Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İBB'nin bina tespitinde karot alınıyor mu? Ev tahliye edilir mi?

İBB Bina Tespit Uygulaması ile İstanbul'da yaşayanlar evlerinin depreme karşı güvenli olup olmadığını sorgulatabiliyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-22 19:04:07

İBB'nin bina tespitinde karot alınıyor mu? Ev tahliye edilir mi?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlar evlerinin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını sorgulamaya başladı. İstanbul'da büyük bir deprem beklendiği uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. İstanbul'un depreme hazır olması için yüz binlerce konutun yıkılıp depreme karşı dayanıklı halde yeniden inşa edilmesi gerekiyor. İBB hızlı tarama ile bina tespit uygulamasını hayata geçirdi. Vatandaşlar online olarak başvuru yaparak binaları için ön tarama talep edebilir. Evlerini kontrol ettirmek isteyen ev sahipleri İBB'nin bina tespitinde karot alınıyor mu? Ev tahliye edilir mi? sorularına da yanıt arıyor.

İBB'nin bina tespitinde karot alınıyor mu?

Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul'daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı'nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymaktır.

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı'nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;

Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti, işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.

Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

İBB bina testinde ev tahliye edilir mi?

“Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile gerçekleştirilen bina inceleme talebi https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ adresinden yapılabilir. Hızlı tarama ile öncelikli amaç deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymaktır.

İBB bina testine yeni binalar başvurabilir mi?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İBB ekiplerimizin yaptığı hızlı tarama yöntemi ile bina incelememize kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapılabilecek. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıları önceleyerek binalarınızı inceleyeceğiz" dedi.

İstanbul Yenileniyor projesine kaç kişi başvurdu?

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, "İstanbul Yenileniyor projesine 11 bin 500 başvuru oldu bu da 175 bin riskli yapıya denk geliyor buryaşayan insanlarımızın sayısı 680 bin.cBu insanlarımız borçlanarak evlerimizi yenilemeyi kabul ediyoruz diyor. Biz de ne yapıyoruz? Sistem üzerinden bize başvuruyorlar, sistem üzerinden reçete sunuyoruz. Fiyat belirliyoruz. Eğer ki KİPTAŞ borçlanmak isterlerse vade farksız eşit taksitlerle borçlandırıyoruz." dedi.

Haber Ara