Dolar

32,4379

Euro

34,7865

Altın

2.449,97

Bist

9.923,10

Gazze'de maaş krizi!

El-Fetih yönetimi, Gazze’deki memur maaşlarında kesintiye gitti. Karar protesto ediliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-09 00:43:51

Gazze'de maaş krizi!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Rami El-Hamdallah hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki memurların maaşlarında yüzde 30 indirim yapılması kararını kabul etti.

Filistin Yönetimi bütçesinin zayıf düştüğünü gerekçe gösteren Ramallah'taki hükümetin Gazze'deki memurlarının maaşlarını düşürme kararı, memurlar arasında ayırımcılık yaptığı gerekçesiyle Gazze'de tepkiyle karşılandı.

FETİH HAREKETİ TEŞKİLATI TEPKİLİ

Fetih Hareketi, kararın iptal edilmesi ve Rami El-Hamdallah hükümetinin görevden alınması çağrısında bulundu. Fetih Hareketi Gazze Şeridi Teşkilatı, konuyla ilgili yayınladığı bildiride, El-Hamdallah hükümetinin kararının haksız olduğunu belirterek, kararın ve hükümetin ileri sürdüğü tüm gerekçelerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Bildiride, vatanın çocukları arasında ayrım yapma politikasının yol açabileceği tehlikeli siyasi sonuçlar konusunda uyarı yapıldı. Filistin Yönetimi'nin maruz kaldığı siyasi ve mali baskıların boyutunun farkında olduğunu belirten Fetih Hareketi Gazze Teşkilatı, bu baskıların ayrım yapılmaksızın tüm memurlar tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Fetih Hareketi Gazze Teşkilatı, Gazze Şeridi memurlarına uygulanan ayrımcılıktan Başbakan Rami El-Hamdallah'ın sorumlu olduğunu bildirdi. Bildiride ayrıca Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a seslenilerek kararın iptali için müdahalede bulunması talep edildi.

11_14

MAHMUD ABBAS NE DEDİ?

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın maaşları azaltılanların özel işlerde çalıştıkları belirten bir açıklama yaptı. Abbas'ın bu açıklaması da büyük tepki çekti.

SERAYA MEYDANINDA PROTESTO

Filistin Yönetimine bağlı on binlerce Gazzeli memur bugün Gazze'nin Es-Seraya Meydanında toplanarak Elhamdallah hükümetinin maaşları %30-50 oranında azaltma kararını protesto etti ve başbakanla bakanların istifa etmelerini istedi. Filistin Enformasyon Merkezine konuşan Gazze'deki Doktorlar Ofisi Genel Sekreteri Ala Naim, hükümetin maaşları azaltma kararıyla şok olduklarını ve bu uygulamanın Gazze'deki memurların onuruna dokunduğunu belirterek, Filistin Yönetiminin Gazze ile Batı Yaka'yı birbirinden ayırma politikasını reddettiklerini söyledi.

12_15

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın maaşları azaltılanların özel işlerde çalıştıkları iddiasını da reddeden Naim, kuşatma nedeniyle kimsenin ek bir işle meşgul olma şansının olmadığını bildirdi. On yıldan fazla süredir kuşatma altında bulunan Gazze halkına ve bu halkın yaşadığı sıkıntılara duyarsız kalan Ramallah yönetimini ağır bir dille eleştiren göstericiler, Gazze'deki krizler son buluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler.

ABBAS'IN MEDYASI GÖZLERİNİ KAPATTI

Protestolar devam ederken Filistin Yönetimine bağlı Filistin televizyonunun dizi yayınlaması tepkilere neden oldu. Filistin resmi haber ajansı Wafa gösteriye değinmediği gibi, Filistin Yönetimine bağlı diğer siteler de gösteriyle ilgili hiçbir haberi vermedi.

İSLAMİ CİHAD: KABUL EDİLEMEZ

İslamî Cihad Hareketi liderlerinden Muhammed El-Hindi, Ramallah hükümetinin Gazze'deki memur maaşlarını kısmak için öne sürdüğü gerekçeleri reddettiklerini söyledi. El-Aksa Televizyonuna kararı değerlendiren El-Hindi, “Memur maaşlarını kısmak için öne sürülen gerekçeler ve kanıtlar kabul edilemez. Buradaki memurların maaşlarını azaltma işinin Ramallah'taki hükümetin mali kriziyle bir ilgisinin olduğuna inanmıyorum. Bu konuda öne sürdüğü deliller ikna edici olmaktan uzak” dedi.
El-Hindi, “Maaşlardan kaynaklanan bir kriz varsa, neden sadece Gazze memurlarına uygulanıyor? Kriz varsa Gazze gibi Batı Yaka memurlarına da uygulanmalı” ifadesini kullandı. Filistin Yönetiminin işlerine hakim olmadığını ve yıkılmış durumda olduğunu belirten El-Hindi, Filistin halkının çıkarı için Filistin Kurtuluş Örgütünün yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Rami Elhamdallah yaptığı açıklamada, hükümetin son 10 yılda Gazze'ye 17 Milyar dolar yardım aktardığını iddia etti.

13_9

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

İslamî Direniş Hareketi (Hamas), Ramallah'taki hükümetin başında bulunan Rami Elhamdallah'ın Gazze'ye harcadıkları parayla ilgili verdiği rakamların doğru olmadığını belirtti.

Elhamdallah yaptığı açıklamada son 10 yılda Gazze'ye hazineden yaklaşık 17 milyar dolar para harcadıklarını, bu süre içinde Gazze'deki memurların maaşlarının ana parasına karışmadıkları, sadece mali krizi aşmak için bazı ek ücretleri kaldırdıklarını söyledi. Elhamdallah'ın açıklamalarına tepki gösteren Hamas sözcüsü Fevzi Burhum, “Elhamdallah'ın Gazze'ye karşı sorumluluklarını yerine getirme sözü gerçekleri ter yüz etme, yalan ifadede bulunma ve halkı yanıltmaktan başka bir şey değil. Para vermeleri bir yana, Gazze'ye giriş yapan ürünlerden dolayı her ay hükümetin hazinesine 100 milyon dolar vergi aktarılmaktadır” dedi. Burhum, “Bu hükümet kuşatma altında bulunan Gazze halkına görevini yerine getirmediği gibi, Gazze halkının direnişine darbe indirecek krizler yarattı. Hükümetin Gazze'deki elektrik santralini çalıştırmak için gereken yakıta tam vergi uygulaması, memur maaşlarını düşürmesi, şehit ailelerine ait maaşları kesmesi bunun açık delilidir” ifadesini kullandı. Hamas sözcüsü, Elhamdallah hükümetinin Gazze'ye yönelik bütün sorumluluklarını yerine getirmesi, daha önce varılan anlaşmaları hayata geçirmesi şartıyla Hamas'ın Gazze'deki bütün hükümet kuruluşlarıyla bakanlıkları hükümete teslim etmeye hazır olduğunu söyledi.

14_5

Haber Ara