiçbir iz bırakmamak adına önce şehirdeki cephaneliği havaya uçurmuş, sonrasında ise Adana Kalesi'nin surlarını yıktırmış. 1836 yılında yıkılan surlar, ne yazık ki tekrar yapılmamış.

8- Yılan Kalesi

Yılankale, Ceyhan'a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km'dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Klikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

9-Büyük Saat Kulesi

Adana Büyük Saat Kulesi Seyhan ilçesi Ali Münif Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından yapımına başlanmıştır.1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından tamamlattırılmıştır. Uzunluğu 32 metre olan kule kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Osmanlıda Saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saattir.

10-Adana Etnografya Müzesi

Adana Etnografya Müzesi, ziyaretçilerine kapılarını 1924 yılında açmış. Müze binası, 1845 yılında Kuruköprü Mahallesi'nde kilise olarak inşa edilmiş. Sonraki yıllarda terk edilen bina, 1924 yılında arkeoloji ve etnografya eserlerinin sergilendiği müze olarak yeniden faaliyete açılmış. 1972 yılına gelindiğinde, eserlerin yeni müze binasına taşınmasının ardından kilise restore edilmiş. 2775 adet etnografik eserin sergilendiği bu müzenin ismi, 2016 yılının ilk günlerinde "Adana Kuruköprü Kilisesi Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi" olarak değiştirilmiş.

Haber Ara