Dolar

32,5170

Euro

34,7952

Altın

2.427,66

Bist

9.710,63

Orhan Seyfi Şirin kimdir? Orhan Seyfi Şirin kitapları nelerdir?

Orhan Seyfi Şirin hayatını kaybetti. Gazeteci, şair ve yazar olan Orhan Seyfi Şirin'in kim olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Orhan Seyfi Şirin kimdir? Orhan Seyfi Şirin kitapları nelerdir? Orhan Seyfi Şirin hayatı ve biyografisi...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-06-22 09:58:46

Orhan Seyfi Şirin kimdir? Orhan Seyfi Şirin kitapları nelerdir?

Orhan Seyfi Şirin hayatını kaybetti. Gazeteci, şair ve yazar olan Orhan Seyfi Şirin'in kim olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Orhan Seyfi Şirin kimdir? Orhan Seyfi Şirin kitapları nelerdir? Orhan Seyfi Şirin hayatı ve biyografisi...

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, Orhan Seyfi Şirin'in ölüm haberini Twitter hesabından duyurdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünden mezun olan Şirin birçok gazete ve televizyonda görev aldı. Şirin'in 100'e yakın şiiri bestelendi. kulaklarmıza aşina olmuş bir çok şark Şirin'in şiirlerinden çıktı. Peki Orhan Seyfi Şirin kimdir? Orhan Seyfi Şirin hayatı ve biyografisi...

Orhan Seyfi Şirin kimdir?

Orhan Seyfi Şirin 1961'de Eskişehir'de dünyaya geldi.

Orhan Seyfi Şirin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünden mezun oldu.

Orhan Seyfi Şirin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1985 yılında mezun oldu.

TV program yapımcılığı, senaryo yazarlığı, yazarlık ve şairlik yapıyor. Orhan Seyfi Şirin'in 100'e yakın şiiri bestelendi.

Orhan Seyfi Şirin kitapları nelerdir?

Şirin, 1985'te ilk şiir kitabı "Yaşanmamış Sonbahar"ı okurlarla buluşturdu. Aynı yıllarda Varlık Film ve TRT'de senaryo yazarlığı yapan Şirin, "Cennet Atları", "Berlin Türküleri", "Ata'nın Rüyası", "Bilimkurgucu Çocuk Krallar Dönemi"nin aralarında bulunduğu 30'a yakın roman kaleme aldı.

"Devler ve Böcekler" adlı ikinci şiir kitabını okurların beğenisine sunan Orhan Seyfi Şirin, çocuk dizi film ve çizgi filmin yanı sıra bilim kurgu romanlarına, Uğur Dündar'ın programları başta olmak üzere gerçek hayat kesitleri sunan haber programlarına yazarlık ve dramaturgluk yaptı.

Orhan Seyfi Şirin, 1987 yılında "Bekleyiş" adlı senaryosuyla TEV'in "En İyi Senaryo Ödülü"nü kazandı. Ayrıca 1996'da Hürriyet Gazetesi TV Yıldızları Yarışması'nda senaryo yazdığı programlara katkılarından dolayı ödül aldı.

Ankara ve İstanbul'da çalışmalarını sürdüren Şirin'in yazdığı birçok şiir bestelenerek dinleyicilerle buluştu. Şirin'in bestelenmiş eserleri Songül Karlı, Zeyno, Naide Polat, Seher Dilovan, Arif Nazım, Güler Işık, Kerem Özdemir gibi sanatçılar tarafından seslendirildi.

Bu bestelerden en tanınmışı Songül Karlı'nın yorumladığı "Omuz Omuza" adlı eseri oldu. Eser, üç milyondan fazla satmasının yanı sıra birçok siyasi parti tarafından seçim şarkısı olarak kullanıldı.

Şirin, aynı zamanda TRT, TGRT, Kanal 6 ve Kanal D kanalarında uzun yıllar çalıştı ve çeşitli bölümlerde idarecilik görevi üstlendi.

İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yükselokulu'nda ve özel dershanelerde "Senaryo" ve "Yaratıcı Yazarlık" dersleri de veren Şirin, 1999'da bütün bu çalışmalarının bir özeti sayılabilecek "Din Sömürgenleri ve Cuma Eylemlerinin 400 Yıllık Tarihi" adlı kitabı kaleme aldı.

Haber Ara