Kamuda yaklaşık olarak 130 bin Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin olduğu ifade ediliyor. Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelleri bu sınıfın kaldırılmasını talep ediyor. Kamuda temizlik, çaycılık, garsonluk gibi pozisyonda çalışan yardımcı hizmet sınıfı (YHS) personelleri kadroya geçmek istiyor. 2023 yılında milyonlarca çalışanın yıllardan bu yana gelen sorunlarını çözen hükümetin bu konuda da çalışma yapması talep ediliyor. Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) kaldırılacak mı? sorusu gündeme gelirken YHS personelleri seslerini soyal medyadan da duyuruyor.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) kaldırılacak mı?
Devlet dairelerinde yüz binden fazla Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) çalışanı mevcut. Temizlik, çaycılık, garsonluk, aşçılık, bahçıvanlık, kalorifer ateşçiliği, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama gibi alanlarda görev yapan personeller Genel İdare sınıfına geçmenin hayalini kuruyor. Sosyal medya platformu üzerinden seslerini duyurmak isteyen YHS çalışanları binlerce mesaj attı. İşte onlardan bazıları;
"Dile kolay tam 58 yıllık sorunları çözülemeyen yardımcı hizmetler sınıfı (YHS) var bu sorunu çözmek kime nasip olursa itibarını artıracağına ınanıyoruz güveniyoruz bizler eğitimlerimizi tamamladık müjde bekliyoruz."
"58 yıllık enkazın altında pes etmeden direnen 130 Bin YHS'li personelin acil çözüme ihtiyacı vardır."
"YHS yıllardır müjde bekliyor."
"Uykusuz gecelerin sabahını YHS liye sor. YHS kalksa da bizde rahat rahat uyuyabilsek artık.Bizde sevdiğimiz işe giderken gülerek gitsek."
"Kabine toplantısından sonra YHS'ye müjde verilir mi sabırla bekliyoruz."
"Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki memurlar olarak bu mobinge uğrayan deve kuşu misali ne deveye benzeyen ne de kuşa benzeyen, adımız memur ama yaptığımız iş işçiden beter olan bu #YHS den kurtulmak ve devletimize daha faydalı olmak istiyoruz"
2023 YHS Genel İdare sınıfına (kadroya) geçecek mi?
Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu kadroya geçmek istediklerini ifade ederken "Birçok kamu kurumunda temizlik, çaycılık ve buna benzer işler taşerondan kadroya geçirilen 4/D sürekli işçiler eliyle görülmektedir. YHS personelleri olarak amir, müdür kadrosu istemiyoruz.YHS çalışanları olarak şef, amir, müdür kadrosu istemiyoruz sadece bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak kanun düzenlenmesiyle sınavsız eğitim durumlarımıza uygun GİH (Genel İdari Hizmetler) ve THS (Teknik Hizmetler Sınıfı) memur kadrolarına geçiş yapmak istiyoruz." dedi.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) kadro var mı?
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nın sorunlarına ilişkin 7 Şubat 2019 yılında kanun teklifi sunmuştu. Yokuş açıklamasında "657 Devlet Memuru Kanunundan, Yardımcı Hizmet Sınıfının kaldırılarak, Genel İdare sınıfına dahil edilerek, özlük ve görev haklarının verilmesi için TBMM Başkanlığına 2019 yılında kanun teklifimizi verdim. Ancak aradan 4 yıl geçmesine rağmen kanun teklifimiz hala Plan ve Bütçe Komisyonunda bekletiliyor" dedi.
Yokuş açıklamasını şöyle devam ettirdi: “Kendileri gibi Devlet memuru olarak görev yapan diğer personellerden birçok konuda ayrı tutulan YHS bünyesindeki kamu görevlileri, negatif ayrımcılığa uğramaktadır. YHS içerisinde yer alan personellerin 657 sayılı Kanun kapsamında “hukuki statü” olarak memur olması, fakat memur unvanlı personelin özlük ve görev haklarına sahip olmaması eşitlik ilkesiyle bağdaşmıyor. Bu durum da çalışanların görevleriyle özdeşleşmesine engel olmakta ve çalışma barışını olumsuz yönde etkilemektedir. Hakkaniyet ve eşitlik ilkesi çerçevesinde kamuda görev yapan memurlar arasındaki çalışma barışına katkı sağlayacak olan teklifimiz ne yazık ki senelerdir TBMM Genel Kuruluna gelmedi. İktidar her seçim öncesi hatalı ve eksik düzenlemelerini düzeltmek için vaatler veriyor. O zaman Yardımcı Hizmet Sınıfının kaldırılması ve Genel Hizmet sınıfına geçirilmesi yönünde iktidar bir kanun tasarısı hazırlasın. Bizim haklı gerekçelerle sunduğumuz kanun teklifini dikkate almayan iktidara çağrıda bulunuyorum. Buyurun sayıları 110 bini bulan Yardımcı Hizmet Sınıfı Personelini, Genel hizmet sınıfına geçirecek olan kanun tasarısını siz hazırlayın. Tam destek vereceğiz. Yeter ki mağduriyetler giderilsin. Kamu da eşitlik olsun ve çalışma barışı olsun”
Yardımcı Hizmetler Sınıfı nedir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesine göre;
Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.
Geçmişte çaycı, hademe, odacı gibi isimlerle anılan bu sınıfa zamanla kamu personel seçme sınavı (KPSS) ile Türkiye geneli sıralamasında ilk binlere girip doksan üstü puanlarla atanan lise, üniversite mezunları bu sınıfın eğitim düzeyini arttırmış, hatta içlerinden binlercesi amirlerinin eğitim düzeyini bile geride bırakmışlardır. Birkaç üniversite bitiren, yüksek lisans mezunu olan ve doktorasını yapan binlerce çalışanın olduğu bu sınıfta, kurumdan kuruma farklılık gösteren Görevde Yükselme Sınavlarının bazı kurumlarda iki yılda bir, on yılda bir, yirmi yılda bir, bazısında ise hiç yapılmamış olması bu çalışanların gerek sosyal hayatlarında gerek çalışma hayatlarında birçok olumsuz durumla karşılaşmasına neden olmaktadır.
Bu sınıfın kaldırılması ve bu sınıf çalışanlarının Genel İdare Hizmetler Sınıfına alınması için verilen kanun teklifleri bekletilmektedir.