Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Şap hastalığı insanlara nasıl bulaşır? Şap öldürücü mü, belirtileri neler?

Besi hayvanlarında görülen şap hastalığı ülkemizde bir kez daha ortaya çıktı. SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşacağı yönünde uzmanlardan uyarı geldi. Peki şap hastalığı insanlara bulaşır mı, nasıl bulaşır? Şap öldürücü mü? Şap hastalığı belirtileri neler?

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-10 12:55:10

Şap hastalığı insanlara nasıl bulaşır? Şap öldürücü mü, belirtileri neler?

Irak'ta ortaya çıkan ve ülkemizde de görülmeye başlanan şap hatalığı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan açıklama geldi. 8 işletmede şap hastalığı görülürken bu işletmelerin kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığı belirtildi. Auyrıca büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için gerekli çalışmaların süratle yürütüldüğünü bildirdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci açıklamasında "Gerekli aşılar üretildi, aşılama hızla yapılacak. Büyükbaş hayvanların tamamını aşılamamız gerekiyor. Önemli olan hastalığa karşı gerekli aşının hızla üretilmesiydi, bu aşı üretme çalışmaları tamamlanmış durumda." dedi. Uzmanlar şap hastalığının insanlara da bulaşabielceğini belirtiyor. Peki Şap hastalığı insanlara nasıl bulaşır? Şap öldürücü mü, belirtileri neler?

Şap hastalığı insanlara nasıl bulaşır?

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi şap hastalığının insanlara bulaşabielceği yönünde uyarılar yaparak dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Terzi "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor." dedi. Bu açıklamanın ardından Şap öldürücü mü, belirtileri neler? gibi sorular da gündeme gelmeye başladı.

Şap öldürücü mü, belirtileri neler?

Dr. Osman Safa Terzi şap hastalığının insanlara bulaşabileceğini ancak insanlarda büyük sorunlara neden olmayacağını açıkladı. Terzi "İnsanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi.

Şap nedir?

Şap besi hayvanlarında görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Şap hastalığı hayvanların ağız boşluğunda, dilde ve diş etlerinde içi sıvı dolu lezyonlar oluşmaktadır. Daha sonra bu lezyonlar iyileşmeyen yaralara neden olmakta ve hayvanın beslenmesini etkilemektedir. Hastalığın öldürücülüğü yüksek olmasa da bulaşma oranı çok yüksektir.

Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır.

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

Hastalık İlk kez 1546 yılında Hieranymus Fracastorius tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1914 yılında istatistiki bilgi olarak kayıt altına alınmıştır.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara