Dolar

32,2424

Euro

34,6788

Altın

2.396,97

Bist

10.247,98

65 milyon yıllık tabiat harikası Levent Vadisi

Önder Güzelarslan Timeturk için '65 milyon yıllık tabiat harikası Levent Vadisi' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

8 Ay Önce Güncellendi

2023-10-08 14:58:04

65 milyon yıllık tabiat harikası Levent Vadisi

İşte Önder Güzelarslan'ın kaleme aldığı o yazı;

Anadolu toprakları medeniyetlerin doğduğu ve birçok farklı kültürü bünyesinde barındıran yerlerdir. Doğu Anadolu Bölgemizde Doğu ve batı arasında bir köprü vazifesi gören, tarihte olduğu gibi günümüzde de medeniyetleri buluşturan önemli bir kavşak noktası olan bir ilimiz var. Bu ilimiz kayısısı ile ünlü Malatya'dan başkası değil. Malatya eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu'nun geçiş noktası vazifesini üstlenmiştir. Doğu'da en eski ulaşım yolu, Malatya-Sivas üzerinden Erzurum'a oradan da Kafkasya'ya ulaşan yoldur.

Kayısı diyarı Malatya'yı birçok defa ziyaret ettim. Hemen hemen bütün ilçelerine gittim. Ancak ismini duyup bu zamana kadar da gidip görmek nasip olmayan bir yeri vardı. Turizm açısından son derece kıymetli olan bu yer Akçadağ ilçesi sınırları içerisinde bulunan Levent Vadisi'dir. Bu gidişimde gidip gördüğüm bu olağanüstü güzelliği görünce adeta büyülendim. Belki bir çoğumuz bu yeri duymuş görenlerimizde olmuştur. Bu son derece harika tabiat olayının yansıdığı Levent Vadisi hakkında kısa bir bilgilendirme yapma adına bu yazıyı kaleme almış bulunuyorum.
Yaklaşık 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen tabiat harikası olarak dikkat çeken ve 28 km uzunlukta olan Levent Vadisi'ni baştan sona gezebilmek oldukça zordur. Bunun yerine fizyolojik açıdan değerli kaya oluşumlarının ve mağaraların varlığının yoğunlaştığı alanları ziyaret etmek daha doğrudur.

Neolitik çağ kalıntılarının da bulunduğu bu vadi, son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve kaya kabartmaları yer alan yüzlerce mağarayı içerisinde barındırmaktadır. Dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen bu vadide yer alan mağaralar çoğunlukla Kozalak Köyü, Taşköy, Bağköy ve Küçükkürne ismindeki köylerin sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Vadinin görünürlüğünü artırmak ve bu tabiat harikasını turizm açısından değerlendirerek bir cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla, vadide 28 kilometre boyunca uzayan kayalıkların en merkezi noktasına, Malatya Valiliği tarafından seyir terası yaptırılmış. Düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilen seyir terası dere yatağından 240 metre yükseklikte olup gözlem terasının 8,5 metresi boşluğa uzanan, çelik konstrüksiyon ve cam ile inşa edilmiş farklı bir proje olup yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Seyir terasında yer alan cam balkon adrenalin tutkunlarını beklemektedir. Seyir terası üzerinden vadiyi seyrederken biraz korkuda yaşamıyor değil insan. Manzara ise muhteşem ve inanılmaz. Fotoğraf severler için harika karelerini ölümsüztürebilecekleri bir nokta.

Anadolu'nun en önemli jeoarkeolojik merkezi konumundaki Levent Vadisi'nin tanıtılmasında önemli bir rol üstlenen seyir terasından vadiye bakış yapmak biraz da cesaret istemektedir. Tabiat yürüyüşü, trekking, paraşüt, kaya tırmanışı, motor sporları, kampçılık ve izcilik gibi spor ve alternatif turizm faaliyetlerinin yeni rotası olma yolundaki Levent Vadisi ziyaretçilerine sonbahar ve yaz aylarında tabloları aratmayan manzaralara kapı aralamaktadır. Buraya seyir terası yapıldıktan sonra yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda fotoğraf sanatçısı gelerek burada harika fotoğraf kareleri çekme fırsatı yakalamış durumdalar.

Levent Vadisi keşfedilmeyi bekleyen bir tabiat harikası. Burayı tam anlamıyla turizme kazandırabilmek için hummalı bir çalışma yürütülmektedir. Ne yazık ki 6 Şubat'ta yaşanan deprem buradaki çalışmalarda aksaklığa sebep olsa da özellikle Malatya valiliği ve Akçadağ belediyesi tarafından burayı turizme kazandırmak gayesiyle önemli çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir. Vadi de bulunan mağaralarda aydınlatma çalışmaları yapılmakta bu vesile ile mağaralardan saçılan ışıklarla sanki 2 bin yıllık zaman tünelinden geriye gitmişsiniz gibi bir mistik hava oluşturmak hedeflenmekte olduğunu öğrenince çok heyecanlandım ve çok sevindim. Ayrıca vadiyi ziyaret edenlerin yöresel ürünleri alabilecekleri mekanlarda oluşturulmakta.
Dünyanın ikinci uzun kanyonu ve vadisi olan Levent Vadisi gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir yer. Neolitk Çağ'dan kalıntıları bünyesinde bulunduran Levent Vadisi'ne ulaşımda çok kolay. Malatya-Darende-Kayseri karayolu üzerinde yer alan Vadiyi henüz keşfetmemiş olanlar hiç beklemeden yönünü bu istikamete çevirmelidirler. Birbirinden ilginç mağara ve yüzey şekilleri yer alan Levent Vadisi'ni görmeyenler çok şey kaybetmiş demektir. ilgi odağı haline gelmiştir.

Seyir terası, Jeolojisi ve kültürel

Mağaralarda aydınlatma çalışması yaptıklarını belirten Kazgan, "20 mağara aydınlatılacak. Hava karardığında mağaradan saçılan ışıklarla sanki 2 bin yıllık zaman tünelinden geriye gitmişsiniz gibi bir mistik hava oluşturmayı düşünüyoruz. Vadiye gelen giden çok ama tesisler bittiğinde ilgi daha fazla artacak. Malatya'dan, çevre illerden ve ülkenin dört bir tarafından hatta ülke dışından çok sayıda ziyaretçinin geldiği bir yere sahibiz. Bu potansiyeli daha iyi kullanmalıyız

Haber Ara